Declaraţia de la Bucureşti a copiilor din Uniunea Europeană
Un apel la acţiune pentru asigurarea participării copiilor la procesele de luare a deciziilor la nivel naţional şi european

- Disponibil în:
- English
- Română
Copiii din întreaga Uniune Europeană s-au reunit la Bucureşti pentru a-şi afirma angajamentul şi pentru a face un apel către liderii statelor membre ale Uniunii Europene şi liderii Uniunii Europene cu scopul de a transforma dreptul copiilor de a participa în realitate şi de-al considera o prioritate.
Ne dorim o comunitate europeană care să faciliteze şi să încurajeze implicarea copiilor în procesul decizional. De ce? Pentru că vrem să fim consultaţi cu privire la aspectele ce ne influenţează în mod direct viaţa, atât ca cetăţeni şi rezidenţi ai ţărilor noastre, cât şi ca cetăţeni europeni. Pentru că reprezentăm un procent important al populaţiei Europei şi ne scriem singuri povestea, prin implicare, voluntariat, activism, proteste, printr-o voce puternică şi prin reprezentare. Pentru că acum este momentul în care ne conturăm opiniile, sentimentele şi vocea şi pentru că noi, copiii, aparţinem prezentului. Pentru că dorim să trăim într-o Europă care ne solicită şi ne apreciază implicarea în procesul de luare a deciziilor.
Contextul
Au trecut 30 de ani de când toate ţările Uniunii Europene au adoptat Convenţia cu privire la Drepturile Copilului. La art. 12, aceasta prevede faptul că fiecare copil are dreptul de a fi ascultat și de a-i fi luate în considerare opiniile, ținându-se seama de vârsta sa și de gradul său de maturitate. Articolul 24 al Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene recunoaşte dreptul copilului de a se exprima, iar recomandarea Comisiei Europene „Investiţia în copii: ruperea cercului vicios al defavorizării” îndeamnă la instituirea unui mecanism care să promoveze participarea copiilor la luarea deciziilor ce le afectează viaţa.
Trăim într-o lume nouă, cu provocări şi obstacole inedite pe care ar trebui să le abordăm cu soluţii inovatoare, precum participarea efectivă a copiilor. - 17 ani, Franţa
„Evaluarea legislaţiei, politicilor şi practicilor privind participarea copiilor în Uniunea Europeană”, publicată de către Comisia Europeană în 2015, a concluzionat că „dispoziţiile legislative referitoare la participarea copiilor variază considerabil la nivelul UE” şi a atras atenţia asupra „des întâlnitei discrepanţe dintre legislaţie şi practică”. Sondajul de opinie „Europa pe care şi-o doresc copiii”, care a fost realizat de către Eurochild şi UNICEF în 2018 şi care a strâns părerile a peste 20.000 de copii din întreaga Uniune Europeană, relevă faptul că doar 43% dintre copii cred că viaţa lor este mai bună datorită Uniunii Europene. În ceea ce priveşte participarea lor, doar 14,6% dintre ei consideră că adulţii le ascultă părerile atunci când iau decizii la nivelul şcolii şi mai puţin de 8% consideră că adulţii le ascultă părerile atunci când iau decizii la nivelul comunităţii lor.
În timpul Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, în prima jumătate a anului 2019, se iau decizii cheie pentru viitorul Europei și u un nou Parlament şi o nouă Comisie, conturându-se, astfel, noul deceniu al Uniunii Europene.
Această iniţiativă a fost demarată de Boardul Copiilor din România – un grup format din copii de diferite vârste, din diferite localităţi urbane şi rurale, provenind din medii familiale şi din sistemul de protecţie a copilului, cu origini etnice diferite şi cu o experienţă variată în domeniul reprezentării. Pentru unii dintre noi, este prima dată când vocea noastră ajunge la factorii de decizie. Am contactat copii din alte state ale Uniunii Europene, ne-am întâlnit online şi personal şi am consultat cât mai mulţi copii cu putinţă. Suntem cetăţeni ai ţărilor noastre şi reprezentăm o cincime din totalul populaţiei UE. Cerem ca vocea noastră să fie ascultată şi luată în considerare, asumându-ne angajamentul de a participa cu bună-credinţă şi de a construi viitoarea Uniune Europeană împreună cu voi, adulții.
Provocarea
Participarea începe în familie, de la o vârstă cât mai fragedă. Părinţii şi tutorii ar trebui să poată să ne ajute să devenim încrezători în noi înşine şi independenţi, făcându-ne totodată să înţelegem consecinţele propriilor noastre acţiuni. Aceștia ar trebui să poată să ne încurajeze să ne implicăm în comunitatea noastră şi să cerem ca părerile noastre să fie ascultate, apreciate şi puse în practică.
