Blue Dot - Oferirea de sprijin copiilor refugiați din Ucraina și familiilor lor
Centrele Blue Dot oferă servicii pentru nevoile cele mai imediate ale copiilor și femeilor, într-un mod integrat.

- Disponibil în:
- English
- Română
Blue Dot (Punctele Albastre) sunt centre de sprijin special concepute pentru copiii refugiați și familiile lor. Acestea oferă servicii pentru nevoile urgente ale copiilor și femeilor.
Centrele Blue Dot includ spații prietenoase pentru copii și oferă servicii integrate care includ:
- reîntregirea și reconectarea familiilor
- informare și consiliere
- înregistrarea celor mai vulnerabili
- spații dedicate mamelor și bebelușilor/copiilor mici
- consiliere psihologică
- prim ajutor privind igiena, sănătatea și nutriția bebelușilor
- consiliere juridică de bază
- servicii de urgență pentru cazuri de violență sau probleme de sănătate
- pături, haine călduroase, truse sanitare, jucării
- produse de igienă
- alimente pentru copii.
În prezent, funcționează centre Blue Dot și centre de sprijin pentru copii și femei în zonele de trecere a frontierei de la Sighetu Marmației, Siret, Isaccea, Albița, Huși, precum și în Iași, Brașov și București.
Susținute de UNICEF, acestea au fost create în parteneriat cu Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Șanse prin Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copiilor și Adopție, UNHCR și cu sprijinul autorităților locale, autorităților județene și al ONG-urilor locale.
În cele opt luni de la declanșarea războiului, peste 170.000 de copii și femei au avut acces la spațiile sigure, centrele de protecție și sprijin susținute de UNICEF, inclusiv la Punctele Albastre care funcționează în România.
Noi centre Blue Dot sunt în curs de amenajare.

Scopul centrelor Blue Dot
UNICEF lucrează cu partenerii săi pentru a înființa alte centre Blue Dot la toate punctele de trecere a frontierei cu Ucraina și în alte locațăți din România, în funcție de fluxul de copii afectați de situația din Ucraina. Scopul este de a conecta aceste centre între ele pentru a ne asigura că toți copiii sunt monitorizați, protejați și că vor ajunge în siguranță la destinație.
Pe termen mediu și lung, UNICEF lucrează împreună cu UNHCR, Guvernul României, autorități locale și ONG-uri astfel încât toți copiii care intră pe teritoriul României să fie înregistrați într-o platformă online care să permită un management de caz eficient pentru cei mai vulnerabili dintre aceștia, precum și monitorizarea accesului la servicii. De asemenea, se dorește ca acei copii care rămân în România, în diferite zone ale țării, sau care doar tranzitează România către o altă țară să beneficieze de acces la același tip de servicii sub umbrela centrelor Blue Dot indiferent de zona sau țara pe care o tranzitează și, inclusiv, în țara de destinație, iar autoritățile de acolo să știe din timp care sunt nevoile la care trebuie să răspundă.

UNICEF lucrează împreună cu Guvernul României, autoritățile locale, Agenția Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) și alte agenții ONU și organizațiile neguvernamentale pentru a monitoriza fluxurile de refugiați din Ucraina, nevoile și vulnerabilitățile acestora și pentru a putea oferi sprijin imediat pentru nevoile reale ale copiilor.


Centrul Blue Dot din Sighetu Marmației
Centrul Blue Dot de la Sighetu Marmației a fost primul din numeroasele centre de acest fel care urmează să fie înființate în regiune cu susținerea UNICEF, ca răspuns la criza din Ucraina. Scopul acestora este de a oferi sprijin și continuitate în servicii esențiale de protecție acordate copiilor și femeilor, în special celor mai vulnerabili dintre aceștia, cum ar fi copiii neînsoțiți, copiii cu dizabilități și copiii din centrele rezidențiale.
Centrul Blue Dot din Vama Siret
Cel de-al doilea centru Blue Dot din România a devenit operațional la începutul lunii martie 2022, la vama Siret, după ce profesioniștii din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava au fost formați la punctul de frontieră Sighetu Marmației.


Resurse
Resursele de mai jos pot fi descărcate în format PDF și pot fi folosite pentru organizarea activităților în centrele de tip Blue Dot pentru o mai bună coordonare a fluxului de refugiați veniți din Ucraina.