Centre Comunitare Integrate
Locul unde copiii defavorizați găsesc laolaltă tot ce au nevoie pentru educație, sănătate și protecție

- Disponibil în:
- English
- Română
Provocare
Să fii mic, să fii sărac, să fii rrom. Să fii copil și să ai părinți care nu pot face pentru tine ce nu pot face nici pentru ei – să îți asigure acces la resurse „firești” pentru majoritatea, dar „excepționale” pentru ei. Sănătate, educație, căldură, mâncare, îndrumare. De unde să înceapă și cui să ceară? Câte drumuri să facă și unde? Le lipsesc informații, curaj, sprijin și răspunsuri. Peste 42% dintre familiile cu copii din România sunt afectate, în mod disproporționat, de sărăcie sau excluziune. Copiii vulnerabili au acces redus la servicii de sănătate, pot fi expuși la violență, abuz și discriminare.
Pandemia de COVID-19 nu a făcut decât să înrăutățească cifrele. O șansă ar fi de ajuns ca să se rupă cercul vicios al familiilor defavorizate și copiii aceștia să schimbe traseul către o destinație mai bună. E nevoie pentru ei nu numai de soluții, ci și de un traseu de rezolvare simplu și accesibil, care să nu pună niciun fel de presiune suplimentară pe părinți. Efectiv, să le fie la îndemână, în localitatea de reședință, să ceară și să primească ajutor ca să fie mai sănătoși și să poată învăța de la oameni instruiți, profesioniști empatici care au capacitatea și resursele de a ajuta oameni aflați, până acum, în derivă.

Soluție
UNICEF vine în sprijinul persoanelor vulnerabile cu soluții concrete, care vizează îmbunătățirea disponibilității, accesibilității și calității serviciilor de bază și specializate integrate – inclusiv a serviciilor medicale, educaționale și a celor de asistență socială. Astfel, UNICEF va înființa Centre Comunitare Integrate (CCI). Adună toate soluțiile într-un singur loc. Va fi nevoie de un singur drum, de o singură ușă deschisă spre un viitor mai bun pentru copiii defavorizați.
Aceste Centre Comunitare Integrate aduc laolaltă servicii de bază oferite de echipa comunitară - asistentul social, asistentul medical comunitar și consilierul școlar- și servicii specializate, oferite de profesioniști din diferite domenii, în funcție de nevoile comunităților: medic, logoped, psiholog, kinetoterapeut.
Ele vor fi deschise, pentru început în cinci municipii/orașe/comune – municipiile Bacău și Brașov, orașul Moinesti, comunele Colonesti și Corbasca, deservind și 11 comune limitrofe. Proiectul Centrelor Comunitare Integrate face parte din inițiativa ”România Pentru Fiecare Copil. Asigurarea incluziunii sociale – ruperea cercului vicios al excluziunii în cazul copiilor celor mai vulnerabili din România”, care își propune să contribuie în mod activ la incluziunea socială a celor mai vulnerabili copii din România: copii cu dizabilități, din mediul urban și rural şi copiilor romi.
Proiectul beneficiaza de un grant în valoare de 4,2 milioane de euro oferit de Norvegia prin Granturile Norvegiene în cadrul Programului Dezvoltare locala administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială.
UNICEF și partenerii săi implementează integral acest proiect, de la compartimentarea clădirii care va găzdui Centrele, la amenajarea sălilor (dotare cu mobilier și echipament corespunzător furnizării serviciilor) și a spațiului exterior, astfel încât acestea să ofere nu doar un spațiu funcțional, cât și un spațiu prietenos pentru copii și familiile lor, și până la identificarea și aducerea în Centre a profesioniștilor care pot furniza serviciile necesare.

Mai mult de 3.400 de copii vulnerabili din mediul urban și rural vor beneficia de aceste servicii. Astfel, pentru avea o viață mai bună acum, dar și în viitor, acești copiii și familiile lor nu vor mai bate la o mulțime de uși, departe de casă, cu un efort financiar și logistic de deplasare și aflare de informații, ci la una singură, aproape de locul în care trăiesc. Li se va deschide. Și, odată cu ușa, li se deschide drumul către o viață mai ușoară. Normală.