Program
România pentru fiecare copil. Plasa de siguranță din comunitate.
Asigurarea incluziunii sociale – ruperea cercului vicios al excluziunii în cazul copiilor celor mai vulnerabili din România.
- Disponibil în:
- English
- Română
Jump to
Provocarea


România e acasă pentru 3,7 milioane de copii. Dar nu toți se simt ca acasă. Privați de servicii de sănătate și educație, cu acces limitat la resurse de bază – mâncare, apă curentă, căldură, mediu de creștere stabil și sigur -, victime ale sărăciei, excluziunii, discriminării, abuzului fizic și emotional, 41.5% dintre copiii vin pe lume în familii aflate la risc de sărăcie sau excluziune socială. Odată cu suferințele lor, viitorul întregii societăți se colorează în gri. Să nu ai siguranța unei mese zilnice, să nu ai apă caldă sau încălțări cu care să mergi la școală, să îți fie mereu frică, rușine, foame. Să nu știi ce înseamnă încrederea, curajul, alinarea, să nu știi cui să ceri ajutorul și pe cine te poți baza când suferi, când ai nevoie de încurajări sau doar de o șansă să știi și să arăți ce poți.
Familiile din care provin nu le pot asigura întotdeauna accesul la un minim de confort și resurse pentru educație, sănătate și dezvoltare armonioasă. Nu știu la cine să apeleze, nu își cunosc drepturile și nu se simt membri cu drepturi egale în comunitate.
Astfel, fără sprijin ajustat nevoilor și oferit cât mai din timp, pentru a preveni, nu doar pentru a repara și vindeca, generații întregi de copii sunt în imposibilitatea de a-și atinge potențialul. De la grupurile micro de apartenență – rude de gradul I și familia extinsă - la grupurile macro - comunitatea de proveniență și rețeaua de instituții , locale, județene și naționale –, soluțiile trebuie să vină în interesul copiilor astfel încât România să fie, pentru toți, aceeași.

Nu știu la cine să apeleze, nu își cunosc drepturile și nu se simt membri cu drepturi egale în comunitate.

Soluția


Niciun copil nu trebuie lăsat în urmă. Împreună, autorități locale, profesioniști locali și alti actori importanți din comunitate pot crea o plasă de siguranță la nivel local, pentru incluziunea socială a tuturor copiilor şi adolescenţilor, în special a celor vulnerabili, din minorităţile rome, copii cu dizabilităţi, copii din mediul rural.
Aceasta este soluția propusa de UNICEF în România prin programul “România pentru fiecare copil. Asigurarea incluziunii sociale – ruperea cercului vicios al excluziunii în cazul copiilor celor mai vulnerabili din România”, început în iunie 2021.
Proiectul „România pentru fiecare copil” se desfășoară în cinci localități din județele Bacău și Brașov și beneficiază de un grant în valoare de 4,2 milioane de euro oferit de Norvegia prin Granturile Norvegiene în cadrul Programului Dezvoltare locală administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială.
Prin îmbunătăţirea accesului la servicii de calitate (servicii comunitare şi specializate integrate), echitabile şi coordonate în domeniul educației, al sănătății și al protecției sociale, precum şi prin promovarea unor norme sociale care susțin drepturile copiilor, România pentru fiecare copil va rupe cercul vicios al sărăciei şi excluziunii, care se repetă din generație în generație, şi va crea un cerc virtuos al dezvoltării, oportunităţii şi incluziunii.
Altfel spus, fiecare copil va fi ocrotit, se va juca, va învăța să viseze și să facă pași pentru a își îndeplini visurile, se va dezvolta sănătos, va avea acces la servicii de sănătate, la educație incluzivă de calitate, va putea să își exprime opiniile față de decizii care îi privesc viitorul.
Programul Romania pentru fiecare copil are trei componente: iniţiativa „Localități Prietene ale Copiilor, Centrele comunitare integrate și Educația incluzivă de calitate.
Iniţiativa UNICEF „Localități Prietene ale Copiilor”, recunoscută la nivel mondial pentru creşterea gradului de responsabilizare, mai ales a primarilor , astfel încât aceştia să asigure realizarea drepturilor tuturor copiilor din comunitatea lor, va fi astfel implementată pentru prima dată în România. Aceasta se va realiza printr-un amplu proces de consultare și integrare a opiniilor, nevoilor şi priorităţilor copiilor în cadrul politicilor publice locale, a programelor şi la luarea deciziilor din propria localitate, putând astfel să influenţeze vieţile şi viitorul lor.
Componenta referitoare la Centrele de Servicii Comunitare Integrate (CCI) este esențială pentru implementarea programului România pentru fiecare copil.
Prin înfiinţarea de centrelor comunitare integrate, copiii vor beneficia de servicii comunitare specializate integrate (asistenţă socială, asistenţă medicală şi educaţie (timpurie).
Cea de-a treia componentă, Educația Incluzivă de Calitate, este dedicată îmbunătățirii calității educației, cât și mobilizării grădinițelor, școlilor, licelor, familiilor și comunităților pentru sprijinirea participării școlare și susținerii fiecărui copil.
Ca să fim bine toți, trebuie să fim bine fiecare în parte. Acesta nu este un privilegiu pentru copii, ci e dreptul fiecăruia dintre noi de a avea șanse egale, indiferent de mediul în care venim pe lume.

Programul Romania pentru fiecare copil are trei componente: iniţiativa „Localități Prietene ale Copiilor, Centrele comunitare integrate și Educație incluzivă de calitate.
"România pentru fiecare copil" a fost dezvoltat pe baza rezultatelor proiectului „Incluziune socială prin furnizarea de servicii integrate la nivelul comunităţii”, finanţat în cadrul Programului RO25 „Reducerea sărăciei” prin Granturile Norvegiene 2009-2014.

Materialul a fost realizat cu sprijinul financiar al Granturilor Norvegiene 2014 – 2021. Conținutul acestuia (text, grafică, fotografii, video) nu reflectă opinia oficială a Operatorului de Program, a Punctului Național de Contact sau a Oficiului Mecanismului Financiar. Informațiile și opiniile exprimate reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului/autorilor.
www.eeagrants.org www.frds.ro.
Pentru informaţii oficiale despre Granturile SEE sau Norvegiene, accesaţi www.eeagrants.ro