Sondaj U-Report: Ce impact au schimbările climatice asupra copiilor și tinerilor

Membrii Boardului Copiilor au analizat sondajul U-Report privind impactul schimbărilor climatice

UNICEF
Climate change
UNICEF/UN0407003/Franco
01 August 2022

Cu toții am putut resimți temperaturi neobișnuit de ridicate și fenomene meteo extreme în ultimii ani, precum caniculă, furtuni, inundații, iar toate acestea se datorează schimbărilor climatice. În contextul acesta, prin U-Report, o platformă online de consultare, Boardul Copiilor cu sprijinul echipei UNICEF în România a lansat un chestionar cu privire la efectul schimbărilor climatice asupra vieții copiilor și tinerilor din țara noastră.

Peste 1500 de copii și tineri din întreaga țară au răspuns acestui chestionar  majoritatea având vârste cuprinse  între 15 și 19 ani (71%). La această analiză au contribuit doi membri ai Boardului Copiilor: Alex (18 ani, Caracal) și Horia (16 ani, Brașov). Rezultatele sunt disponibile în timp real aici.

Majoritatea respondenților (80%) sunt preocupați de schimbările climatice, în timp ce doar 11% dintre aceștia nu consideră schimbările climatice un subiect suficient de important. Restul de 9% nu și-au format încă o opinie cu privire la acest subiect.

În proporție de 88%, copiii și tinerii consideră că schimbările climatice și consecințele acestora le afectează viața. Dintre aceștia, mai bine de jumătate (63%) își consideră stilul de viață afectat în “mare măsură” de criza climatică. În timp ce doar 7% dintre respondenți nu consideră că schimbările climatice le-ar putea influența viața. 

Întrebați dacă consideră că schimbările climatice le vor afecta viața în viitor, 86% dintre respondenți au răspuns afirmativ, în timp ce doar 5% au răspuns negativ. 9% dintre tinerii chestionați nu au o certitudine în această privință.

 “Schimbările climatice nu mai sunt un scenariu al viitorului, ci se întâmplă acum, atât în țara noastră, cât și peste tot în lume. Acestea nu mai sunt nici statistici inofensive ale oamenilor de știință, ci sunt un pericol pentru viața și sănătatea noastră! Trebuie să acționăm acum”, spune Alex (18 ani, Caracal).

În acest context, există o dorință clară a copiilor și tinerilor români de a implica actorii cei mai importanți în procesul de modelare și implementare a deciziilor la nivel guvernamental, precum și cel de formare a opiniei publice, începând de la cetățeni și guvern, până la mass-media. Așadar, 70% dintre respondenți au identificat guvernul, cetățenii, administrațiile publice locale, organizațiile non-guvernamentale și mass-media ca fiind cei mai importanți factori atunci când vorbim despre combaterea schimbărilor climatice.

Principalele linii de acțiune identificate de 70% dintre copiii și tinerii participanți la chestionar au fost: soluțiile bazate pe natură, utilizarea energiei din surse regenerabile, reducerea folosirii combustibililor, educația tinerilor și a copiilor, precum și cea a adulților, dar și reciclarea, alături de investițiile sustenabile în tehnologii noi.

Identificând potențialele soluții, este important să le și punem în acțiune. Marea majoritate a celor care au răspuns sondajului U-Report consideră în proporție de 53% că este important ca toți copiii și tinerii să acționeze pentru a limita schimbările climatice. Doar 8% consideră că acțiunea este de importanță mică, dintre care doar 2% consideră că nu este deloc importantă. privință.

Avem inițiativa, dar cât de pregătiți suntem de fapt să acționăm? Dintre tinerii chestionați, 58% consideră că se simt pregătiți pentru a acționa să limiteze schimbările climatice, 18% dintre ei simțindu-se chiar foarte pregătiți. Totuși, 30% dintre respondenți se simt slab pregătiți, iar 6% deloc pregătiți. 

În același context, întrebați în ce tip de activități sunt dispuși să se implice pentru a limita schimbările climatice, 50% dintre respondenți au identificat: activități cu prietenii (29%), activități la școală (13%) și activități cu părinții (3%). 4% dintre tinerii chestionați nu ar alege niciuna dintre activitățile menționate mai sus, iar 10% nu au un răspuns clar.

Informarea este importantă, iar în ziua de azi avem toate uneltele necesare la dispoziție. Întrebați de unde au auzit despre schimbările climatice până acum, respondenții au identificat următoarele surse: rețelele de socializare (40%), radio/TV (20%), acasă (16%), la școală (12%), la întâlniri cu prietenii (6%) și altele (7%).

Tinerii sunt din ce în ce mai interesați să afle  mai multe despre schimbările climatice. Un procentaj major dintre tinerii chestionați (75%) își doresc să afle mai multe despre cauzele, efectele și soluțiile care ne pot ajuta să limităm schimbările climatice.  

"Aș vrea ca tot mai mulți tineri să se informeze asupra schimbărilor climatice, deoarece ele nu mai sunt doar un concept, ci o realitate, care amenință lumea noastră, în care noi ne vom dezvolta, vom trăi și vom ajunge să ne îndeplinim visele”, spune Horia (16 ani, Brașov).

 Totodată, tinerii au fost întrebați care ar trebui să fie sursele lor de informare privind soluțiile existente pentru limitarea schimbărilor climatice, iar cel mai popular răspuns a fost la școala (32%), urmat de radio/TV (30%). Printre răspunsuri s-au aflat și rețelele de socializare (23%), acasă (6%) sau întâlnirile cu prietenii (3%).

Ne bucurăm să vedem copii și tineri în număr atât de mare luând parte la chestionarele U-Report, mai ales pe o temă așa de importantă, cum sunt schimbările climatice. Este important să fim cât mai informați asupra schimbărilor ce au loc, cât și asupra inițiativelor la care putem lua parte pentru a le încetini. Astfel, ne asigurăm că lumea noastră va ramane o lume în care vom putea crește.