Demascăm cele mai frecvente 14 mituri despre alăptare

#Primele momente contează

UNICEF
A mother lovingly looks down at her baby while breastfeeding as she lies on a bench.
UNICEF
03 August 2022
1. Mit? Alăptarea este ușoară.

Bebelușii se nasc cu reflexul de a căuta sânul mamei lor. Totuși, multe mame au nevoie de ajutor practic pentru poziționarea copilului pentru alăptat și pentru a se asigura că bebelușul este fixat corect la sân. Pentru o bună alăptare, atât mamele cât și bebelușii au nevoie de timp și exersare. De asemenea, mamele au nevoie de spațiu și susținere acasă și la locul de muncă.
 

2. Mit? Este normal ca alăptarea să provoace durere – iritarea mameloanelor nu poate fi evitată.

Multe mame simt disconfort în primele zile după naștere, când învață cum să alăpteze. Dar cu ajutor adecvat la poziționarea copilului pentru alăptat și fixarea corectă a acestuia la sân, durerea poate fi evitată. Dacă mama se confruntă cu dificultăți precum mameloane dureroase, poate apela la ajutorul unui consultant în alăptare sau al unui alt specialist calificat.


3. Mit? Înainte de a alăpta bebelușul trebuie să vă spălați mameloanele.

Nu este necesară spălarea mameloanelor înainte de alăptat. La naștere bebelușul este deja obișnuit cu mirosurile și sunetele mamei sale. Mameloanele produc o substanță pe care bebelușul o miroase și care conține „bacterii bune”, care au rolul de a întări pe viață sistemul imunitar al bebelușului.

 

Știați că? Alăptarea vă protejează bebelușul împotriva infecțiilor urechii, împotriva diareii, a pneumoniei și a altor boli ale copilăriei.

4.    Mit? Nou-născutul și mama trebuie să fie separați pentru a-i permite mamei să se odihnească. 

Medicii, asistentele și moașele încurajează adesea contactul piele pe piele imediat după naștere, cunoscută și sub numele de îngrijire în stil cangur. Aducerea bebelușului în contact direct, astfel încât pielea lui să fie lipită de a dvs., este o practică foarte importantă care îl ajută să găsească și să apuce sânul. Aplicarea acestei practici la o oră de la naștere și apoi mai des va contribui la un alăptat mai ușor. Dacă mama nu poate face acest lucru, atunci partenerul sau un alt membru al familiei poate veni în ajutor. 


5.    Mit? Atât timp cât alăptați trebuie să aveți un regim alimentar simplu.

Ca oricine altcineva, mamele care alăptează au nevoie de un regim alimentar echilibrat. În general, nu este nevoie să vă modificați obiceiurile alimentare. Bebelușii sunt expuși la preferințele alimentare ale mamei încă din perioada de timp petrecută în uter. Dacă mama sesizează că bebelușul reacționează negativ la un anumit aliment pe care îl consumă, cel mai bine este să consulte un specialist. 


6.    Mit? Exercițiile fizice influențează gustul laptelui mamei.

Exercițiile fizice sunt un obicei sănătos și pentru mamele care alăptează. Nu există nicio dovadă că acestea influențează gustul laptelui mamei. 


7.   Mit? Nu veți putea începe să alăptați dacă nu ați făcut acest lucru imediat după naștere.

Este mai ușor să alăptați dacă inițiați alăptarea în prima oră după naștere, întrucât reflexele bebelușului sunt mai puternice în acest interval. Atunci bebelușul este pregătit să învețe să se hrănească la sân. Dacă nu ați pus copilul la sân imediat după naștere, faceți acest lucru cât mai curând posibil în situația dvs. Dacă aveți nevoie de ajutor pentru a pune copilul la sân, solicitați sprijinul unui consultant în lactație autorizat sau al unui alt specialist calificat. Contactul frecvent piele pe piele și punerea bebelușului la sân vă vor ajuta să începeți alăptarea. 

Știați că? Alăptarea protejează mama împotriva diabetului, a cancerului mamar si ovarian, a bolilor cardiace și depresiei postpartum.

 

Natalia Vohmianiba își alăptează fetița de 6 luni!
UNICEF/Pantaz
Natalia Vohmianiba își alăptează fetița de 6 luni!
8.    Mit? Pentru a nu sabota alăptarea, evitați să folosiți laptele praf. 

