#StămAcasă – Jurnal de copil în timpul pandemiei de COVID-19 - Blog 1

O mini-serie de bloguri scrise de copii pentru copii

Ilinca & Silvia - Boardul Copiilor
Origami Ilinca
UNICEF/Ilinca
19 Martie 2020

Bun găsit tuturor.  Vă invităm să descoperiți începând de azi o mini-serie de bloguri scrise de copii pentru copii, de toate vârstele, desigur.

Acum când specialiștii ne recomandă să rămânem acasă pentru a ne proteja unii pe alții, copiii ne povestesc despre felul în care își petrec aceste zile, despre ce îi preocupă și despre ce îi ajută pe ei. Mulțumim Boardului Copiilor!

Am uitat ce mă făcea să zâmbesc și îmi dădea energie când eram mică. M-am reapucat să fac origami, respectiv, flori, întrucât suntem în anotimpul renașterii și, în acest haos, trebuie să aducem și o pată de culoare😁 .

Ilinca, 15, Onești
ilinca
Arhiva personală

Astăzi mi-am dat seama cât de mult m-am pierdut prin lucrurile pe care le-am avut de pregătit pentru școală, uitând ce mă făcea să zâmbesc și îmi dadea energie când eram mică. M-am reapucat să fac origami, respectiv, flori, întrucât suntem în anotimpul renașterii și, în acest haos, trebuie să aducem și o pată de culoare😁 Origami stimulează creativitatea și simțul frumosului, aduce mereu zâmbete pe fețele celor care îl încearcă, atunci când văd rezultatul final!

Poți găsi foarte multe tutoriale pe YouTube, cum să faci margarete, lalele, trandafiri, zambile, pe care, mai apoi, le poți oferi într-un mic buchet divers mamei tale!😁 De asemenea, dacă ai foi speciale pentru quilling, o activitate extraordinară care stimulează minuțiozitatea și iubirea pentru detalii este și aceasta o artă!

Mai mult decât atât, mi-am readus aminte de pasiunile mele “secrete”, punându-mă în fața calculatorului și începând să scriu, așa cum obișnuiam. Efuziuni, proză scurtă, texte care iau naștere din sentimente și din nevoia de a te exprima.

Uneori simțim că nimeni nu ne poate înțelege, că unii nu au timpul necesar să ne asculte, așa că cel mai bun refugiu este chiar propria-ți persoană!:) Dă-ți frâu liber emoțiilor, asterne-ți gândurile pe o foaie de hârtie sau într-un document pe calculator! Și, hei, poate acesta va fi startul unei dorințe de a scrie mai des! Oamenii trebuie să te audă, prin orice mijloc posibil!🗣  

Silvia
Arhiva personală

Vreau să îmi iau și timp pentru mine și să fac câteva lucruri pe care le-am amânat în ultimele luni, lucruri uitate prin agendă.

Silvia, 17, Caracal

Deși în ultimii ani mi-am propus un reading challenge (provocare de a citi anumite cărți), iar acum pare momentul potrivit pentru a bifa câteva cărți pe listă, prefer să folosesc acest timp liber pentru a-mi structura materialele pentru materii la care recuperez singură și pentru a-mi termina temele pentru liceu.

Dar vreau să îmi iau și timp pentru mine și să fac câteva lucruri pe care le-am amânat în ultimele luni, lucruri uitate prin agendă, cum ar fi vizionarea de documentare, actualizatorul DoR - un newsletter împărțit pe mai multe sezoane, care a abordat recent și situația COVID-19 (Jurnal de pandemie), să ascult mai multe podcasturi sau un Ted Talk și, chiar dacă nu pot ieși din casă, încerc să ies din zona mea de confort învățând mai multe despre subiecte de care sunt pasionată, dar despre care nu simt că știu atât de multe pe cât vreau.

Din cărțile pe care le-aș recomanda tuturor, Învățare (Educated e titlul original) este una din acestea. A fost inclusă pe listele de recomandări ale multor oameni pe care îi admir și a primit nenumărate premii. Povestea este despre Tara - o tânără femeie care luptă să scape de brutalitatea copilăriei și familiei ei, singura armă pe care o are fiind educația. Cartea mi-a reamintit să fiu mai atentă la oamenii din jurul meu, dar și la mine, m-a învățat despre compasiune, adevăr și greutatea de a alege între noi înșine și oricine altcineva, despre forța legăturilor de sânge și despre cum rupem un cerc toxic. Toată acțiunea cărții pare a fi o poveste cu 100-200 de ani în urmă dintr-un sat uitat de lume, fără metode de a comunica sau rețele electrice, însă povestea Tarei Westover este reală și se desfășoară în contemporaneitate.

Iar pentru că mediul online a devenit în ultima săptămână parte din realitate din cauza virusului, mai multe muzee au tururi virtuale pe site-urile lor. La fel, au apărut și piese de teatru care pot fi vizionate online. Și în mod sigur nu vreau să ratez așa ceva! Chiar dacă încerc pe cât de mult posibil să stau departe de mobil și social media, verific zilnic ultimele noutăți despre COVID-19 din site-uri relevante și iau măsurile de protecție recomandate.