Mladi evropski ambasadori preuzeli UNICEF

Povodom 30. rođendana Konvencije UN-a o pravima djeteta, mladi evropski ambasadori razgovarali sa šefom predstavništva UNICEF-a Osamom Kogalijem o stanju prava djeteta u Crnoj Gori

Jelena Perovic
Povodom 30. rođendana Konvencije UN-a o pravima djeteta, mladi evropski ambasadori razgovarali sa šefom predstavništva UNICEF-a Osamom Kogalijem o stanju prava djeteta u Crnoj Gori
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2019

14 Decembar 2019

Podgorica, 12. decembar 2019. – Mladi su sadašnjost i budućnost Crne Gore i zato je važno da imaju priliku da kažu svoje mišljenje, a ne samo da im odrasli nameću stavove. To je poruka mladih evropskih ambasadora, koji su povodom obilježavanja 30. rođendana Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima djeteta preuzeli UNICEF na jedan dan. Oni su tom prilikom razgovarali sa šefom predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osamom Kogalijem.

Veoma je važno da se čuje glas mladih, a ovakvi događaji su najbolja prilika za to.

Nikola Miličić, srednjoškolac iz Nikšića

Kogali je pohvalio angažovanost mladih evropskih ambasadora i pozvao ih da i druge mlade ljude ohrabre da budu aktivni kao oni.

„Najbolji eksperti za djetinjstvo danas su sama djeca i mladi. Ako želimo da unaprijedimo tu fazu života, treba s vama o njoj da razgovaramo. Upravo iz tog razloga smo ove godine podržali mlade da preuzmu Delegaciju EU u Crnoj Gori, rezidenciju Predsjednika Crne Gore, Skupštinu, Ministarstvo kulture i medije. Jedno od obećanja koje smo čuli od ministra kulture je da će se nove politike i strategije u oblasti kulture praviti u konsultacijama s mladima i radujemo se tome“, rekao je Kogali.

Šef predstavništva UNICEF-a Osama Kogali razgovarao je sa mladim evropskim ambasadorima o stanju prava djeteta u Crnoj Gori, povodom 30. rođendana Konvencije UN-a o pravima djeteta, u Podgorici, u decembru 2019.
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2019
Šef predstavništva UNICEF-a Osama Kogali razgovarao je sa mladim evropskim ambasadorima o stanju prava djeteta u Crnoj Gori, povodom 30. rođendana Konvencije UN-a o pravima djeteta, u Podgorici, u decembru 2019.

Klub mladih evropskih ambasadora, koji je osnovala Evropska unija u Crnoj Gori, okuplja srednjoškolce i studente koji su zainteresovani da se upoznaju s evropskim vrijednostima i mogućnostima koje evropske integracije nude. Oni su, tokom razgovora sa šefom predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, skrenuli pažnju na najveće probleme s kojima se suočavaju djeca i mladi u našoj zemlji.

„Kao jedan od njih, izdvojila bih vršnjačko nasilje, koje se pojavljuje u velikom procentu u našoj zemlji. Potrebno je mladima da imaju neku osobu ili više starijih osoba kojima mogu da se obrate, da imaju povjerenje u njih i da budu sigurni da će taj njihov problem koji iznesu biti riješen“, kazala je mlada evropska ambasadorka Tamara Stojanovska prilikom „preuzimanja“ UNICEF-a.

Povodom 30. rođendana Konvencije UN-a o pravima djeteta, mladi evropski ambasadori razgovarali sa šefom predstavništva UNICEF-a Osamom Kogalijem o stanju prava djeteta u Crnoj Gori
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2019
Povodom 30. rođendana Konvencije UN-a o pravima djeteta, mladi evropski ambasadori razgovarali sa šefom predstavništva UNICEF-a Osamom Kogalijem o stanju prava djeteta u Crnoj Gori, u Podgorici, u decembru 2019.

