Vojvotkinja od Kornvola u posjeti UNICEF-u u Crnoj Gori

Vojvotkinja od Kornvola u posjeti UNICEF-u Crna Gora

UNICEF Crna Gora
Vojvotkinja od Kornvola u posjeti UNICEF-u u Crnoj Gori
UNICEF Montenegro / Duško Miljanić / 2016
18 Mart 2016

PODGORICA, 18. mart 2016 - Njeno kraljevsko visočanstvo vojvotkinja od Kornvola posjetila je Crnu Goru da vidi na koji način UNICEF koristi novu digitalnu aplikaciju koja pomaže djeci da budu bezbjedna i zaštićena od seksualnog iskorišćavanja na internetu.

Aplikacija je izrađena kroz rad UNICEF-a sa #WeProtect („Mi štitimo”) - globalnom inicijativom koju je pokrenula Vlada Velike Britanije u borbi protiv seksualnog zlostavljanja i iskorišćavanja djece na internetu i koja obuhvata Program UNICEF-a za rješavanje tog pitanja u 17 zemalja svijeta.

Vojvotkinja od Kornvola sastala se sa predstavnicima UNICEF-a i Ministarstva unutrašnjih poslova da vidi ekskluzivni prikaz nove aplikacije za djecu i da razgovara o tome na koji način će ona doprinijeti zaštititi djece na internetu.

Bendžamin Perks, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori rekao je da je bilo čast za UNICEF i sistem Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori da budu domaćini Njenom veličanstvu Vojvotkinji od Kornvola.

Nadamo se da će ova posjeta skrenuti pažnju na važna pitanja iz oblasti ljudskih prava na koja ukazujemo u sistemu Ujedinjenih nacija. Vojvotkinja se upoznala sa tri oblasti u kojima imamo snažnu saradnju sa Ujedinjenim Kraljevstvom. Prva je promocija hraniteljstva, gdje se broj hraniteljskih porodica drastično povećao poslednjih godina. Druga stvar sa kojom se upoznala je karakterno obrazovanje koje je vezano za izgradnju socio-emocionalnih vještina u školama koje su relevantne za tržište rada i života u 21. vijeku. Treća stvar se odnosi na povećanje svijesti zajednice o opasnostima iskorišćavanja djece na internetu.

Bendžamin Perks , šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru

Vojvotkinja od Kornvola posjetila je i djecu smještenu u hraniteljskim porodicama i njihove hraniteljske porodice u okviru kampanje UNICEF-a u Crnoj Gori pod nazivom „Svako dijete treba porodicu”, koju Vlada Crne Gore sprovodi u partnerstvu sa UNICEF-om i EU.

Kampanja „Svako dijete treba porodicu“ ima za cilj da podstakne više ljudi da postanu hranitelji kako se ugrožena djeca ne bi smještala u institucije.

Vojvotkinja od Kornvola u posjeti UNICEF-u Crna Gora
UNICEF Montenegro / Duško Miljanić / 2016
Vojvotkinja od Kornvola razgovara sa djecom o njihovim iskustvima u okviru programa razvoja socio-emotivnih vještina

Ministarka rada i socijalnog staranja, Zorica Kovačević, naglasila je da Vlada ulaže ogromne napore u postizanju što boljih rezultata vezanih za hraniteljtsvo i zahvalila UNICEF-u na pomoći i podršci Vladi Crne Gore u oblasti dječje zaštite.

Tokom posjete, vojvotkinja od Kornvola razgovarala je sa grupom učenika i učenica iz četiri osnovne škole da bi se uputila na koji način UNICEF pruža podršku razvoju vrijednosti, vrlina i vještina neophodnih za uspjeh u školi, životu i karijeri.

Cilj programa je da se omogući djeci da izrastu u zrele ljude sa snažnim socijalnim i emocionalnim vještinama i formalnim obrazovanjem. Program razvoja socijalnih i emocionalnih vještina je osmišljen i sprovodi se u saradnji sa Jubilej Centrom Univerziteta u Birmingemu.

„Danas smo radili neke zahvalnice, plakate. Radili smo nešto u vezi optimizma, empatije, tolerancije i još nekih osobina. Naučili smo i kako da se ponašamo kad budemo stariji“, kazala je devetogodišnja Zorica Vuković iz Osnovne škole „Branko Božović“.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks predstavlja vojvotkinji od Kornvola inicijativu #WeProtect
UNICEF Montenegro / Duško Miljanić / 2016
Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks predstavlja vojvotkinji od Kornvola inicijativu #WeProtect

„Danas smo se družili sa Vojvotkinjom i poznatim glumcem Rodnijem. Bilo nam je baš zabavno i oni su upoznali naš rad i vrijednosti, vrline i vještine o kojima učimo. Baš nam je bilo lijepo, i pravili smo zahvalnice za UNICEF“, dodao je desetogodišnji Balša Popović iz Osnovne škole „Savo Pejanović“.

Arijana Nikolić Vučinić, pomoćnica ministra prosvjete, pojasnila je dvije reforomske inicijative koje Ministarstvo prosvjete trenutno sprovodi u saradnji sa UNICEF-om

UNICEF Crna Gora

„Prva se odnosi na razvoj nekognitivnih vještina, odnosno vještina koje se tiču tolerancije, poštovanja i drugih vještina. Smatramo da su one jednako bitne kao i kognitivne vještine i da će to u velikoj mjeri doprinijeti boljem školovanju naše djece. Drugi projekat razvijamo sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Univerzitetom u Birmingenu. To je razvoj aplikacije koja se tiče online zaštite djece“, ona je kazala.

Vojvotkinja od Kornvola posjetila je programe UNICEF-a u okviru posjete zemljama Zapadnog Balkana zajedno sa Princom od Velsa od 14. do 19. marta 2016. godine.