Răspunsul UNICEF la criza din Ucraina și creșterea riscurilor de trafic de persoane
Polițiștii de frontieră și alți specialiști din Republica Moldova au fost instruiți în prevenirea și combaterea traficului de oameni

Războiul din Ucraina a forțat circa șase milioane de oameni să pornească în căutarea siguranței, majoritatea fiind femei și copii. Doar în Republica Moldova au venit peste 400 000 de refugiați, dintre care 160 000 de copii. În condițiile în care, orice criză umanitară contribuie la majorarea riscurilor de trafic și abuz, mai ales în rândul copiilor neînsoțiți sau separați de părinți, UNICEF a organizat și desfășurat un program de instruire pentru polițiștii de frontieră, specialiștii în combaterea traficului și reprezentanții organizațiilor implicate în prevenirea și eradicarea acestui fenomen.
Ultimul training s-a desfășurat în perioada 23-27 mai în Republica Moldova. Această activitate face parte din răspunsul UNICEF la criza refugiaților din Ucraina, care este considerată una dintre cele mai rapide și mari exoduri înregistrate de la al Doilea Război Mondial.

Reprezentanta de țară UNICEF în Republica Moldova, Maha Damaj, a reiterat importanța desfășurării acestor instruiri în Moldova în condițiile unui număr mare de refugiați care traversează teritoriul acestei țări.
„Acest program de instruire este crucial, deoarece copiii și femeile reprezintă cea mai mare parte a refugiaților din Ucraina care călătoresc în Republica Moldova și alte țări. Ei sunt cei care se confruntă cu un risc mare de trafic și exploatare. Prin urmare, este esențial ceea ce încercăm să facem în prezent - să prevenim, să informăm și să luptăm împotriva traficului de oameni la punctele de frontieră. Este foarte important”, a spus reprezentanta de țară UNICEF în Moldova, Maha Damaj.
„Informațiile prezentate sunt binevenite și ne vor ajuta în activitatea zilnică pentru a face față provocărilor, mai ales în gestionarea unei crize de acest gen.Totuși, mi-aș dori ca astfel de instruiri să se desfășoare periodic.”

Dorin Covaș se numără printre cei 130 de polițiști de frontieră care au participat la training. În prezent, el este persoana responsabilă de gestionarea activității la punctul de frontieră Palanca, cel mai aglomerat punct de trecere în timpul crizei refugiaților. În urma experienței acumulate de la începutul conflictului din țara vecină, Dorin a înțeles că are nevoie de suport pentru a înțelege mai eficient toate tehnicile de identificare a persoanelor din categoriile de risc, precum și noi metode de comunicare.
„Am simțit necesitatea unor instruiri și informații pe parcursul activității mele în această perioadă de criză și mă bucur că am atins acest obiectiv. A fost un training foarte productiv. În primul rând, am consolidat toate cunoștințele pe care le-am obținut deja și am aflat noi practici care mă vor ajuta pe mine și colegii mei să întreprindem noi măsuri în combaterea traficului de ființe umane”, spune Dorin Covaș, șef adjunct, Sectorul Poliției de Frontieră Tudora.

Vitalie Rotaru, un alt participant la training și polițist de frontieră implicat activ în gestionarea refugiaților la granița cu Ucraina, povestește că s-a ciocnit cu o nouă realitate odată cu începerea războiului. Zilnic a fost nevoit să facă față unor situații neordinare, cu un număr mare de persoane care aveau nevoie de ajutor, inclusiv mulți copii neînsoțiți. În acest context, el spune că programul de instruire a fost organizat la momentul potrivit.
„Unele persoane erau fără acte de identitate sau acestea erau expirate. De asemenea, am identificat mulți copii neînsoțiți. Respectiv, inițial, a fost foarte dificil să gestionăm astfel de cazuri. Doar cu suportul autorităților și partenerilor de dezvoltare au fost create centre provizorii de gestionare a fluxurilor de refugiați pe teritoriul Republicii Moldova, dar și centre de prim ajutor „Punct albastru" înființate de UNICEF Moldova în parteneriat cu UNHCR. În acest mod, noi am reușit să acordăm asistență și suport informațional refugiaților, în special copiilor.
Acest training ne va ajuta să facem față acestei crize, întrucât am aflat noi tehnici de identificare a persoanelor din categoriile de risc, precum și a potențialilor traficanți. Astfel, vom putea ridica nivelul de securitate frontalieră și îmbunătăți capacitățile specialiștilor din cadrul Poliției de Frontieră în prevenirea și combaterea traficului de oameni”, a spus Vitalie Rotaru, șef adjunct, Sectorul Poliției de Frontieră din municipiul Cahul.


