Obrazovanje uz digitalnu pedagogiju

Digitalna pismenost

Tina Dimić Raičević
Ida Cortoni sa Univerziteta Sapienca u Rimu
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić/ 2018
25 Novembar 2018

PODGORICA, 23. novembar 2018 – Prethodnih pet dana, nastavnici koji predaju djeci uzrasta 9–11 godina u OŠ „Štampar Makarije” prošli su trening iz osnova digitalne pedagogije. Trening je dio pilot inicijative „Digitalna bezbjednost za svako dijete“, koju sprovodi Ministarstvo prosvjete, uz podršku UNICEF-a i Telenora. Cilj mu je upoznavanje nastavnika s korišćenjem digitalnih tehnologija u nastavi, s fokusom na video produkciju, koja je zasnovana na pisanom tekstu koji djeca obrađuju u okviru redovne nastave.

Trening je držala profesorica Ida Kortoni s Univerziteta Sapienca u Rimu. Ona ističe da digitalne tehnologije ne rješavaju problem učenja i da nikada ne mogu zamijeniti profesore, kao ni preuzeti uloge drugih nastavnih sredstava, kao što je knjiga, već su samo još jedno sredstvo podrške procesima učenja djece i mladih u digitalnom dobu.

Ida Cortoni sa Sapienca Univerziteta u Rimu
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić/ 2018
Profesorica Ida Kortoni s Univerziteta Sapienca u Rimu ističe da su digitalne tehnologije sredstvo podrške procesima učenja djece i mladih u digitalnom dobu, u Podgorici, u novembru 2018.

„U Italiji, Ministarstvo prosvjete tokom posljednjih nekoliko godina sprovodi nacionalni plan digitalnog školstva. Kroz ovaj plan organizuju se obuke za nastavnike, sprovode se inicijative razvijanja digitalnih vještina učenika, razvijaju se resursi digitalne pedagogije i online platforme za nastavnike, kao i administrativna digitalna rješenja za škole. Na primjer, tokom 2016, Univerzitet Sapienca iz Rima sproveo je eksperiment uvođenja tableta u vrtiće. Dakle, govorimo o djeci od 0 do 6 godina. Ni u ovom slučaju cilj nije bio da tablet preuzme ulogu vaspitača, već da on postane dio tradicionalnih nastavnih metoda“, objašnjava profesorica Kortoni.

Takođe, iskazala je zadovoljstvo što se ova inicijativa sprovodi i u Crnoj Gori, te što je imala mogućnost da svoja iskustva prenese profesorima u našoj zemlji.

Obuka koja je izvedena u Crnoj Gori već je uspješno sprovođena s nastavnicima u Italiji. Reakcija je bila različita, ali ne mnogo, jer uvijek postoji strah nastavnika od nečega što je novo i nepoznato, i što će djelimično promijeniti tradicionalne nastavne metode.

Ida Kortoni s Univerziteta Sapienca u Rimu

Nastavnici OŠ „Štampar Makarije” pokazali su veliki entuzijazam kada je u pitanju usvajanje novih, digitalnih, nastavnih vještina.

„Ovaj projekat objedinjuje tehnološki napredak i klasično obrazovanje i od velike je važnosti za mlađe generacije, koje će kroz igru i eksperimentisanje, kroz snimanje, montažu, pravljenje kratkih videa, popularno nazvanih trejleri, da prikažu određena znanja iz određenih predmeta”, kaže učitelj Novak Maltez.

Stampar Makarije, nastavnica
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić/ 2018
Nastavnici koji predaju djeci uzrasta 9–11 godina u OŠ „Štampar Makarije” prolaze trening iz osnova digitalne pedagogije u Pogoricu u novembru, 2018

Profesorica crnogorskog jezika Jelena Begović već ima ideje o tome na koji način će usvojene metode koristiti u svom nastavnom predmetu. „Mislim da je praktično, može da se koristi na različite načine, bilo da su u pitanju romani ili lektira koju radimo u školi, znači neki odlomci književnih djela. Mislim da će reakcija djece biti čak bolja od reakcije odraslih, jer su oni više vezani za te tehnologije i imali smo prilike na časovima da vidimo rezultate kad se od njih traži da u grupi urade nešto – tada oni glume, pa snime, i znam da na takve stvari sjajno reaguju”, objašnjava Begović.

I njen kolega, profesor informatike i tehnike Rajko Vušković takođe misli da će nove metode djeca rado prihvatiti.

„Stručnjaci kažu da je taj vizuelni utisak kod djece veoma bitan, tako da oni to gradivo onda lakše usvajaju”, smatra Vušković.

Profesorica muzičke kulture Jelena Vukotić ističe da kroz metode digitalne pedagogije djeca istovremeno mogu da uče gradivo iz više predmeta.

Ono što je veoma korisno tokom izrade ovog projekta je što se ovom prilikom na neki način povezalo više predmeta – to su istorija, književnost, muzička kultura i, naravno, informatika.

Jelena Vukotić, profesorica muzičke kulture

Pilot inicijativa uvođenja digitalne pedagogije nastala je kao odgovor na podatke iz istraživanja UNICEF-a iz 2016, koje je pokazalo da svaki peti roditelj i svako deseto dijete u Crnoj Gori ne koriste internet, te da svaki drugi roditelj želi da u školi djeteta dobije podršku i informacije o tome kako da mu pomogne da se digitalno i medijski opismeni.