Ghid de telemedicină în asistența medicală primară

Ghidul este conceput ca un instrument în sprijinul profesioniștilor din asistența medicală primară

Repere de interes

În pandemia de COVID-19, nevoia reducerii vizitelor la medic fără a compromite accesul la serviciile de sănătate esențiale a readus telemedicina în primplan în întreaga lume, și în România. Adoptarea la scară largă a telemedicinei în timpul pandemiei a adus în discuție nevoia de a dezvolta și chiar diversifica în continuare serviciile medicale oferite la distanță, în perioada post-pandemică.

Impactul serviciilor de telemedicină se estimează a fi pozitiv nu numai în creșterea accesului pacienților la servicii medicale, dar și în reducerea nevoii de a călători a acestora fapt care, prin reducerea utilizării de mijloace de transport, contribuie la reducerea poluării, aducând beneficii indirecte pentru mediu.

Cu toate avantajele sale, în multe situații, tehnologia nu poate însă substitui consultația în persoană, motiv pentru care fiecare medic sau echipă de îngrijire trebuie întâi să analizeze oportunitatea realizării unei consultații la distanță sau chiar a continuării acesteia în situația în care este deja inițiată.

Ghid de telemedicină în asistența medicală primară
Autor
Andrea Elena Neculau, Anca Maria Lăcătuș, Marius Mărginean, Dana Fărcășanu
Data publicării
Limbi
Română, Engleză