Atelierul național de consultare a tinerilor privind Obiectivele de Dezvoltare Durabilă în RM

Circa 40 de tineri din 12 raioane din Moldova s-au adunat să discute despre prioritățile ce țin de Obiectivele de Dezvoltare Durabilă

UNICEF
Sustainable Development Goals
UNICEF/Moldova/2019/Cernomorcenco
12 Aprilie 2019

Circa 40 de tineri din 12 raioane din Moldova s-au adunat să discute despre prioritățile ce țin de Obiectivele de Dezvoltare Durabilă la Consultarea Națională a Tinerilor din martie 2019. Acest eveniment a fost organizat de UNICEF Moldova în parteneriat cu Consiliul Național al Tineretului din Moldova și U-Report Moldova.

„Tinerii sunt co-fondatorii soluțiilor. Putem atât de multe valorifica la ei. Energia, pasiunea, angajamentul și cunoștințele lor pot face posibilă atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă și transpunerea lor în realitate comunităților, în țară, pe planetă”, a declarat Desiree Jongsma, Reprezentanta UNICEF în Republica Moldova, în discursul său de deschidere.

În timpul atelierului tinerii au identificat obiectivele prioritare, care sunt 1, 3, 4, 5, 8 și 16, și sunt cele mai importante scopuri din viața lor 

Educația de calitate a fost aleasă ca un scop prioritar de către majoritatea participanților. Ei au ales acest scop ca fiind cel mai important, deoarece cred că educația poate aduce schimbări pozitive în toate sferele vieții. În mod special, ei au accentuat necesitatea de a obține abilități practice decât doar teoretice. De asemenea, tinerii au evidențiat necesitatea de a avea profesori de calitate, echipament școlar mai bun, precum și educație sexuală și gender.

 

U-reporter Moldova
UNICEF/Moldova/2019/Cernomorcenco
SDG Consultation
UNICEF/Moldova/2019/Cernomorcenco

 

La finele consultării, toți participanții au semnat un angajament prin care au indicat ce vor face în 2019 pentru a contribui la atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. Unii dintre ei au promis că vor crea grupuri de voluntari pentru a promova ODD-urile pe rețelele de socializare, alții – că vor participa la tabere sau discuții despre conștientizarea egalității de gen, iar alții au fost motivați să instaleze urne pentru gunoi în satele și orașele lor de baștină, și multe alte angajamente asemănătoare.

SDG Pledges
UNICEF/Moldova/2019/Cernomorcenco

„Generația noastră este cu adevărat globală acum și suntem cetățenii Pământului. Prin urmare, prin acțiunile noastre putem contribui la dezvoltarea comunităților noastre locale și a unei lumi în care vrem să trăim.”  

Valeriu Drăgălin

Ca parte a consultării pe tema Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, UNICEF Moldova a efectuat două consultări online cu tinerii prin intermediul mecanismului de monitorizare în timp real – U-report. Peste 1300 de tineri din întreaga țară au participat la două sondaje prin care se urmărea înțelegerea nivelului de conștientizare a ODD-urilor în rândul tinerilor și rolul acestora în realizarea obiectivelor.

În urma acestor consultări, s-a constatat că populația tânără a Moldovei are un grad scăzut de conștientizare a ODD-urilor, iar două treimi din participanți au declarat că nu a auzit de ele. Cu toate acestea, șapte din zece respondenți de toate vârstele și sexele se gândesc la viitorul lor și consideră că problemele și tendințele globale se reflectă asupra vieții lor.

Young-Professional-about-Education
UNICEF/Moldova/2019/Cernomorcenco
SDG Pledges
UNICEF/Moldova/2019/Cernomorcenco

U-Report este un instrument digital pentru monitorizarea socială în timp real, care încurajează dezvoltarea comunității prin intermediul rețelelor sociale. Fiind simplu de utilizat și 100% anonim, acesta creează mediul perfect pentru ca adolescenții să se implice în schimbări sociale. Platforma U-Report este prezentă în 55 de țări și are peste șase milioane de utilizatori. 

Obiectivele de Dezvoltare Durabilă reprezintă 17 obiective și 169 de ținte, pe care 193 de state membre ale ONU au convenit să le atingă până în anul 2030. Aceste obiective au ca scop eradicarea sărăciei și a inegalității, promovarea dezvoltării durabile, bunei guvernări și a păcii durabile, dar și abordarea provocărilor privind schimbările climatice. Tinerii au un rol crucial în realizarea ODD-urilor, dezvoltarea de soluții inovatoare, atingerea progresului social și inspirarea schimbărilor politice.

Realizarea ODD-urilor și reușirea performanței de a nu lăsa pe nimeni în urmă este posibilă doar dacă populația tânără, care constituie aproximativ 1,8 miliarde în întreaga lume și o pătrime din toată populația Moldovei, se va implica îndeaproape în implementarea și monitorizarea progresului către o lume durabilă. Tinerii din Moldova au un potențial mare de a realiza obiectivele globale și de a transpune Agenda 2030 în realitate. Cu toate acestea, succesul activităților lor va necesita sprijin suplimentar din partea organizațiilor internaționale, organizațiilor societății civile și administrațiilor locale.