Learn how to be safe when you return to school to prepare for exams

Tips from UNICEF for safe learning and exams

UNICEF
Image of a hand writing on notebook math exercises
UNICEF/Schverdfinger
21 May 2020

După aproape trei luni de teamă și nesiguranță, lumea își revine încet la „o nouă normalitate”. În curând, elevii din clasele terminale se vor întoarce, pentru scurt timp, în clase, pentru pregătire școlară și, apoi, pentru examenul de capacitate sau pentru bacalaureat, un eveniment suficient de stresant și fără amenințarea nevăzută a coronavirusului. Școlile vor lua toate măsurile de siguranță pentru ca pregătirea și examenele să se desfășoare fără riscuri atât pentru sănătatea elevilor și a familiilor lor, cât și pentru cea a profesorilor. Totuși, trebuie să știm și să respectăm câteva reguli de igienă și reguli care privesc distanța față de ceilalți. Iată, mai jos, câteva dintre ele. Urmate cu strictețe, aceste sfaturi te vor ajuta să te protejezi pe tine, pe colegii și prietenii tăi, pe membrii familiei.

  1. Spală-te pe mâini cât mai frecvent posibil: de fiecare dată când pleci de acasă, când intri în școală, când folosești toaleta sau când atingi obiecte pe care le-au atins și alții. Spală-te pe mâini cu apă și săpun cel puțin 20 de secunde. Nu uita să te speli pe mâini înainte de a pune masca și după ce ai dat-o jos. Dacă nu ai la dispoziție apă și săpun, folosește un dezinfectant pe bază de alcool.
  2. Din geanta de școală nu trebuie să-ți lipsească un dezinfectant de mâini și cel puțin două măști. Ai grijă să le ai mereu la tine. Pune-le lângă penar sau manuale, ca să le ai tot timpul la îndemână și să nu le uiți acasă.
  3. Dacă folosești transportul în comun ca să mergi și să vii de la școală, folosește mereu masca în autobuz/microbuz/troleu/tramvai și curăță mâinile cu dezinfectant când cobori. Pentru a te proteja și pe tine, dar și pe ceilalți, poartă masca atât peste gură, cât și peste nas. Când îți pui masca, atinge-o numai de elastic/mânere, la fel și când o dai jos.
  4. Asigură-te că nu ai temperatură și nu te simți rău înainte de a pleca de acasă. La școală, ți se va lua temperatura cu un termometru cu infraroșu. Dacă temperatura unui elev este peste 37.3 grade, va trebui să se întoarcă acasă. Dacă ai temperatură, simți că ești răcit sau te simți rău în general, stai acasă și spune-le părinților, care îi vor anunța pe profesori.
  5. Pentru siguranța ta, în școală va fi mereu prezent un medic. Dacă îți este rău, anunță profesorii, iar medicul te va consulta și îți va spune ce să faci.  
  6. Când ajungi la școală, păstrează distanța față de colegi. Poate nu v-ați mai văzut de multă vreme, dar evitați să vă luați în brațe, să dați noroc sau să bateți palma. În clasă și în pauză, folosește marcajele și indicațiile ca să poți păstra distanța față de ceilalți.
  7. Dacă îți vine să strănuți sau să tușești, folosește un șervețel sau fă-o în pliul cotului. Spală-te pe mâini sau dezinfectează-le după aceea. Dacă ai folosit un șervețel, arunca-l imediat într-un coș de gunoi cu capac.
  8. Chiar dacă este tentant, nu fă schimb de obiecte cu colegii – pixuri, gumă de șters, cărți sau caiete. Trebuie să eviți cât mai mult atingerea obiectelor și suprafețelor din jur, care pot fi contaminate și te pot infecta. Nu uita, mai ales, că, după ce atingi o suprafață, nu trebuie să-ți atingi fața.
  9. Dezinfectează-ți constant telefonul mobil, mai ales dacă l-ai folosit la școală sau în mijloacele de transport.

Pentru a obține o notă bună la examen, trebuie mai întâi să fii prezent. Dacă te îmbolnăvești înainte de examen din cauză că nu ai respectat toate regulile de igienă și nu ai păstrat distanța față de colegi sau prieteni, va trebui să stai câteva săptămâni în izolare sau în spital.

Succes la examene!