Pe aripile muzicii clasice, copiii din Moldova și Ucraina au pictat un tablou al incluziunii sociale
La cea de-a șasea ediție a Festivalului de Muzică Clasică în Aer Liber „DescOperă”, UNICEF și Ministerul Culturii au conturat simbolul solidarității și incluziunii sociale pentru copiii și familiile din Moldova și Ucraina.

- Available in:
- Română
- English
În vremuri bune sau de criză, arta rămâne a fi o punte eternă care unește oamenii, națiunile în același punct pentru a celebra frumusețea culturii şi transforma provocările în oportunități de dezvoltare. În această vară, Festivalul de Muzică Clasică în Aer Liber „DescOperă” a fost acel punct de legătură a marilor artiști ai muzicii clasice din Chișinău, Odesa și Iași în inima naturii a Orheiului Vechi, unde au creat un triunghi al solidarității și au bucurat sufletele a 2000 de oameni din toată țara, inclusiv familii refugiate din Ucraina.
Pe lângă solidaritatea care a fost neîncetat aplăudată și celebrată de toți cei prezenți la festival, copiii de toate vârstele au descoperit o lume doar a lor. Aici, siguranța, comunicarea și prietenia au fost gazdele principale, care au avut misiunea de picta un tablou autentic al incluziunii sociale. Copiii au aflat cum să se protejeze în situații de risc chiar de la specialiștii în psihologie și protecție ai „Telefonului Copilului 116111” - un serviciu gratuit de telefonie mobilă dedicat copiiilor și tinerilor, care au nevoie de ajutor, un sfat bun, dar nu au de la cine să îl ceară.

„Ce poate fi mai frumos decât atunci când într-o asemenea atmosferă, copiii pot afla despre serviciile destinate siguranței lor. Noi ne-am bucurat să facem cunoștință cu copiii care nu știau despre noi și vedeam în ochii lor acel entuziasm că există un asemenea serviciu pentru necesităților lor. La fel, am cunoscut copii care au apelat la serviciile noastre și s-au bucurat să ne cunoască în realitate și nu doar la telefon. Sperăm că se vor bucura de materialele informative, dar și informațiile pe care le-au primit și le vor utiliza atunci când vor avea nevoie. Mai mult, astăzi am văzut cel mai frumos tablou al incluziunii sociale în care copiii din Moldova, inclusiv cei din cadrul serviciilor de protecție, dar și copiii din Ucraina au pictat împreună, petrecând timpul frumos și util”, spune coordonatoarea serviciului „Telefonul Copilului 116111” și psiholog, Gabriela Tudureanu.
Cu siguranță, impactul activităților educaționale și de consiliere nu ar fi adus atât de mult entuziasm și eficiență fără muzica clasică, care răsuna în toată splendoarea naturii, și petele de culoare care au împânzit zona creată de UNICEF și Ministerul Culturii, cu suportul Uniunii Europene, pentru fiecare copil.

Pictatul pe pânză a adunat la aceeași masă copii și tineri din Moldova și Ucraina care au făcut schimb de idei, cunoștințe și bucuria de a crea ceva împreună. La fel, mame și tătici au reușit să imortalizeze momente de neprețuit alături de copiii lor, punând o pată de culoare pe pânză, făcând o fotografie de colecție și aflând noi informații despre serviciile de protecție a copilului. Însă adevărata împlinire absolută a fost simțită și văzută pe fețele celor 40 de copii și adolescenți, beneficiari ai serviciului de asistență parentală profesionistă, locuințelor sociale asistate, precum și complexului de servicii sociale pentru copii în situație de stradă, programe dezvoltate în cadrul Memorandumului de Înțelegere dintre UNICEF și Primăria Chișinău. Festivalul „DescOperă” a fost o oportunitate unică pentru acești copii de a percepe magia și bogăția culturii, de a înțelege dreptul lor deplin de a se simți protejați, informați, fericiți și că fac parte dintr-o comunitate cu valori sănătoase.
„Echipa UNICEF depune eforturi consolidate pentru a îmbunătăți accesul copiilor la servicii de protecție, dar și de a promova incluziunea socială, în special în rândul copiilor și tinerilor, care se află în diverse situații vulnerabile și au nevoie de sprijin. Suntem mândri că împreună cu Ministerul Culturii am reușit să atingem aceste obiective prin intermediul artei, organizând festivalul „DescOperă”. La fel, suntem nespus de bucuroși că datorită acestui parteneriat, artiștii Teatrului de Operă și Balet din Odesa au venit în Moldova și au evoluat pe scenă alătură de artiștii de la Chișinău și Iași, conturând simbolul solidarității pe fundalul crizei refugiaților”, spune coordonatorarea programelor în protecția copilului UNICEF în Moldova, Flore Rossi.
A șase-a ediție a Festivalului de Muzică Clasică în Aer Liber „DescOperă” s-a desfășurat în perioada 16-18 iunie curent și a fost organizat de Ministerul Culturii în colaborare cu UNICEF și alți parteneri. Această activitate comună a fost realizată în cadrul Memorandumului de Înțelegere semnat de UNICEF și Ministerul Culturii pentru a promova drepturile copiilor și adolescenților, a coeziunii sociale și culturii păcii prin intermediul produselor artistice și culturale.
UNICEF mulțumește Uniunii Europene pentru suportul acordat în organizarea festivalului „DescOperă”, cu includerea activităților dedicate copiilor și tinerilor din Moldova și Ucraina.