Mamele pot decide să folosească lapte praf în unele cazuri, continuând în același timp să alăpteze. Este important să căutați informații nepărtinitoare despre laptele praf și alte produse care înlocuiesc laptele matern. Pentru a stimula producția de lapte matern, continuați sa îi oferiți sânul bebelușului cât mai des posibil. Ar putea fi util pentru mame să consulte un specialist în lactație sau un alt specialist calificat pentru a întocmi un plan individual adecvat, care să le permită să continue alăptarea.  


9.    Mit? Multe mame nu produc suficient lapte. 

Aproape toate mamele produc cantitatea necesară de lapte pentru bebelușii lor. Producția de lapte matern depinde de cât de bine este poziționat la sân bebelușul, de frecvența sesiunilor de alăptare și de cât de mult lapte este extras din sân la fiecare alăptare. Alăptarea nu este responsabilitatea doar a mamei. Mamele au nevoie de ajutor, cum ar fi ghidare continuă în alăptare din partea unui specialist, ajutor la domiciliu și menținerea unei stări bune a sănătății prin alimentație și hidratare corecte. 


10.    Mit? Nu ar trebui să alăptați dacă sunteți bolnavă.

În mod normal, în funcție de tipul afecțiunii, mamele pot continua alăptarea când sunt bolnave. Trebuie să vă asigurați că beneficiați de tratamentul corect, vă odihniți și vă hidratați corect. În multe cazuri, anticorpii pe care îi produce organismul dvs. pentru a trata boala sau afecțiunea vor fi transmiși bebelușului, consolidându-i astfel și sistemul lui imunitar. 


11.    Mit? Nu puteți lua niciun medicament dacă alăptați.

Este important să informați medicul că alăptați și să citiți instrucțiunile de folosire ale tuturor medicamentelor pe care le procurați fără prescripție medicală. S-ar putea să fie nevoie să luați medicamentele la o anumită oră sau într-o doză specifică, sau chiar să luați o formulă alternativa. Trebuie să informați și pediatrul referitor la medicamentele pe care le luați.

Știați că? „Primul lapte” – sau colostrum – este bogat în anticorpi și le oferă nou-născuților un sprijin important pentru imunitatea lor care este încă în curs de formare.

12.    Mit? Copiii alăptați caută în permanență afecțiune.

Fiecare bebeluș este diferit. Unii sunt mai lipicioși, alții nu, fără vreo legătură cu modul în care au fost hrăniți. Alăptarea nu este doar hrana cea mai nutritivă pentru bebeluși, ci este importantă și pentru dezvoltarea creierului lor. Bebelușii alăptați sunt ținuți mult în brațe și s-a constatat că alăptarea contribuie la dezvoltarea unei legături mai puternice între mamă și copil.  


13.    Mit? Este greu să înțărcați un copil dacă l-ați alăptat mai mult de un an.

Nu există dovezi care să demonstreze că este mai greu să oprești alăptarea după un an, dar există dovezi care arată că alăptarea până la doi ani este benefică atât pentru mame cât și pentru copii. Toate mamele și copiii sunt diferiți și trebuie să hotărască împreună cât de mult vor alăpta, respectiv vor fi alăptați. 


14.    Mit? Dacă vă întoarceți la serviciu, va trebui să înțărcați copilul.

Multe mame continuă să alăpteze după ce se întorc la serviciu. În primul rând, verificați cadrul normativ din țară și politicile de la locul de muncă. Dacă aveți dreptul la un interval de timp și un loc special pentru a alăpta în timpul orelor de lucru, puteți merge acasă pentru a alăpta sau puteți ruga un membru al familiei sau un prieten să vă aducă bebelușul, sau vă puteți extrage laptele pentru a-l duce acasă. Dacă nu aveți opțiunea de a alăpta în timpul orelor de lucru, găsiți un moment potrivit în timpul zilei pentru a pompa laptele, pe care-l veți da copilului când veți ajunge acasă. Dacă hotărâți să îi dai copilului un substitut al laptelui matern pentru câteva mese, este bine să continui alăptarea ori de câte ori sunteți lângă bebelușul dvs.