Este vorba despre aspectele ce îi afectează cel mai mult pe copii şi asupra cărora aceştia nu au posibilitatea de a interveni. Cum ar fi să gândească altcineva în locul tău şi să nu poţi face nimic pentru a schimba acest lucru? - 15 ani, Germania
Şcoala este locul în care primim informaţii, dobândim cunoştinţe şi ne dezvoltăm abilităţile. Prin urmare, credem că ar trebui să devină un spaţiu în care să învăţăm despre participare şi să o punem în practică, în afara mediului nostru familial. Acest lucru este posibil doar dacă, la nivelul şcolii, suntem implicaţi în procesul educaţional ca parteneri.
Cu toţii ar trebui să avem dreptul de a participa, indiferent de vârstă, gen, origine, etnie şi abilitate. Ar trebui să învăţăm cum să fim incluzivi şi să ne susţinem unii pe alţii, într-un mediu pregătit să îi asculte pe toţi copiii. Ar trebui create oportunităţi pentru a sprijini şi a încuraja participarea copiilor celor mai vulnerabili – din familii sărace, din comunităţi dezavantajate, din grupuri etnice, copii cu dizabilităţi sau copii migranţi, a căror voce rămâne neauzită de cele mai multe ori.
Capacitatea de a participa pe care ne-o dezvoltăm în familie şi în şcoală ar trebui, ulterior, valorificată în comunităţile noastre. Nicio structură publică nu este prea mică sau prea mare pentru a ne implica; orice problemă care ne poate afecta ar trebui transpusă într-un limbaj adecvat copiilor şi adaptată nivelului nostru de înţelegere, astfel încât să ne putem exprima părerea şi să putem participa la rezolvarea ei. Limita de vârstă şi vârsta emancipării nu ar trebui să constituie bariere pentru participarea copiilor, iar experienţa mai multor ţări arată că acest lucru este posibil.
Oportunitatea
Copiii reprezintă peste 20% din populaţia Uniunii Europene şi suntem, aşa cum spun părinţii noştri şi decidenţii, viitorul Europei. Suntem conştienţi de faptul că, pentru a reprezenta viitorul, trebuie să ne implicăm cât mai devreme în prezent şi să fim priviţi ca o resursă. Susţinerea participării noastre ar putea genera o serie de rezultate: cetăţeni mai pregătiţi şi capabili să se implice şi să aibă o contribuţie, o mai bună cultură a participării şi şanse mai mari ca deciziile luate cu implicarea noastră să fie implementate, să aibă rezultate și să fie sustenabile.
O cultură a participării copiilor se poate construi la orice nivel: familial, comunitar, regional, naţional şi european. Aceasta poate avea beneficii pe termen scurt şi lung şi poate modela, într-o manieră consistentă, următorul stadiu al angajamentului civic, reducând unele dintre riscurile întâlnite în prezent la nivel naţional şi la nivelul Uniunii Europene şi conturând viitorul într-un mod mai acceptabil şi durabil. Se spune adesea că participarea este complicată, costisitoare şi dificil de măsurat şi evaluat. O serie de bune practici din diferite state membre ale Uniunii Europene arată însă că participarea este realizabilă şi sustenabilă, iar dezvoltarea tehnologiilor digitale şi accesul sporit al copiilor la acestea pot facilita şi stimula implicarea.
Noi, copiii, suntem mai responsabili şi mai de încredere decât consideră societatea. Daţi-ne ocazia de a participa şi vom demonstra acest lucru, devenind astfel adulţi mai buni. - 9 ani, România
Există deja organizaţii ale societăţii civile şi organizaţii comunitare care, prin investiţii structurate şi strategice, pot da un imbold participării copiilor, la fel cum au făcut-o în cazul participării cetăţeneşti şi implicării comunitare. Structurile de dialog social înfiinţate în ultimele decenii pot fi perfectate, astfel încât să cuprindă şi dimensiunea participării copiilor.
Solicitările noastre
Cerem să existe un plan de acţiune concret pentru implementarea prevederilor Convenţiei cu privire la Drepturile Copilului, a Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene şi a recomandărilor Parlamentului European şi Comisiei Europene legate de participarea copiilor. Cerem ca recomandările formulate în Raportul Comisiei Europene privind participarea copiilor să fie implementate într-o manieră oportună.
Cerem instituirea unui mecanism clar şi simplu pentru monitorizarea şi evaluarea participării echitabile a copiilor şi furnizarea de rapoarte periodice la nivel local şi naţional, precum şi la nivelul UE. Orice mecanism de raportare a drepturilor copilului ar trebui să aibă o secţiune dedicată participării copiilor şi ar trebui să se stabilească o zi specială în care să se sărbătorească participarea copiilor la nivelul UE. În cazul în care se va lua în calcul înfiinţarea unei Agenţii pentru Drepturile Copilului la nivelul UE, mandatul acesteia trebuie să includă participarea copiilor printre priorităţi.
