Pentru fiecare copil o familie și o comunitate

27 August 2019
Anna Riatti, UNICEF Representative in Romania, playing with a Ukrainian child
UNICEF/Adrian Holerga

Autoritatea Națională Pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) împreună cu UNICEF în Romania, Banca Mondială și cu susținerea Consiliului Județean Constanța – Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului au organizat un media briefing în data de 21 septembrie 2017, cu accent pe dezinstituționalizarea copiilor. Evenimentul a avut loc la Complexul de Servicii Comunitare Orizont, unul dintre cele patru centre din Județul Constanța care vor fi închise, asigurând astfel tranziția la servicii de îngrijire a copilului în familie și comunitate.

Continuarea procesului de dezinstituționalizare este una dintre prioritățile noastre asumate, iar acest lucru nu se poate realiza decât printr-un efort comun al autorităților de la nivel local şi central. Obiectivul nostru comun este acela de a oferi copiilor aflați în îngrijirea statului cel mai bun mediu de dezvoltare și îngrijire, iar realitatea ne-a dovedit că în centrele de plasament nu pot fi oferite condițiile de care copiii au nevoie. Cred cu tărie că închiderea actualelor centre de plasament și asigurarea tranziției către servicii alternative în comunitate reprezintă singura soluție pe care trebuie să o avem în vedere”, a spus Gabriela Coman, Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilluui și Adopție.

Pentru perioada 2014-2020 România a stabilit o serie de priorități cu privire la închiderea instituțiilor de tip vechi și asigurarea tranziției la servicii comunitare, intervenții timpurii și măsuri de prevenție menite să asigure dreptul copilului de a crește într-un mediu familial. În România, aproximativ 19.000 de copii beneficiază de servicii de tip rezidențial. Sunt deja bine cunoscute dovezile științifice care arată că, cu cât sunt plasați mai devreme în sistemul rezidențial, cu atât copiii, în special cei cu vârste sub trei ani, sunt mai expuși riscului de întârziere în dezvoltarea cognitivă, socială și emoțională. De asemenea, tot studiile științifice subliniază importanța fundamentală a îngrijirii alternative pentru bunăstarea copilului.

“Și copiii aflați în grija Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului au dreptul să crească într-un mediu cât mai apropiat de cel al unei familii. Încă de la începutul mandatului am depus toate eforturile pentru reintegrarea copiilor instituționalizați în familii, comunitate și societate. Este obligația noastră, a tuturor, să avem grijă să crească în medii prielnice dezvoltării lor emoționale și sociale. Prin acest proiect se fac pași esențiali pentru ca cei aproximativ 260 de copii instituționalizați să beneficieze de un mediu familial, unde vor avea parte de mai multă atenție, dar și de o perspectivă reală către o viață sănătoasă și armonioasă. Vă asigur că în mine vor avea un real sprijin în ceea ce privește integrarea și respectarea drepturilor lor”, a declarat Marius Horia Țuțuianu, Președintele Consiliului Județean Constanța.

În vederea prioritizării strategice a măsurilor de reformă, ANPDCA împreună cu Banca Mondială și UNICEF au inițiat o analiză cuprinzătoare a sistemului de protecție a copilului din România. Rezultatele au evidențiat nevoia închiderii centrelor de plasament din întreaga țară și dezvoltarea serviciilor alternative prin creșterea numărului de asistenți maternali, înființarea de case de tip familial sau apartamente, precum și servicii de suport pentru familia naturală sau substitutivă, precum centre de zi sau centre comunitare, inclusiv de recuperare sau consiliere sau alte servicii sociale.

 „Este în interesul superior al copilului să crească în familia sa, dacă este posibil, cu beneficii multiple atât pentru familie, cât și pentru comunitate și societate în general. Prin proiectul pilot ”Pachetul Minim de Servicii ”, UNICEF împreună cu partenerii săi au dovedit că putem preveni separarea inutilă cu resurse limitate, iar familiile își pot îngriji mai bine copiii dacă beneficiază de servicii integrate de asistență în comunitate. Prin urmare, în perioada următoare trebuie să asigurăm tranziția copiilor din serviciile rezidențiale în soluții bazate pe familie și comunitate și să prevenim separările inutile”, a spus Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF în România.

“În România, unul din cinci copii din sistemul de îngrijire rezidențială, cu vârste între 15 și 27 de ani, și-a petrecut întreaga viață într-o instituție și aproape unul din trei copii și-a petrecut 90% din viață în sistem. Lipsirea copiilor de un mediu familial adecvat reduce șansele lor de a reuși în viață și limitează dezvoltarea personală și profesională completă”, a declarat Suzy Yoon-Yildiz, Senior Operations Officer, Banca Mondială. “Există o nevoie urgentă de a se asigura că copiii instituționalizați sunt integrați în mod adecvat în familii și că au abilități de viață independente pe măsură ce aceștia sunt integrați în societate. Banca Mondială va continua să depună eforturi pentru o Românie în care toți copiii au șansa unei vieți mai bune”.

 

Contacte media

Raluca Dinu-Paicu
Ofițer Media și Advocacy
UNICEF în România
Tel: +40 744 786 809
Tel: +40 21 2017865

Additional resources

Facts about children in institutions

Serviciile alternative de îngrijire ar trebui să devină o opțiune numai atunci când este absolut necesar și ar trebui să ofere un tip adecvat de îngrijire care să promoveze bunăstarea copilului și care să aiba ca scop identificarea unei soluții stabile și sigure pe termen lung, inclusiv, dacă este posibil, reunirea copilului cu familia lor .

Despre UNICEF

UNICEF lucrează în unele dintre cele mai dificile locuri din lume, pentru a ajunge la copiii cei mai dezavantajați. În 190 de state și teritorii, lucrăm pentru fiecare copil, pretutindeni, pentru a construi o lume mai bună pentru toți. Pentru mai multe informați despre

UNICEF și activitatea sa în folosul copiilor vizitați www.unicef.org.

Urmăriți UNICEF pe Twitter și Facebook