Jačanje napora na imunizaciji za #BuildBackImmunity

25 April 2023
World Immunization Week
BSFK/2021

Priština, 24. april 2023 – Svetska nedelja imunizacije, koja se globalno obeležava poslednje nedelje aprila, okuplja partnere širom sveta kako bi promovisali upotrebu vakcina koje spašavaju živote koje štite decu i ljude svih uzrasta od bolesti. Ovogodišnja tema, #BuildBackImmunity, ima za cilj da naglasi važnost oporavka od gubitaka u pokrivenosti rutinskom vakcinacijom pretrpljenih tokom pandemije COVID-19 i ubrzanja napretka u borbi protiv bolesti koje se mogu sprečiti vakcinom.

Ministarstvo zdravlja, u partnerstvu sa UNICEF-om i SZO-om, obeležava Svetsku nedelju imunizacije na Kosovu kao ključni trenutak za reafirmaciju hitne potrebe za hitnim akcijama u borbi protiv neodlučnosti i dezinformacija u vezi sa vakcinom i posvećenosti podršci oporavku zdravstvenih sistema nakon pandemije.

Pandemija je izazvala zabrinjavajući pad rutinske imunizacije na globalnom nivou, kao što je istaknuto u UNICEF-ovom glavnom izveštaju za 2023., "Stanje dece sveta". Izveštaj otkriva da jedno od pet dece širom sveta nije u potpunosti zaštićeno od bolesti koje se mogu sprečiti vakcinom, a porast zaraznih bolesti poput malih boginja postao je sve veća briga u mnogim zemljama. Na globalnom nivou, broj slučajeva malih boginja se udvostručio 2022. godine u poređenju sa prethodnom godinom, sa slučajevima identifikovanim u brojnim zemljama širom Evrope, uključujući područja u blizini Kosova[1].

Nažalost, negativni uticaji pandemije na imunizaciju uticali su i na Kosovo. Administrativni podaci otkrivaju da je pokrivenost vakcinom protiv malih boginja na Kosovu opala za do 10 procenata između 2019. i 2021. Trenutno, jedno od osam deteta od 1 godine na Kosovu nije primilo MMR vakcinu, koja nudi zaštitu od malih boginja.[2]

Za ovogodišnju Nedelju imunizacije, UNICEF i njegovi partneri naglašavaju našu posvećenost zaštiti svakog deteta od bolesti koje se mogu sprečiti. Moramo da radimo zajedno na mobilizaciji resursa za nadoknađivanje napora da dopremo do nevakcinisane dece svuda i povećamo naše ulaganje u jačanje zdravstvenih službi majke i dece u okviru sistema primarne zdravstvene zaštite”, rekla je Nona Ziherman, šef kancelarije UNICEF-a na Kosovu.

Oklevanje u vezi sa vakcinacijom je još jedna značajna prepreka koju treba rešiti. Prema podacima izveštaja UNICEF-a o stanju dece u svetu, poverenje u vakcine značajno je smanjeno u odnosu na vreme pre pandemije. Ovde na Kosovu kao i širom sveta, ključno je da se prevaziđe ovaj izazov jačanjem kapaciteta zdravstvenih radnika u rešavanju zabrinutosti roditelja, generisanjem dokaza o pokretačima verovanja i ponašanja, i angažovanjem zajednica za promenu ponašanja.

Oleksandr Martynenko, šef kancelarije SZO u Prištini, naglasio je „Sve vakcine koje su dostupne na Kosovu su prekvalifikovane od strane SZO-a. To znači da su sve vakcine na Kosovu bezbedne i efikasne. Ne oklevajte da primite vakcine koje spašavaju živote. Ne izazivaju bolesti. One sprečavaju smrt.”

Kao deo institucionalne posvećenosti imunizaciji, Kosovo planira da ove godine uvede tri nove vakcine u kalendar rutinske imunizacije. UNICEF i SZO će blisko sarađivati sa zdravstvenim vlastima kako bi osigurali da svako dete na Kosovu ima pristup vakcinama koje spašavaju živote i da je zaštićeno od bolesti koje se mogu sprečiti.

Dr. Vitia, ministar zdravlja, izjavio je: „Moramo dati prioritet jačanju sveukupnih zdravstvenih usluga majke i deteta u okviru primarne zdravstvene zaštite. Nastavićemo da fokusiramo naše napore na povećanje pristupa vakcinama za svu decu na Kosovu i dopremanje do onih do kojih je najteže doći. Radujemo se nastavku našeg strateškog partnerstva sa UNICEF-om, SZO-om, USAID-om i EU kako bismo poboljšali i održali pristup kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti za svu decu na Kosovu, kako bi bila zdrava i dostigla svoj puni potencijal.”


[1] Stanje dece sveta, https://www.unicef.org/media/108161/file/SOWC-2023-full-report-English.pdf

[2] Ovo su administrativni podaci, koji se prijavljuju portalu SZO, dostupnom preko sledećeg linka: https://immunizationdata.who.int/pages/coverage/MCV.html?CODE=XKX&ANTIGEN=MCV1&YEAR= Napominjemo da na portalu nedostaju podaci za 2019.

Kontakti za medije.

Dafina Zuna
Službenik za komunikacije
UNICEF na Kosovu

O UNICEF-u

U UNICEF-u promovišemo prava i dobrobit svakog deteta u svemu što radimo. Zajedno sa našim partnerima radimo u 190 zemalja i teritorija kako bismo tu posvećenost pretočili u praktičnu akciju, fokusirajući posebne napore na dopiranje do najugroženije i isključene dece, na dobrobit sve dece, svuda.

Za više informacija o UNICEF-u i njegovom radu za decu, posetite www.unicef.org/kosovoprogramme