Cerem ca participarea copiilor să fie susţinută prin programe dedicate, începând cu cele preşcolare şi şcolare menite să educe copiii despre dreptul lor de a participa şi să le dezvolte abilităţile de participare. Acestea ar trebui completate de programe care să urmărească dezvoltarea capacităţii părinţilor şi a tutorilor de a-şi implica copiii. În paralel, ar trebui iniţiate, la nivel local, programe care să vizeze includerea copiilor în mecanismele de consultare comunitară. La nivel naţional, ar trebui incluse spaţii şi mecanisme destinate participării copiilor în toate procesele relevante de consultare şi luare a deciziilor, actualmente rezervate exclusiv adulţilor. Parlamentele ar trebui să aibă în vedere crearea unui mecanism de consultare a copiilor atunci când se elaborează legi ce îi afectează
Trebuie depuse mai multe eforturi pentru a include copiii în procesul de luare a deciziilor, având în vedere echilibrul inerent al puterii dintre noi şi adulţi. Viitorul vostru este în mâinile noastre – ascultaţi-ne! - 17 ani, Marea Britanie
Cerem ca participarea copiilor să devină un principiu orizontal care să ghideze investiţiile Uniunii Europene. „Nimic pentru copii fără participarea copiilor” ar trebui să devină principiul care să permită folosirea fondurilor europene în scopul creării unor noi modalităţi, inovatoare, de implicare a copiilor la toate nivelurile de dezvoltare a programelor şi de monitorizare a rezultatelor unei astfel de implicări.
Cerem ca, la nivel naţional şi la nivelul UE, să se ofere sprijin platformelor şi forumurilor ce asigură participarea copiilor, în scopul informării copiilor cu privire la deciziile politice şi măsurile implementate prin diverse programe şi proiecte naţionale şi internaţionale, dar şi un mecanism de consultare a părerilor copiilor pe diverse teme. Cerem ca societatea civilă să beneficieze de sprijin la nivel naţional şi la nivelul UE, astfel încât să poată susţine, îndruma şi monitoriza participarea copiilor. Ar trebui concepute forme juridice care să permită implicarea copiilor în organizaţiile societăţii civile ca o modalitate de participare.
Apreciem orice autoritate de la nivel comunitar, regional, naţional sau european dornică să ne afle părerea, dar cerem ca acest lucru să se realizeze printr-un proces structurat, continuu şi solid, care să ne respecte şi să ne protejeze drepturile şi valorile şi care să ţină cont de contribuţia noastră. Suntem mai mult decât o simplă prezenţă la evenimente publice şi nişte fotografii în care zâmbim alături de decidenţi. De multe ori, atunci când sunt implicaţi, copiii nu sunt informaţi corespunzător în prealabil şi nu primesc feedback referitor la contribuţia pe care a avut-o participarea lor.
Angajamentele noastre
Actuala generaţie de copii, care şi-a demonstrat deja capacitatea de a analiza problemele stringente ale prezentului şi de a acţiona (mişcarea Fridays for Future, Marşul #NeverAgain, rezultatele sondajului „Europa pe care şi-o doresc copiii” şi popularitatea instrumentului U-Report), poate oferi nu doar onestitate, creativitate, experienţă şi idei, ci şi o contribuţie obiectivă şi imparţială. În calitate de copii şi viitori adulţi ai societăţilor noastre şi ai Uniunii Europene, ne priveşte în mod direct cum se conturează viitorul şi ne angajăm să avem o contribuţie pozitivă.
Salutăm orice oportunitate de participare oferită la orice nivel, iar experienţa grupului implicat în acest proces arată că putem veni cu idei şi contribuţii în discuţiile purtate, de la nivel comunitar până la cel naţional şi european. Crearea unui spaţiu şi a unei culturi favorabile participării copiilor ne va permite să producem o schimbare semnificativă la nivelul dialogului intergeneraţional, pentru a facilita realizarea unei sinergii între generaţii, a învăţa unii de la alţii şi a transforma aşa-numitul „conflict” între generaţii într-o punte.
Nu deţinem experienţa de viaţă pe care o au adulţii, dar avem imaginaţie, determinare şi o mie de întrebări la care deţinem răspunsul. Prima ar fi „cum ar fi dacă?” Cum ar fi dacă participarea copiilor ar deveni realitate? Cum să nu creeze aceasta o Europă mai bună? - 13 ani, România
Susţinem participarea, ca parte a angajamentului nostru de a reda, cât mai devreme, familiilor şi comunităţilor noastre o parte din ce au investit în noi. Susţinem participarea, deoarece credem că aceasta este una dintre modalităţile prin care putem deveni cetăţeni europeni mai buni, într-o Europă mai bună.