Kogali je podsjetio da u Crnoj Gori postoji nekoliko ključnih problema u vezi s poštovanjem prava djeteta, ali najviše zabrinjavaju nasilje i siromaštvo: dvije trećine djece doživjelo je neki vid nasilja, dok je svako treće dijete u riziku od siromaštva.

Ne tako davno cijela zemlja je bila šokirana medijskim izvještajima o bebi koja je na smrt pretučena kod kuće. Ne smijemo dozvoliti da se to ponovo desi bilo kom djetetu u Crnoj Gori. Zato moramo prijavljivati nasilje.

Osama Kogali, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori

Pozvao je djecu i mlade da redovno razgovaraju o vršnjačkom i svim drugim oblicima nasilja i da ih prijavljuju.

„Potrebna nam je vaša pomoć da osiguramo da se kao društvo ne zadržavamo samo na razgovoru o nasilju tokom tih par dana kada je ono udarna vijest u medijima, poslije čega zaboravimo na to. Pozivam vas da taj problem redovno iznosite nastavnicima, direktorima škola, roditeljima, medijima i drugima“, poručio je Kogali.

Mlade ambasadore zanimalo je Kogalijevo mišljenje o kvalitetu inkluzivnog obrazovanja u Crnoj Gori. On je podsjetio na činjenicu da je 2010. godine tek manjina građana Crne Gore podržavala inkluzivno obrazovanje, a većina se plašila te nove ideje.  Nakon tri godine kampanje Govorimo o mogućnostima, koju je UNICEF sprovodio u partnerstvu s Vladom Crne Gore i EU, većina građana je promijenila stav i počela da podržava inkluzivno obrazovanje.

Mladi evropski ambasadori su razgovarali sa šefom predtsavništva UNICEF-a u Crnoj Gori o stanju prava djece povodom obilježavanja 30. godina od usvajanja Konvemcije o pravima djeteta i  tom prilikom su mu poklonili EU suvenire, u Podgorici, u decembru 2019.
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2019
Mladi evropski ambasadori su razgovarali sa šefom Predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori o stanju prava djece povodom obilježavanja 30. godina od usvajanja Konvemcije o pravima djeteta i tom prilikom su mu poklonili EU suvenire, u Podgorici, u decembru 2019.

Dakle, sada imamo javnu podršku inkluzivnom obrazovanju, ali treba više da radimo na unapređenju njegovog kvaliteta. Sa zadovoljstvom pratim javnu debatu koja se posljednjih dana vodi u vezi s rezultatima PISA testiranja i potrebom da se unaprijedi kvalitet obrazovanja i poboljša status prosvjetnih radnika u Crnoj Gori. Ne može se obezbijediti bolji kvalitet obrazovanja bez pružanja veće podrške nastavnicima“, poručio je Kogali.

Mlade evropske ambasadore interesovalo je kako društvo i međunarodna zajednica mogu da pomognu da se smanji broj romske djece koja napuštaju školu.

„Nedavno sam obišao vrtić u Nikšiću koji pohađaju i romska djeca. Razgovarao sam s njihovim roditeljima i, na moje zadovoljstvo, vidio sam da su svjesni značaja obrazovanja za prekidanje višegeneracijskog siromaštva. Manje od jedne petine romske djece u Crnoj Gori uzrasta 3‒4 godine ide u vrtić. Treba da podržimo predškolske ustanove i romske zajednice da više sarađuju kako bi se taj broj hitno povećao“, istakao je Kogali. Odgovarajući na ovo pitanje, imao je i poruku za sve mlade ljude.

„Pozovite romsku djecu da vam se pridruže u šetnji. Razgovarajte s njima. Budite im prijatelji. Organizujte rođendanske zabave tako da ne isključite siromašnu djecu, jer nemaju novca da vam kupe poklon, pa se zbog toga loše osjećaju. Sigurno ćete mnogo toga naučiti od njih i u njima naći iskrene prijatelje za čitav život“, poručio je Kogali svojim mladim sagovornicima.

