Centrele Comunitare Integrate aduc un progres în viața copiilor vulnerabili
Centrele Comunitare Integrate, o abordare inovatoare pentru o viață mai bună

- Disponibil în:
- English
- Română
În Centrele Comunitare Integrate, copiilor vulnerabili li se oferă sprijin pe termen lung. Au acces la servicii de bază oferite de echipa comunitară - asistentul social, asistentul medical comunitar și consilierul școlar, cât și la servicii specializate, create în funcție de nevoile comunităților: medic, logoped, psiholog, kinetoterapeut.
Centrele comunitare integrate sunt parte a inițiativei „România pentru fiecare copil. Asigurarea incluziunii sociale – ruperea cercului vicios al excluziunii în cazul copiilor celor mai vulnerabili din România.
Programul este dezvoltat de UNICEF în România în parteneriat cu autorități locale și centrale și a aniversat recent un an de la momentul lansării, în Bacău, Colonești, Corbasca și Moinești (județul Bacău) și în Brașov.
Membrii echipelor comunitare care lucrează în cadrul inițiativei îi identifică pe copiii vulnerabili, cât și nevoile acestora, cu ajutorul platformei Aurora.
„De când s-a deschis centrul, copiii vor să vină mereu. Însă aceștia vin prin rotație, astfel încât toți să beneficieze în mod egal de serviciile pe care le oferim aici. La început am întâlnit și unele familii care erau reticente, pentru că nu știau despre ce este vorba, dar cu timpul s-au obișnuit cu noi”, povestește Lăcrămioara Vrîncianu, asistent medical comunitar la Centrul Comunitar Integrat din Corbasca, județul Bacău.

Ce activități sunt derulate în Centrul Comunitar Integrat?
În cadrul Centrului Comunitar Integrat din Corbasca au fost implementate o serie de activități și servicii specializate, printr-o abordare inovatoare din punct de vedere al incluziunii sociale.
Copiii vulnerabili vin la Centrul Comunitar Integrat din Corbasca pentru sesiuni de terapie psihologică, pentru tratamente de kinetorerapie, dar și pentru activități educative și recreative, cum ar fi atelierele de igienă dentară, cursurile de educație pentru sănătate pentru copiii și adolescenți, dar și atelierele de dezvoltare personală, derulate de specialiștii implicați în acest program.
„În prezent sunt în jur de 120 de copii care vin regulat la terapie. Însă, pe lângă aceștia există și alți copii, dar și părinți care vin pentru diverse probleme. Uneori și eu solicit prezența părinților pentru a-i informa pe aceștia cu privire la evoluția copilului lor până în acel moment.
Copiii au vârste cuprinse între 6 și 15 ani și prezintă o varietate de tulburări de ordin psihologic, cum ar fi tulburarea de spectru autist, retard psihic ușor și moderat, întârziere de limbaj receptiv și expresiv, sindrom hiperkinetic, tulburări emoționale, tulburări de comportament, etc. (...) Ne putem da seama de dificultățile cu care atât copiii, cât și părinții se confruntă”, spune Marina Balcan, psiholog în cadrul Centrului Comunitar Integrat din Corbasca.
Aici intervine rolul Centrului Comunitar Integrat, care vine în sprijinul copiilor și al părinților, facilitându-le acestora accesul la servicii specializate.
„Pentru unii copii, serviciile de consiliere și terapie vin în completarea unei intervenții care se desfășoară în alte cabinete specializate. Pentru alți copii, însă, acesta a fost primul contact cu un cabinet de psihologie și primul contact cu un psiholog”, spune Marina Balcan, subliniind “importanța și necesitatea acestui centru”.
„Recent am primit un feedback pozitiv, de la un profesor care lucrează cu unul dintre copiii care au început să vină la centru din luna aprilie. Acesta ne-a spus că se observă o schimbare în ceea ce privește atitudinea și comportamentul copilului, în ideea în care copilul este mai implicat în activitatea la clasă și mai vesel”, a continuat Marina Balcan.

Nicoleta, o fetiță din Colonești, în vârstă de opt ani, care suferă de tetrapareză spastică și întârziere în dezvoltare, beneficiază acum de ședințe de kinetoterapie, esențiale pentru recuperarea sa, în Centrul Comunitar Integrat din Colonești.
„Înainte mergeam cu ea la Bacău”, a povestit mama Nicoletei într-o discuție cu Horia Tecău, Ambasador Național pentru UNICEF în România, arătând că este prima data când serviciile de kinetoterapie sunt “atât de aproape de casă”,
Horia Tecău a vizitat în luna februarie Centrul Comunitar Integrat din comuna Colonești, cât și copii beneficiari ai serviciilor UNICEF.
„Am fost foarte emoționat de întâlnirea cu copiii minunați”, a povestit triplul campion de grand slam, care își dorește „o Românie pentru fiecare copil” și susține această inițiativă.
„Sunt copiii exact așa cum am fost și eu. Oportunitățile diferă. Așa cum și eu am avut nevoie de o șansă ca să-mi realizez un vis, acești copii au nevoie de oportunități pentru a duce o viață normală și pentru a avea șansa de a-și realiza propriul lor vis”, spune Horia Tecău.

UNICEF vine în sprijinul copiilor vulnerabili cu soluții concrete, care vizează îmbunătățirea accesibilității și calității serviciilor medicale, educaționale și a celor de asistență socială, prin intermediul Centrelor Comunitare Integrate. Astfel, toate soluțiile se află într-un singur loc, mai aproape de casă.
„România pentru fiecare copil. Asigurarea incluziunii sociale – ruperea cercului vicios al excluziunii în cazul copiilor celor mai vulnerabili din România” beneficiază de un grant în valoare de 4,2 milioane de euro oferit de Norvegia prin Granturile Norvegiene în cadrul Programului Dezvoltare locală administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială.