Declarație comună a directorului executiv al UNICEF, Catherine Russell și a directorului general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, cu ocazia Săptămânii Mondiale a Alăptării

Săptămână Mondială a Alăptării 2022

01 August 2022
Săptămână Mondială a Alăptării 2022
UNICEF/Pantaz
Natalia Vohmianiba își alăptează fetița de 6 luni, la Marșul Alăptării 2022, Chișinău

NEW YORK/GENEVA, 1 august 2022 – „Pe măsură ce crizele globale continuă să amenințe sănătatea și alimentația a milioane de bebeluși și copii, importanța vitală a alăptării, ca cel mai bun început posibil în viață, este mai critică ca niciodată.

„În această Săptămână Mondială a Alăptării, cu tema  „Promovați alăptarea: educați și sprijiniți”, UNICEF și OMS fac apel la guverne să aloce resurse sporite pentru a proteja, promova și susține politicile și programele de alăptare, în special pentru familiile cele mai vulnerabile care trăiesc în situații de urgență”.

„În timpul situațiilor de urgență, inclusiv în cele din Afganistan, Yemen, Ucraina, Cornul Africii și Sahel, alăptarea garantează o sursă de hrană sigură, hrănitoare și accesibilă pentru bebeluși și copii mici. Oferă o sursă puternică de apărare împotriva bolilor și a tuturor formelor de malnutriție a copiilor, inclusiv a pierderii”.

„Alăptarea acționează și ca primul vaccin al bebelușului, protejându-i de bolile comune ale copilăriei”.

„Cu toate acestea, suferința emoțională, epuizarea fizică, lipsa spațiului și a intimității și igienizarea deficitară cu care se confruntă mamele în situații de urgență, provoacă situațiile în care mulți bebeluși nu beneficiază de alăptare pentru a-i ajuta să supraviețuiască”.

„Mai puțin de jumătate din nou-născuți sunt alăptați în prima oră de viață, ceea ce îi face mai vulnerabili la boli și la moarte. Și doar 44% dintre sugari sunt alăptați exclusiv la sân în primele șase luni de viață, care este sub obiectivul Adunării Mondiale a Sănătății de 50% până în 2025”.

„Protecția, promovarea și susținerea alăptării este mai importantă ca niciodată, nu doar pentru protejarea planetei noastre ca prim sistem alimentar natural, durabil, ci și pentru supraviețuirea, creșterea și dezvoltarea a milioane de sugari”.

„De aceea UNICEF și OMS solicită guvernelor, donatorilor, societății civile și sectorului privat să-și intensifice eforturile pentru:

• Prioritizarea investițiilor în politici și programe de sprijinire a alăptării, în special în contexte de criză și cu insecuritate alimentară.

• Abilitarea lucrătorilor din domeniul sănătății și nutriției din instituții și comunități, cu informațiile necesare  pentru a oferi consiliere de calitate și sprijin practic mamelor pentru a alăpta cu succes.

• Protejarea îngrijitorilor și lucrătorilor din domeniul sănătății de influența de marketing neetică a industriei formulelor prin adoptarea și implementarea completă a Codului internațional de comercializare a înlocuitorilor de lapte matern, inclusiv în medii umanitare.

• Implementarea politicilor favorabile familiei care oferă mamelor timpul, spațiul și sprijinul de care au nevoie pentru a alăpta.

Contacte media

Angela Munteanu
Ofițer Comunicare
UNICEF Moldova
Tel: + 373 22 26 91 53

About UNICEF

UNICEF promotes the rights and wellbeing of every child, in everything we do. Together with our partners, we work in 190 countries and territories to translate that commitment into practical action, focusing special effort on reaching the most vulnerable and excluded children, to the benefit of all children, everywhere.

For more information about UNICEF and its work for children, visit www.unicef.org

Follow UNICEF on Twitter and Facebook