WADADA Crna Gora – počinje TV dnevnik za djecu i mlade u Crnoj Gori

Birajmo šta gledamo

Tina Dimić Raičević
WADADA Montenegro logo
UNICEF Crna Gora
08 Maj 2019

PODGORICA, 27. APRIL 2019. – U okviru kampanje medijske pismenosti „Birajmo šta gledamo”, uz podršku UNICEF-a i Agencije za elektronske medije Crne Gore, na Javnom servisu – Prvom programu TVCG, u subotu, 27. aprila, prije udarnog večernjeg Dnevnika, emitovana je prva epizoda TV Dnevnika za djecu i mlade u Crnoj Gori urađenog po međunarodno poznatom formatu Wadada News for Kids.

Ako imate specijalno izdanje vijesti za djecu, to cijelu zemlju čini zdravijom. Djeca su manje anksiozna i uplašena zbog slika rata i konflikata, jer bolje razumiju taj kontekst. Glavne vijesti im to ne omogućavaju.

Jan‐Willem Bult, glavni i odgovorni urednik međunarodne mreže Wadada News for Kids

Međunarodna mreža Wadada News for Kids, tj. Wadada vijesti za djecu, je u saradnji s medijima u raznim zemljama širom planete, uspostavila holandska neprofitna organizacija Free Press Unlimited.

Crnogorsko izdanje TV Dnevnika za djecu i mlade Wadada Crna Gora prave volonteri UNICEF-a - mladi reporteri kampanje medijske pismenosti „Birajmo šta gledamo” sa profesionalcima iz Dječje redakcije TVCG.

Radujemo se saradnji sa TVCG, jer i kroz nju stičemo nova iskustva, poznanstva i vještine, zbog čega smo se i prijavili da budemo UNICEF-ovi volonteri – mladi reporteri.

Draga Ivanović, mlada reporterka i volonterka UNICEF-a

Glavna novina je učešće mladih u produkciji vijesti za njih, kao i to što je Wadada Crna Gora jedini medijski program te vrste koji se na lokalnom jeziku nudi djeci i mladima u Crnoj Gori.

„Istraživanje kampanje medijske pismenosti pokazalo je da svako drugo dijete u našoj zemlji želi da učestvuje u produkciji medijskih programa za djecu i drago nam je da je Javni servis prvi odgovorio na ove podatke kroz pokretanje Wadada Crna Gora dnevnika za mlade”, ističe urednica Dječje redakcije TVCG Milena Janjušević.

Dječja redakcija TVCG pokreće ovaj dnevnik nakon Wadada News for Kids treninga, koji je u okviru kampanje medijske pismenosti „Birajmo šta gledamo”, uz podršku UNICEF-a i Agencije za elektronske medije Crne Gore, organizovan u februaru tekuće godine.

Stvaranje kvalitetnih medijskih programa za djecu i s djecom nije nimalo lak zadatak. Kako bi to postigli, medijima je potrebno ne samo znanje o razvoju djece, već i specifične vještine za efektno komuniciranje s mladima.

Osama Kogali, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori
UNICEF Crna Gora

Crnogorsko izdanje Wadada dnevnika za djecu biće dostupno u okviru međunarodne videoteke koju koriste sve zemlje članice ove mreže. To znači da vijesti koje mladi naprave u Crnoj Gori mogu biti prevedene i emitovane u drugim zemljama, kao što i TVCG može preuzimati zanimljive vijesti koje prave mladi drugih zemalja, prevoditi ih i emitovati.

Iskustva iz drugih zemalja pokazuju da je Wadada dnevnik za mlade jedna od najpopularnijih emisija među porodicama, tj. da ga ne prate samo djeca i mladi, već i roditelji i drugi članovi porodice, jer se radi o informativnom programu koji se bavi istim temama kao i Dnevnik za odrasle, ali ih obrađuje na način koji je djeci i mladima lakši za razumijevanje i zanimljiviji za praćenje.

U okviru kampanje medijske pismenosti UNICEF-a i AEM-a „Birajmo šta gledamo”, organizacija Wadada News for Kids treninga i pružanje podrške Javnom servisu da pokrene ovakav dnevnik za djecu i mlade zasnivaju se na rezultatima prvog, nacionalno reprezentativnog istraživanja o djeci, roditeljima i medijima u Crnoj Gori. Ono je, između ostalog, pokazalo da manje od jedne trećine roditelja (29%) i djece (27%) smatra da na crnogorskim TV kanalima ima dovoljno programa prilagođenih raznim uzrastima djece, kao i sadržaja koji su djeci zanimljivi, korisni, inspirativni i imaju obrazovnu funkciju.

UNICEF Crna Gora