O parte importantă a instruirii a reprezentat participarea ofițerilor de urmărire penală și de investigație din cadrul Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane (CCTIP). Specialiștii au aflat noi tehnici de indentificare a traficanților, comunicarea cu victimele și protejarea drepturilor acestora. Ana Jizdan este ofițer de urmărire penală cu o experiență de aproape nouă ani în eradicarea fenomenului de trafic și abuz.
„Victimele au nevoie de ajutor și empatie. Noi suntem obișnuiți să acționăm strict conform legii și regulilor scrise, însă victimele au nevoie de asistență, timp suficient ca să înțeleagă că noi suntem aici pentru a le da o mână de ajutor”, spune Ana. Mai mult, ea menționează că până în prezent nu au fost înregistrate cazuri de trafic în rândul refugiaților din Ucraina, dar asta înseamnă că ar putea fi identificate în următoarea perioadă.
Alți actori din prima linie în lupta împotriva traficului, în special în timpul crizei refugiaților din Ucraina, sunt specialiștii în protecția copilului care activează la cele șapte centre de prim ajutor „Punct Albastru”, înființate de UNICEF Moldova și UNHCR. De precizat că de la începutul războiului, peste 11 000 de oameni, dintre care în jur de 5 000 de copii, au beneficiat de serviciile centrelor „Punct albastru”.
„Specialiștii din cadrul centrelor „Punct albastru” sunt printre primele persoane care intră în contact cu refugiații, iar unul dintre serviciile oferite de aceste centre este de a identifica posibilele riscuri de trafic. De aceea, asemenea instruiri ne va fortifica cunoștințele, dar și abilitățile practice de lucru, precum și comunicarea cu potențialele victime. Doar în acest mod vom putea deveni mai eficienți în depistarea cazurilor de trafic”, a spus coordonatoarea centrului „Punct albastru” de la punctul de frontieră Otaci, Natalia Făureanu.

Acest training a fost susținut de Geeta Sekhon, unul dintre cei mai cotați experți la nivel mondial în domenii legate de trafic de ființe umane, abuz și exploatarea sexuală a copiilor.
„Lupta împotriva traficului de persoane este întotdeauna o provocare. Există diferite obstacole pentru sistemul justiției penale și alți furnizori de servicii pentru a oferi suport persoanelor expuse riscului, mai ales dacă este vorba despre copiii supuși riscului de trafic. Cu toții am văzut destule reportaje care ne spun că riscurile traficului de persoane au crescut foarte mult. Și ca răspuns la apelul secretarului general al ONU de a ajuta pe cei care au nevoie, în special copiii, UNICEF Moldova oferă acces la servicii esențiale atât copiilor, cât și părinților”, spune experta în prevenirea și combaterea traficului de ființe umane, Geeta Sekhon.
Trainingul desfășurat în Republica Moldova face parte dintr-o serie de instruiri organizate în regiune pentru a oferi suport în criza refugiaților. În Slovacia, UNICEF în parteneriat cu Ministerul de Interne și Ministerul Muncii și Afacerilor Sociale a instruit 270 de polițiști de frontieră, 30 de specialiști din prima linie, care lucrează în zonele de frontieră, precum și asistenți sociali, reprezentanți ai ONG-urilor și ai organizațiilor societății civile,
astfel încât aceștia să identifice mai eficient victimele traficului de persoane, dar și să le ofere suport. Un accent deosebit a fost pus pe victimele în rândul copiilor și tehnicile de comunicare cu aceștia.