aLIVE: Problemele elevilor și profesorilor reveniți în școli în epidemie

După o lună de școlarizare conform noilor modele adoptate de Ministerul Educației pentru anul 2020-2021, putem rezuma primele rezultate

mama.md
aLIVE parenting episode 1.png
mama.md
09 Octombrie 2020

În direct la emisiunea aLIVE, Viorica Cojocaru – Specialist educație incluzivă CFF Moldova și Virginia Rusnac – Directorul Centrului Republican de Asistență Psihopedagogică, MECC, au discutat despre provocările întâmpinate de elevi, părinți și profesori pe timp de COVID-19.

„În acest an, Ministerul educației a propus șapte modele de organizare a procesului educațional în instituții. Acum accentul se pune pe revenirea copiilor și a pedagogilor în școală, fiindcă învățarea față în față este una dintre cele mai eficiente”, a spus Virginia Rusnac.

Ministerul Educației monitorizează cu atenție situația din țară, de aceea trecerea la formatul tradițional de învățământ are loc ținând cont de situația epidemiologică din anumite raioane. 

După cum a menționat Virginia Rusnac, toate modificările sunt discutate cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, precum și la nivel de școală, profesori, părinți și elevi: 

„Vedem deja că au fost introduse noi norme în unele școli – a fost redusă distanța socială dintre elevi de la 1,5 la 1 metru. Durata lecției a fost extinsă la 45 de minute”.

Specialiștii se arată îngrijorați de numărul în creștere al cazurilor de îmbolnăvire din țară, dar și de faptul că elevii rămân în urma programului școlar. Potrivit OMS, situația cu COVID-19 se poate prelungi pentru o perioada destul de lungă. 

Experții consideră că ar trebui să ne adaptăm realității: „Da, numărul cazurilor este în creștere, dar în școli sunt respectate toate măsurile prescrise. În plus, procentul cazurilor de îmbolnăvire demonstrează că școlile nu sunt o sursă de infecție”.

În prezent, experții sunt alarmați de dificultățile psihologice pe care le întâmpină profesorii, elevii și părinții în timpul pandemiei.

Principala problemă cu care se confruntă profesorii acum este epuizarea profesională. Volumul mare de muncă, noile instrumente didactice care trebuiau asimilate și adaptate într-un timp restrâns, noile condiții de muncă – toate acestea afectează starea emoțională a profesorilor. 

Profesorii au nevoie de sprijin. În acest sens, Ministerul Educației a lansat o linie verde la care pot apela profesorii și a deschis centre de asistență psihologică în raioane.

În ceea ce privește elevii și părinții, revenirea la școală a adus un nou val de probleme: stigmatizarea copiilor bolnavi sau a celor care deja s-au tratat de COVID-19, protectivitatea exagerată a unor părinți și nepăsarea totală faţă de siguranţa altora etc.

În aceste cazuri, este important ca informațiile să fie transmise corect, notează experții. Profesorii și părinții ar trebui să le explice copiilor de ce este nevoie să poarte mască, să se spele pe mâini, să nu-și atingă fața cu mâinile murdare, să păstreze distanța, cum se transmite virusul. Acest lucru va ajuta la prevenirea răspândirii reacțiilor negative, a temerilor și a prejudecăților în rândul copiilor și adulților.

„Ministerului Educației în comun cu Ministerul Sănătății, CFF și partenerii internaționali au elaborat un ghid pentru părinți. Acolo pot fi găsite răspunsuri la cele mai frecvente întrebări”, a subliniat Viorica Cojocaru, care a participat la dezvoltarea acestui material.

Ghidul îi va ajuta pe părinți să înțeleagă mai bine cum se desfășoară în prezent procesul de școlarizare, cum să-l ajutăm pe copil în această perioadă, cum să construim o relație sănătoasă cu el. 

În plus, acest document conține toate recomandările specialiștilor despre cum să organizăm mai bine timpul pentru lecții și timpul liber al copilului, și cum să-l ajutăm să facă față problemelor emoționale pe timp de pandemie.

mama.md

Proiectul aLIVE este o emisiune realizată de popularul forum pentru femei, Mama.md și organizația publică Forum.md. Proiectul a fost lansat cu suportul UNICEF Moldova, USAID Moldova și OMS. Această ediție a fost pregătită cu sprijinul Ministerului Educației, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova.