Rezultatele sondajului U-Report cu privire la informare și dezinformare

80% dintre U-Reporteri au întâlnit în ultimele 6 luni o știre sau un articol care s-a dovedit a fi eronată.

Anda (15 ani, Oradea), Membru, Boardul Copiilor din România și Consiliul Elevilor din Bihor
18 Iunie 2020

Consiliul Elevilor din Bihor a inițiat un sondaj U-Report cu privire la informare și dezinformare, iar rezultatele acestuia vor face parte dintr-un material informativ pe care aceștia îl dezvolta – un Toolkit realizat de elevi, pentru elevi. Întrebările au fost trimise către peste 10.000 copii și tineri, prin intermediul platformei U-Report și aproape 2.000 dintre aceștia au împărtășit experiențele și părerile lor (https://romania.ureport.in/opinion/1717/)

 

Copiii și tinerii petrec foarte mult timp online, pentru a afla informații în contextul epidemiei de COVID-19, dar 46% dintre U-Reporteri au afirmat că se informează și din ziare, de la televizor sau de la radio, în timp ce social media este canalul principal pentru 38% dintre respondenți. 9% sunt ținuți la curent de către rude și prieteni cu privire la ultimele evoluții ale epidemiei. De pe canalele de social media, respondenții află despre COVID-19 din media, de la influenceri, vloggeri, bloggeri și prin intermediul organizațiilor internaționale. 

 

 

În contextul epidemiei de COVID-19, există o abundență de informații în spațiul public, confirmată de jumătate dintre respondenți, care consideră că acestea sunt prea multe, confuze și în contradictoriu.

În contextul epidemiei de COVID-19, există o abundență de informații în spațiul public, confirmată de jumătate dintre respondenți, care consideră că acestea sunt prea multe, confuze și în contradictoriu. 40% spun că sunt suficiente informații utile și doar restul de 10% afirmă că sunt prea puține. 58% dintre participanții la sondaj au spus că nu le este dificil să găsească informații utile și nu au nevoie de sprijin pentru a naviga în spațiul media.

 

Printre informațiile de care au cea mai mare nevoie U-Reporterii se numără: ce să facem dacă ne îmbolnăvim, răspândirea virusului și tratamentul împotriva acestuia, lucruri de făcut în carantină, modalități de a combate pandemia, oportunități pentru tineri și clarificarea situației în legătură cu examenele naționale. 11% consideră că volumul de informații este suficient, pe când 22% se declară epuizați de acesta.

 

Când vine vorba de dezinformările din spațiul public, peste jumătate dintre respondenți (56%) consideră că nu întâmpina dificultăți în identificarea acestora, 36% nu sunt siguri și doar 8% spun că nu le-ar identifica.

 

Companiilor care fac afaceri pe Internet nu pare să le pese de bullying online și de hărțuire. Sunt trase la răspundere?
UNICEF

80% dintre U-Reporteri au întâlnit în ultimele 6 luni o știre sau un articol care s-a dovedit a fi eronat.

80% dintre U-Reporteri au întâlnit în ultimele 6 luni o știre sau un articol care s-a dovedit a fi eronat. În aceeași perioadă de timp, 33% dintre aceștia au citit un articol care le-a provocat îngrijorare ( 13% zilnic și 18% lunar). 36% nu citesc astfel de materiale. 

 

Întrebați dacă verifică și în alte surse informațiile pe care le citesc, 63% dintre participanții la sondaj o fac atunci când nu sunt siguri, 27% o fac constant, iar 10% nu au acest obicei. 72% au între 1 și 2 surse pe care le consultă, 24% au între 3 și 5, iar 4% consultă mai mult de 5 surse. 59% dintre respondenți se informează doar din surse avizate de specialiști, 30% consultă astfel de surse ocazional, iar 11% nu o fac deloc.

 

Cu privire la prevenirea dezinformării, 34% dintre respondenți au sesizat măsuri luate de autoritățile publice, 33% nu au sesizat astfel de măsuri iar 33% nu știu despre existenșa unor astfel de măsuri.

90% dintre participanții la sondaj sunt de părere că știrile false pot schimba percepția publică într-un context tensionat.

90% dintre participanții la sondaj sunt de părere că știrile false pot schimba percepția publică într-un context tensionat, fiind important să avem informații corecte și doar 6% consideră că panica se va instala oricum.

 

Pentru a evita să fie afectați de știrile false, 63% dintre U-Reporteri consultă mai multe surse, 20% sunt critici și pun la îndoială ce citesc, iar 13% ignoră știrile. Alte moduri pe care copii și tinerii le-au menționat pentru a evita știrile false sunt: raportarea știrilor eronate, solicitarea autorităților să ia măsuri, informarea doar din surse familiare. Sursele de încredere menționate de aceștia pentru a verifica informațiile din spațiul public sunt: Internetul, Poliția Română, Organizația Mondială a Sănătății, canale de știri, Ministerul Sănătății sau persoanele cu experiență în domeniu.