Rambo Amadeus: od razvijanja medijske pismenosti danas, zavisi kakvo će društvo biti sjutra

Kampanja medijske pismenosti „Birajmo šta gledamo” duplirala broj roditelja koji razgovaraju s djecom o sadržajima koje prate u medijima − skoro dvije petine (38%) roditelja sada to radi, dok je na početku kampanje to radila samo jedna petina roditelja

Vanja Radulović
Mladi reporteri kampanje medijske pismenosti zajedno sa Rambom Amadeusom predstavljaju rezultate kampanje
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2020
06 Mart 2020

Podgorica, 5. MART 2020. – „Od toga kakvim medijskim sadržajima se izlažu djeca i adolescenti  danas i koliko budemo razvili njihovu medijsku pismenost, direktno će zavisiti kakvo će naše društvo biti sjutra, kada ta djeca, po sili neumitnog biološkog zakona, preuzmu društvene funkcije od nas”, poručio je UNICEF-ov ambasador dobre volje Antonije Pušić, poznatiji kao Rambo Amadeus, na predstavljanju rezultata kampanje medijske pismenosti „Birajmo šta gledamo”.

Mladi reporteri Nađa Lalović i Emir Drešević predstavili su podatke agencije Ipsos, iz decembra 2019, prema kojima svaki drugi roditelj sada ograničava sadržaj i vrijeme koje dijete provodi uz TV i internet, dok je na početku kampanje to radio svaki treći roditelj. Takođe, skoro dvije petine roditelja (38%) sada razgovara s djecom o sadržajima koje prate u medijima, dok je na početku kampanje to radila samo jedna petina roditelja (21%).

Nađa Lalović, mlada reporterka – volonterka UNICEF-a
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2020
Nađa Lalović, mlada reporterka – volonterka UNICEF-a predstavlja rezultate kampanje medijske pismenosti "Birajmo šta gledamo", u Podgorici, u martu 2020.

Medijska pismenost razvija se kroz pažljiv izbor i kritičku analizu svih medijskih sadržaja. Danas se puno priča o dezinformacijama i lažnim vijestima kao o bitnom društvenom problemu. Medijska pismenost je jedini dugoročni odgovor na pojave ovog tipa. Zato smo posebno ponosni na dosadašnje rezultate naše kampanje.

Nađa Lalović, UNICEF-ova volonterka - mlada reporterka

Njen kolega Emir Drešević zadovoljan je što su roditelji čuli poruke kampanje.

Pozivamo sve roditelje da nastave da s djecom biraju šta gledaju, slušaju i čitaju i da o tome razgovaraju kako bi podstakli kritičko mišljenje i analizu svih medijskih sadržaja.

Emir Drešević, UNICEF-ov volonter - mladi reporter
Pozivamo sve roditelje da nastave da s djecom biraju šta gledaju, slušaju i čitaju i da o tome razgovaraju kako bi podstakli kritičko mišljenje i analizu svih medijskih sadržaja
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2020
Emir Drešević, UNICEF-ov volonter - mladi reporter predstavlja rezultate kampanje medijske pismenosti "Birajmo štra gledamo" u Podgorici, u martu 2020.

Većinu anomalija u ponašanju pojedinca ili društva u kojem živimo možemo dobrim dijelom tumačiti kao posljedicu nekritičkog izlaganja medijskoj propagandi destruktivnih devedesetih godina prošlog vijeka, kada je onaj dio našeg društva koji je sada u punoj snazi bio u adolescentskom uzrastu, nekritički upijajući propagandne sadržaje kao model mišljenja.

Antonije Pusic, poznatiji kao Rambo Amadeus, UNICEF-ov Ambasador dobre volje za Crnu Goru
Antonije Pusic, poznatiji kao Rambo Amadeus, UNICEF-ov Ambasador dobre volje za Crnu Goru
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2020
Antonije Pusic, poznatiji kao Rambo Amadeus, UNICEF-ov Ambasador dobre volje za Crnu Goru na predstavljenju rezultata kampanje medijske pismenosti "Birajmo šta gledamo" u Podgorici, u martu 2020.

Pušić je dodao da je veoma značajno da mladi biraju šta gledaju, kritički analiziraju sve sadržaje, te da se podrži razvoj medijski pismenog društva.

Kampanju medijske pismenosti „Birajmo šta gledamo” pokrenuli su Agencija za elektronske medije i UNICEF, u februaru 2018, s ciljem da se promoviše medijska pismenost među roditeljima i djecom, unaprijedi kvalitet izvještavanja medija o pitanjima koja se tiču prava djeteta i poboljša kvalitet medijskih programa za mlade u Crnoj Gori.

Uspjeh ove kampanje prepoznat je i na međunarodnom nivou kroz Globalnu nagradu medijske pismenosti, koju je, u septembru 2019, kampanja dobila od Globalnog udruženja medijske pismenosti, koje vodi UNESKO, u saradnji s Alijansom civilizacija Ujedinjenih nacija i međunarodnom mrežom univerziteta.

UNICEF Crna Gora