UNICEF-ovi mladi reporteri o obrazovanju tokom pandemije COVID-a-19

UNICEF-ovi mladi reporteri pitali su učenike osnovnih i srednjih škola širom Crne Gore, njihove roditelje i profesore šta misle o obrazovanju tokome ove krize

UNICEF Crna Gora
Djevijcica ispred racunara
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2020
08 Septembar 2020

Podgorica, 8. septembar 2020.  – Povodom Međunarodnog dana pismenosti, koji se širom svijeta proslavlja 8. septembra, i u skladu s preporukom UNICEF-a da se odluke o obrazovanju tokom epidemije COVID-a-19 donose na osnovu redovnih konsultacija sa svim zainteresovanim stranama, prije svega djecom i mladima, roditeljima i nastavnicima, UNICEF-ovi mladi reporteri pitali su učenike osnovnih i srednjih škola širom Crne Gore, njihove roditelje i profesore šta misle o obrazovanju tokome ove krize, koje su prednosti i mane onlajn obrazovanja, plaše li se mogućnosti da se u školi zaraze koronavirusom, te kako bi trebalo organizovati školu u doba pandemije COVID-a-19.

Do sada se glas mladih najmanje čuo u javnoj debati na ovu temu i zato UNICEF kroz mlade reportere daje doprinos da se u javnosti čuje i glas djece i mladih o svim pitanjima koja ih se tiču. Nastavićemo da podržavamo razne grupe, posebno najugroženije, da učestuju u javnoj debati kako bi se prilikom donošenja odluka vodilo računa o njihovim potrebama. Svi imaju jednaka prava, pa stoga u javnoj debati treba da se čuju poruke svih građana.

Huan Santander, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori

Kao rezultat aktivnosti mladih reportera UNICEF-a, nastale su dvije kratke video-ankete. Prva odgovara na pitanje „Kako organizovati školu u doba pandemije COVID-a-19?“ A druga je fokusirana na prednosti i mane onlajn učenja:

UNICEF Crna Gora
UNICEF Crna Gora

Cilj nam je da se o ovoj temi čuje i naš glas, jer ovo se, prije svega, tiče nas mladih”, objašnjava mlada reporterka Dunja Šestović.

Video-ankete mladih reportera ukazuju na to da mnogi mladi priželjkuju povratak u školske klupe, ali i da su istovremeno svjesni rizika i da brinu o tome da li se mogu razboljeti u školi i eventualno zaraziti svoje najbliže, posebno one koji nemaju jak imunitet.

Arsenije Aleksa Mraković, mladi reporter UNICEF-a
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2018
Arsenije Aleksa Mraković, mladi reporter UNICEF-a, priča šta mu nedostaje kod onlajn učenja, u Podgorici, u septembru, 2020.

Nedostatak direktnog kontakta s nastavnicima i vršnjacima je nešto što mi najviše fali kod onlajn učenja.

Arsenije Aleksa Mraković, mladi reporter UNICEF-a

Nastava na daljinu je otežana djeci koja nemaju kompjuter ili pristup internetu, kao i djeci koja nemaju roditelje koji mogu da im dodatno pojasne razne stvari”, ističe mladi reporter Đorđe Ivanović.

S druge strane, djeca s hroničnim bolestima i ona sa smetnjama u razvoju u posebnom su riziku od ponovnog otvaranja škola.

Učenje na daljinu čini se kao jedini način da zaštitimo sebe i naše porodice od koronavirusa.

Katarina Nikolić, mlada reporterka UNICEF-a
Katarina Nikolić, mlada reporterka UNICEF-a
UNICEF Crna Gora
Katarina Nikolić, mlada reporterka UNICEF-a, objašnjava zašto je učenje na daljinu bolje tokom pandemije koronavirusa, u Podgorici, u septembru, 2020.

UNICEF preporučuje obrazovanje po mjeri djeteta i tokom pandemije COVID-a-19. To znači da jedno isto rješenje za sve škole u zemlji nije preporučljivo, već da svaka škola treba da uradi procjenu rizika, kao i da svaka škola treba da bude u stanju da obezbijedi obrazovanje svoj djeci, uključujući i onu koja iz raznih razloga neće pohađati nastavu u školi ako se ona bude organizovala tokom pandemije COVID-a-19. U tom cilju, neophodno je školama obezbijediti ne samo nove tehnologije, već i obuke iz digitalne pedagogije kako bi mogle da organizuju kvalitetnu onlajn nastavu. Takođe, neophodno je u svakoj školi obezbijediti adekvatnu higijenu i uslove za njihovo bezbjedno ponovno otvaranje. U slučaju da tokom pandemije dođe do zatvaranja neke škole zbog zdravstvenih rizika, preporučuje se da ona odmah pređe na onlajn nastavu za svu djecu i da istovremeno uloži napore radi smanjenja rizika kako bi se škola mogla što prije bezbjedno vratiti na redovnu nastavu u učionici.