Bebelușii au nevoie de oameni, nu de ecrane
Aflați cum și de ce petrecerea a prea mult timp în fața ecranului digital poate dăuna copilului dumneavoastră.

- Disponibil în:
- English
- Română
Știați că, în cazul bebelușilor și al copiilor mici, petrecerea a prea mult timp în fața ecranului are efecte negative care variază de la scăderea nivelului de atenție până la reducerea empatiei? Carlota Nelson, regizoarea documentarului Brain Matters, analizează motivele pentru care timpul excesiv petrecut în fața ecranului poate fi dăunător pentru bebeluși și importanța de a le oferi copiilor experiențe departe de ecran.
Bebelușii, copiii mici și timpul petrecut în fața ecranului
În lumea noastră tehnologizată și mediatizată, mulți părinți își pun copiii mici în fața ecranelor pentru a-i amuza sau pentru a le distrage atenția în timp ce ei se ocupă de alte nevoi. Acest lucru funcționează. Nimic nu captează atenția copiilor precum ecranele, ceea ce le permite părinților să respire puțin. Dar ce impact au ecranele asupra creierului copiilor și cât timp ar trebui să petreacă aceștia în fața ecranului?
Neurocercetătorii care studiază impactul ecranelor asupra creierului bebelușilor nu au încă toate răspunsurile, însă informațiile pe care le dețin aceștia îi ajută pe părinți să înțeleagă cât de important este să le ofere copiilor experiențe departe de ecran. Acesta este singurul mod prin care copiii pot învăța, își pot îmbunătăți abilitățile sociale și cognitive și pot deveni mai sănătoși și mai fericiți pe viitor.
Bebelușii învață cel mai mult din interacțiunea umană
Patricia Kuhl este unul dintre cei mai importanți neurocercetători din lume, realizând experimente cu peste 4.000 de bebeluși în fiecare an. „Am descoperit faptul că bebelușii cu vârste sub un an nu reușesc să învețe din interacțiunea cu un dispozitiv,” a afirmat aceasta, arătând pe calculator mai multe tomografii cerebrale. „Chiar dacă le arăți filmulețe captivante, se observă o diferență extraordinară în ceea ce privește învățarea. [Copilul] Învață enorm de la o ființă umană și nu învață deloc prin interacțiunea cu un dispozitiv.” Probabil acesta este motivul pentru care Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca bebelușii sub 2 ani să nu petreacă deloc timp în fața ecranului, iar copiii în vârstă de 2-4 ani să petreacă maxim o oră pe zi în fața ecranului.
Ecranele afectează nivelul de atenție
Pentru a avea succes, copiii trebuie să învețe cum să se concentreze și să fie atenți. Această abilitate începe să se dezvolte în primii ani de viață, când creierul lor este mai receptiv la mediul înconjurător. Pentru a se dezvolta și a crește, creierul are nevoie de stimuli indispensabili din lumea exterioară. Și mai important, are nevoie de timp pentru a procesa acești stimuli. În timp ce citirea cu voce tare a cărților de povești le oferă copiilor timpul necesar pentru a procesa cuvintele, imaginile și vocile, expunerea constantă la imaginile și mesajele de pe ecran le afectează atenția și concentrarea.
Ecranele limitează capacitatea de a controla impulsurile
Copiii mici au nevoie de o doză de plictiseală. Aceasta îi învață cum să facă față frustrării și cum să își controleze impulsurile. Atunci când sunt stimulați în permanență de ecrane, copiii mici nu mai știu să se distreze de unii singuri sau cu alții. Acest lucru atrage frustrări și le restrânge imaginația și motivația.
Ecranele reduc empatia
Studiile au arătat că timpul petrecut în fața ecranului inhibă capacitatea copiilor mici de a citi expresiile faciale și de a deprinde abilități sociale, doi factori-cheie pentru dezvoltarea empatiei. Interacțiunile față în față reprezintă singurul mod prin care copiii mici învață să înțeleagă și să interpreteze indiciile nonverbale.
„Până să se dezvolte limbajul bebelușilor,” afirmă Charles Nelson, un neurocercetător de la Harvard care studiază impactul neglijării asupra creierului copiilor, „întreaga comunicare este nonverbală, așadar depinde în mare parte de observarea și interpretarea expresiilor faciale. „Această persoană este mulțumită de mine sau este supărată pe mine?” Interacțiunea reciprocă dintre copii și adulții care au grijă de ei este deosebit de importantă pentru dezvoltarea creierului.
Expunerea la ecrane reduce capacitatea bebelușilor de a citi emoțiile umane și de a-și controla frustrarea. De asemenea, îi ține departe de activitățile care le stimulează creierul, cum ar fi joaca și interacțiunea cu alți copii. Însă dacă trebuie să recurgeți la ecrane în anumite momente, controlați ceea ce văd copiii și comunicați cu ei în timp ce urmăresc ecranul. Limitarea sau chiar eliminarea timpului petrecut în fața ecranelor în primii ani de viață atrage beneficii pentru tot restul vieții.
Carlota Nelson este scenarista și regizoarea filmului Brain Matters, un documentar de lung metraj revoluționar despre dezvoltarea timpurie a creierului la copii. Înainte de a începe filmările, Carlota a realizat cercetări timp de opt luni cu privire la dezvoltarea timpurie a copilului, împreună cu cei mai importanți neurocercetători din lume și cu specialiști din domeniul dezvoltării timpurii a copilului. Pentru a afla mai multe despre acest film, vă rugăm vizitați pagina www.brainmattersfilm.com.