Manje od jedne petine romske djece u Crnoj Gori uzrasta 3‒4 godine ide u vrtić. Treba da podržimo predškolske ustanove i romske zajednice da više sarađuju kako bi se taj broj hitno povećao.

Osama Kogali, šef Predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori

Inovacije su zanimljive djeci i mladima, posebno u digitalnom dobu. Zato je mlade evropske ambasadore zanimalo kako UNICEF koristi inovacije.

„Predstavništvo UNICEF-a u Crnoj Gori je poznato po inovativnim inicijativama, kao što je uvođenje Daisy udžbenika za inkluzivno obrazovanje djece s oštećenjima vida; kroz UPSHIFT radionice i Laboratoriju za inovacije mladih pružamo podršku mladima da mijenjaju lokalne zajednice; podržavamo i obuku nastavnika u oblasti digitalne pedagogije; razvili smo aplikaciju i sajt netprijatelji.me kroz koje djeca uče da bezbjedno koriste internet; naša kampanja medijske pismenosti nedavno je dobila globalnu nagradu“, podsjetio je Kogali.

Mladi evropski ambasadori razgovaraju sa šefom Predtsavništva UNICEF-a Osamom Kogalijem o stanju prava djeteta povodom 30. rođendana Konvencije UN-a o pravima djeteta, u Podgorici, u decembru 2019.
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2019
Mladi evropski ambasadori razgovaraju sa šefom Predstavništva UNICEF-a, Osamom Kogalijem o stanju prava djeteta povodom 30. rođendana Konvencije UN-a o pravima djeteta, u Podgorici, u decembru 2019.

Međunarodna zajednica važan je faktor kada je riječ o unapređenju poštovanja ljudskih prava. Jedno od pitanja mladih ambasadora odnosilo se i na vidove saradnje UNICEF-a i Evropske unije.

„Tokom protekle decenije, UNICEF i EU sarađivali su na raznim inicijativama u Crnoj Gori, kao što su kampanje Govorimo o mogućnostima, Svako dijete treba porodicu, Zaustavimo nasilje, a organizovali smo i zajedničke aktivnosti posvećene reformisanju institucija i sistema brige o djeci sa smetnjama u razvoju i onoj koja rastu odvojeno od roditelja. UNICEF i EU redovno sarađuju i to će se nastaviti i ubuduće, jer dijelimo iste vrijednosti i cilj – svako pravo za svako dijete“, zaključio je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Kogali.

S Kogalijem su razgovarali mladi evropski ambasadori iz Podgorice, Nikšića, Berana, Kolašina i Rožaja, među kojima su i pobjednici  takmičenja „Potraga za ljudskim pravima” i TV kviza „EUmetrija“. U razgovoru su učestvovali: Tamara Stojanovska, Nikola Miličić, Neda Miletić, Marica Lutovac, Jana Rakočević, Balša Bubanja, Emra Kurgaš, Gojko Bošković, Neda Mijović, Mara Vujošević, Almasa Husović, Semina Kalač i Elda Kalač.

Aivo Orav i Osama Kogali
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2019
Povodom 30. rođendana Konvencije UN-a o pravima djeteta, šef Predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Kogali razgovarao je sa mladim evropskim ambasadorima i tom prilikom istrakao je da su UNICEF i EU kljucni partneri koji dijele iste vrijednosti i cilj – svako pravo za svako dijete, u Podgorici u decembru 2019.

Razgovoru mladih evropskih ambasadora s Kogalijem prisustvovao je i šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav. On je prošlog mjeseca, takođe povodom 30. rođendana Konvencije UN-a, odgovarao na pitanja Unicefovih volontera – mladih reportera,  koji su na dan preuzeli Delegaciju Evropske unije u Crnoj Gori i razgovarali o procesu pristupanja Evropskoj uniji iz perspektive mladih koji odrastaju u digitalnom dobu.