Alăptarea în condiții de siguranță în timpul pandemiei COVID-19
Cum să vă hrăniți copilul conform celor mai recente recomandări ale experților

Dacă sunteți mamă sau așteptați un copil, este firesc să aveți întrebări despre siguranţa bebelușul dvs. în timpul pandemiei COVID-19.
Există multiple dovezi în sprijinul alăptării, transmiterea COVID-19 prin laptele matern și alăptare nu a fost depistată. Contactul piele la piele și alăptarea timpurie ajută bebelușul să prospere și oferă beneficii pentru sănătate pe tot parcursul vieții.
Iată câteva răspunsuri la întrebările frecvente ale proaspetelor și viitoarelor mame pentru a oferi o experiență cât mai sigură pentru dumneavoastră și pentru copilul dvs., indiferent dacă vă simțiți sănătoasă sau aveți semne și simptome de COVID.
Pot alăpta în timpul pandemiei?
Da. În prezent, nu există dovezi că coronavirusul se transmite prin alăptare.
Laptele matern oferă anticorpi care le dau bebelușilor un impuls sănătos și îi protejează împotriva multor infecții. Alăptarea îmbunătățește supraviețuirea nou-născuților și copiilor, le oferă acestora avantaje privind sănătatea și dezvoltarea pe durata întregii vieți. Totodată, alăptarea îmbunătățește sănătatea mamelor.
Practicați contactul piele la piele cu nou-născutul. Plasarea nou-născutului în imediata apropiere a dvs. permite inițierea timpurie a alăptării. Sincronizarea este totul și se recomandă inițierea alăptării în prima oră de la naștere.
Dacă bebelușul dvs. are 6 luni sau mai puțin, ar trebui să fie alăptat exclusiv la sân. Odată ce copilul dumneavoastră a depășit vârsta de 6 luni, continuați alăptarea şi oferiți alimente complementare sigure și sănătoase.
Este posibil să transmit COVID-19 copilului prin alăptare?
Până în prezent, nu au fost depistați viruși COVID-19 activi (care pot provoca infecții) în laptele matern al mamei bolnave sau suspecte de COVID-19. Prin urmare, este puțin probabil ca COVID-19 să fie transmis prin laptele matern. Cercetătorii continuă să testeze laptele matern de la mamele bolnave sau suspecte de COVID-19.
Pot alăpta dacă am sau suspectez că am COVID-19?
Da, puteți continua să alăptați cu precauțiile necesare. Transmiterea COVID-19 prin laptele matern și prin alăptare nu a fost detectată.
Precauțiile includ purtarea unei măști medicale, dacă este disponibilă, spălarea mâinilor cu apă și săpun sau cu o soluție pe bază de alcool înainte și după ce ați atins copilul și curățarea și dezinfectarea regulată a suprafețelor pe care le-ați atins.
Trebuie să fac vaccinul împotriva COVID-19 dacă alăptez sau dacă hrănesc cu lapte extras?
Da, vaccinurile împotriva COVID-19 sunt recomandate persoanelor sănătoase care alăptează sau hrănesc cu lapte extras.
Este sigur să continui să alăptez după administrarea unui vaccin împotriva COVID-19?
Da, trebuie să continuați să alăptați după vaccinare pentru a vă proteja copilul. Niciunul dintre vaccinurile COVID-19 aprobate de OMS și utilizate în prezent nu conține virus viu, astfel încât nu există niciun risc de transmitere a virusului la copilul dvs. prin laptele matern.
Cum să procedez dacă mă simt prea rău pentru a alăpta?
Dacă vă simțiți prea rău pentru a alăpta, încercați să găsiți alte modalități de a-i oferi copilului dvs. lapte matern în condiții de siguranță. Încercați să extrageți laptele și să-l dați copilului dvs. cu o cană sau o lingură curată. De asemenea, ați putea opta pentru lapte uman de la donator, dacă este disponibil în regiunea dvs. Discutați cu consultantul dvs. în lactație sau cu un specialist medical cu privire la opțiunile pe care le aveți la dispoziție.
Extragerea laptelui matern este, de asemenea, importantă pentru a susține producția de lapte, astfel încât să puteți continua să vă alăptați copilul atunci când vă veți simți suficient de bine pentru a o face. Nu există un interval de timp fix pentru a aștepta după confirmarea sau suspectarea infecției COVID-19.
Dacă nu este posibilă extragerea laptelui sau lapte uman de la donator nu este disponibil, puteți recurge la alăptarea umedă, dacă aceasta este acceptată din punct de vedere cultural, sau la laptele praf, cu condiția ca acesta să fie corect preparat, sigur și ușor de găsit.
Pot alăpta dacă copilul meu este bolnav?
Continuați să vă alăptați copilul chiar dacă se îmbolnăvește. Indiferent dacă micuțul dvs. contractează COVID-19 sau o altă boală, este important să continuați să îl hrăniți cu lapte matern. Alăptarea întărește sistemul imunitar al bebelușului, iar anticorpii dvs. îi sunt transmiși prin laptele matern, ajutându-l să lupte împotriva infecțiilor.
Ce măsuri de precauție trebuie să iau atunci când alăptez?
Asigurați-vă că urmați instrucțiunile de spălare a mâinilor. Trebuie să vă spălați pe mâini cu apă și săpun înainte și după atingerea bebelușului. De asemenea, puteți folosi o soluție pe bază de alcool. Este important să curățați și să dezinfectați toate suprafețele pe care le-ați atins.
Spălați pompele de lapte, recipientele de depozitare a laptelui și ustensilele de hrănire după fiecare utilizare, ca de obicei.