Jocurile educaționale despre COVID-19 au ajuns și în taberele de vară din Moldova
Cu suportul UNICEF și altor parteneri, circa 1 000 de copiii din taberele de vară au aflat despre măsurile de prevenire a COVID-19 prin intermediul jocurilor educaționale.

Pentru Sabina, în vârstă de 16 ani, jocurile educaționale, organizate la școală, au devenit o cale sigură de a privi spre viitor cu încredere și de a afla cum să se bucure de un mod de viață sănătos în timp ce o lume întreagă luptă cu pandemia COVID-19.
Jocurile educaționale se desfășoară în cadrul proiectului „DIALOGICA”, implementat de UNICEF în parteneriat cu Asociația de Jocuri Intelectuale, Ministerul Educației și Cercetării, cu suportul USAID și UK Aid. Mai mult, în acest an, și copiii din zece tabere de vară au fost implicați activ în aceste activități informative.
„Am aflat de la o prietenă că proiectul „DIALOGICA” s-a desfășurat la o tabără din localitatea Vadu lui Vodă. Am fost foarte fericită când mi-au spus că vor fi și aici. Asta înseamnă o oportunitate bună ca alți copii să afle despre aceste jocuri, dar și mie mi-a fost dor. Nu am jucat de la începutul verii”, povestește Sabina în timp ce se bucură de vacanța de vară la tabara „Viișoara” din Anenii Noi.

Întrebată despre țelurile pe care vrea să le atingă atunci când va deveni un adult, Sabina este convinsă că va fi un specialist bun în lumea cifrelor și că va găsi soluții rapide la orice problemă. „Mi-am dezvoltat logica. Chiar și părinții mei au observat asta. Am devenit mai descurcăreață, comunicabilă, răbdătoare, atentă și încrezută în forțele proprii. Odată ce le practici, începi să atragi atenția la toate detaliile și să cunoști informații din toate domeniile”, spune cu entuziasm Sabina, în timp este nerăbdătoare să povestească copiilor din tabără secretele din spatele acestor jocuri înainte de a începe aventura. „Este o idee foarte bună ca aceste jocuri să fie organizate în taberele de vară. Concomitent, copiii pot să se odihnească și să învețe ceva nou”.

Pe lângă dezvoltarea abilităților intelectuale într-un mod cât mai inovativ, un alt rol al jocurilor educaționale este informarea copiilor despre cum se pot proteja de consecințele negative ale COVID-19, dar și cum pot minimaliza impactul negativ al schimbărilor provocate de pandemie asupra modului lor de viață. Sabina spune că aceste activități au devenit și o sursă de încredere pentru a se informa despre virus. Mai mult, o bună parte din lecțiile învățate le-a împărțit și cu familia ei. „Majoritatea întrebărilor pe care le avem în cadrul jocurilor sunt foarte strâns legate de tema privind riscurile și prevenirea infectării cu COVID-19. În acest fel, e mult mai ușor ca un copil să înțeleagă aceste informații. Am învățat cum să purtăm masca, cum să dezinfectăm mâinile și multe altele”.

Cu o adevărată atitudine de lider și cu încrederea că jocurile educaționale pot ajuta mulți alți copii din Moldova, Sabina abia așteaptă să înceapă noul an de studii. Ea planifică să își formeze propria echipă și să împartă farmecul acestor activități cu alți copii.
„Apropo, și sora mai mică, de nouă ani, abia așteaptă să se implice în aceste jocuri, pentru că mă vede mereu fericită, mai ales atunci când vin acasă cu premii”, spune tânăra.

În același timp, reprezentanții taberei de vară spun că entuziasmul copiilor îi motivează să depună toate eforturile pentru a organiza aceste jocuri în fiecare vară.
„Copiii au reacționat foarte pozitiv la activitățile care se desfășoară în cadrul acestui proiect. De asemenea, avem și un feedback bun de la educatori. Chiar după prima activitate m-au îndemnat să organizăm aceste jocuri în fiecare tur al taberei. În acest fel, odihna la tabără devine mai activă și utilă. Reușim să asigurăm copiilor activități distractive și care contribuie la dezvoltarea unor abilități, precum și informarea acestora despre COVID-19”, spune Constantin Croitor, directorul taberei de vară „Viișoara” din raionul Anenii Noi.

În perioada martie - mai 2022, proiectul „DIALOGICA” a fost implementat în școlile din raioanele Edineț, Anenii Noi, Orhei, Basarabeasca, Taraclia, Cahul, Ungheni.
De asemenea, jocurile informative despre COVID-19 urmează să fie organizate în mod continuu în școlile din alte 15 raioane ale Republicii Moldova odată cu începerea noului an de studii. Până în prezent, circa 16 000 de copii și 1 600 de profesori au participat în cadrul jocurilor educaționale. Acest proiect se desfășoară conform metodologiei elaborate în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova.
