#StămAcasă – Jurnal de copil în timpul pandemiei de COVID-19 - Blog 4

O mini-serie de bloguri scrise de copii pentru copii

Tudor & Dominique
24 Martie 2020
Bun găsit tuturor!
Tudor și Dominique, din Bordul Copiilor, abordează astăzi o tema nouă: combaterea stigmatizării și a discriminării, cât și a dezinformării, în timpul pandemiei de COVID-19.
Împreună, cu solidaritate și cu responsabilitate, putem depăși acest moment. Lectură plăcută!

Voi începe cu discriminarea, care a ținut umanitatea despărțită multă vreme. Din păcate, în unele locuri discriminarea are încă loc, iar noi trebuie sa luptăm pentru a o elimina.

Un exemplu ar fi chiar discriminarea față de oamenii de origine asiatică, în legătură cu situatia creata de Coronavirus. Ei pot fi perfect sănătoși, dar au fost situații în care au fost etichetați ca fiind bolnavi, fiind discriminați, agresați. Așa că mai bine să ne concentrăm la oamenii care au acest virus și circulă liber pe străzi și să nu discriminăm pe nimeni. Coronavirus poate afecta pe oricine. Nu ține cont nici de etnie sau de naționalitate, nici de religie sau de vârstă.

Continuând cu dezinformarea, poți spune multe despre dezinformare, dar nu vei spune măcar un lucru bun. Dezinformarea există în fiecare subiect de discuție: despre schimbarea climei, despre  discriminare, despre virusuri etc

Exemplul pe care-l voi sugera este chiar legat de Coronaviru. Oamenii pot fi dezinformati. Dezinformarea face ca numărul de persoane afectate de virus să fie mai mare, pentru că dacă oamenii ar ști măsurile de protectie, virusul nu s-ar mai răspândi așa de mult.

 

Dezinformarea face ca numărul de persoane afectate de virus să fie mai mare, pentru că dacă oamenii ar ști măsurile de protectie, virusul nu s-ar mai răspândi așa de mult.

 

Tudor, 12, Popricani, Iași
Tudor
Arhiva personală
Dominique
UNICEF/Dominique

Singura modalitate de a lupta împotriva unei pandemii este prin unitate, printr-o legătură consolidată de altruism și solidaritate.

 

Dominique, 17, Râmnicu Vâlcea

Singura modalitate de a lupta împotriva unei pandemii este prin unitate, printr-o legătură consolidată de altruism și solidaritate. Nu trebuie să ne atingem pentru a privi în sufletul celuilalt și a ne da seama de ce are nevoie. Problemele cauzate de COVID-19 în Italia sunt mult mai grave decât cele din țara noastră, însă italienii reușesc să iasă în balcon și să cânte sau să își scrie mesaje de încurajare. 

 

Virusul nu mai este ceva care implică o singură țară, ci implică întreaga lume, iar acest lucru ne obligă să acționăm moral, să oferim sprijin celor aflați în nevoie și să răspândim bunătate în jur. Fie el un zâmbet, fie el un bilețel strecurat pe sub ușa vecinilor noștri în vârstă, asigurându-i că suntem acolo pentru ei, fiecare gest prin care ne arătăm încrederea ne aduce mai aproape de oamenii la care ținem, oamenii alături de care trăim în comunitate.

 

Teama nu este o scuză pentru a fi ostil.