Cea mai mare lecție din lume în România: Peste 103.000 de elevi și 5.400 de profesori au participat

Copiii au aflat cum trebuie să ne debarasăm responsabil măști și de alte echipamente de protecție contra COVID-19 și și-au făcut planuri de acțiune pentru a promova protecția mediului în comunitățile lor

UNICEF
30 Decembrie 2020

Ediția 2020 a inițiativei globale Cea mai mare lecție din lume a reușit ca, în numai trei săptămâni, să  ofere informații despre protejarea mediului unui număr de peste 100.000 de elevi, în zeci de orașe și localități rurale din țară. Cei mai mulți sunt elevi din clasele I-VIII, dar au participat și numeroși liceeni și preșcolari. Pe baza a ceea ce au descoperit, copiii au început să comunice cu membrii comunităților lor pentru a reduce poluarea generată de echipamentele de protecție personală aruncate necorespunzător.

Chiar și în acest an, care a bulversat activitatea cadrelor didactice și a elevilor, punându-i în fața unei situații fără precedent, a existat un interes foarte mare față de participarea la Cea mai mare lecție din lume din partea cadrelor didactice din toate zonele țării. Cea mai mare lecție din lume este un proiect al agenției non-profit Project Everyone, realizat în parteneriat cu UNICEF și UNESCO. În România, inițiativa a beneficiat de parteneriatul Ministerului Educației și Cercetării și de susținerea Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.  

În perioada 11-29 noiembrie, 5.460 de profesori din sute de unități de învățământ au organizat împreună cu elevii lor o activitate interactivă, pe tema combaterii schimbărilor climatice, folosind materialele create pentru Cea mai mare lecție si puse la dispoziție de UNICEF în România. În acest an, a fost abordată o temă de mediu de mare actualitate – combaterea creșterii poluării din cauza măștilor și altor produse de protecție împotrivaCOVID-19 (mănuși, viziere etc.). 

Succesul lecției, în România, se măsoară și prin participarea la chestionarul care a verificat cunoștințele dobândite de elevi și a validat intenția lor de a se implica concret pentru a produce o schimbare pozitivă. 24.200 de copii au răspuns la toate întrebările, arătând că au aprofundat cunoștințe importante despre debarasarea responsabilă de măști și alte materiale de protecție personală folosite în pandemia de COVID-19.

Toți elevii care au luat parte la chestionarul online au ales mai multe moduri în care vor folosi aceste cunoștințe în practică și au identificat direcțiile unui plan de acțiune, la nivel personal și colectiv. Ei s-au angajat ca, în primul rând, să aibă grijă ca toți cei din familie să se debaraseze responsabil de măști, mănuși și alte materiale de protecție personală. Au declarat, în plus, că vor atrage atenția celor pe care îi văd aruncându-le iresponsabil și că vor comunica prietenilor și colegilor ce au învățat.

Profesorii și elevii români s-au alăturat milioanelor de tineri din întreaga lume, consolidând efortul global al tinerei generații de a trece la acțiune contra schimbărilor climatice. Astfel, în fiecare an, Cea mai mare lecție din lume încurajează și susține copiii să se implice în realizarea celor 17 obiective de dezvoltare durabilă din Agenda 2030 a Națiunilor Unite.

Profesorii au confirmat schimbarea de atitudine pe care participarea la Cea mai mare lecție din lume a produs-o în rândul copiilor.  

„Elevii au fost încântați de filmele prezentate și au fost foarte atenți la prezentarea obiectivelor pentru dezvoltare durabilă. Au conștientizat că prin acțiuni colective pot contribui la formarea unor comportamente responsabile în comunitatea din care fac parte”, a spus Simona Rotaru, profesor la Școala Gimnazială Nr. 1 din Todirești, Iași

Magdalena Cheța, cadru didactic din Bacău, a remarcat că lecția i-a ajutat pe elevii ei să se simtă „responsabili pentru viitorul planetei. Vor să contribuie la o schimbare în bine...cu pași mici dar fermi...”

A fost o ocazie bună de a învăța despre protejarea mediului și pentru copiii din grădinițe. „Ne-am înscris în acest proiect pentru că la începutul acestui an școlar am desfășurat un proiect pe tema drepturilor copiilor, iar preșcolarii au fost foarte interesați și entuziasmați de informațiile pe care le-au descoperit în activitățile propuse”, a mărturisit și Ioana Oncioiu, de la Gradinița „TIc-Pitic”  din București.