Digitalne tehnologije više koristiti u nastavi

Zahvaljujući saradnji UNICEF-a i Telenora, Crna Gora je postala prva zemlja koja ima uporedive podatke o digitalnim vještinama djece, roditelja i nastavnika

Jelena Perovic
Djeca u učionici koriste digitalne medije
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2018
13 Oktobar 2019

Zahvaljujući saradnji UNICEF-a i Telenora, Crna Gora je postala prva zemlja koja ima uporedive podatke o digitalnim vještinama djece, roditelja i nastavnika, u okviru globalne istraživačke mreže Global Kids Online, koju vode UNICEF − Inoćenti i Londonska škola ekonomije i političkih nauka

PODGORICA, 11. OKTOBAR 2019. – Gotovo svi nastavnici u crnogorskim osnovnim i srednjim školama, njih 94 odsto, svakodnevno koriste internet i smatraju da se upotrebom interneta u nastavi poboljšava kvalitet obrazovanja, pokazuje nacionalno istraživanje koje je sprovela istraživačka agencija Ipsos, uz podršku UNICEF-a i Telenora.

Prema istraživanju, 40 odsto nastavnika je tokom prethodnog mjeseca naučilo nešto novo putem interneta i koristilo ga za rad u školi, a više od 80 odsto njih zainteresovano je da se usavrši u primjeni digitalne pedagogije.

Podaci nam govore da treba u škole uvesti digitalnu pedagogiju i kroz sve predmete razvijati digitalnu i medijsku pismenost, kao i da kroz škole dođemo do roditelja i napravimo relevantne resurse za digitalno opismenjavanje roditelja, nastavnika i djece.

Osama Kogali, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori

Upravo je kroz inicijativu UNICEF-a i Telenora „Digitalna pismenost za svako dijete”, u okviru koje je ovo istraživanje sprovedeno, u saradnji s Univerzitetom Sapienca u Rimu, pilotiran i trening o osnovama digitalne pedagogije za nastavnike u OŠ „Štampar Makarije”.

Inače se, prema ovom istraživanju, skoro dvije trećine nastavnika svakodnevno informiše čitajući štampane (64%) i onlajn tekstove (69%). Većina nastavnika (57%) i djece (50%) kaže da lakše nalazi informacije u tekstovima na internetu, kao i da su im tekstovi na internetu zanimljiviji od štampanih. Ti podaci govore u prilog potrebi da se školske knjige i sadržaji učine dostupnim u digitalnim formatima.

Djeca uče koristeći digitalne medije
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2018
Djeca uče koristeći digitalne medije zahvaljujući saradnji UNICEF-a i Telenora u Podgorici, 2018

Nastavnici imaju razvijenije digitalne vještine u odnosu na djecu i roditelje, ali im je potrebna dodatna podrška kako bi različite medije, uključujući i digitalne, još više koristili u nastavi. Kada je riječ o upotrebi digitalnih medija na času, najviše se gleda i komentariše video-sadržaj o temi koja se proučava, dok je polovina nastavnika učenike podučavala da sami prave multimedijalne poruke o temi koju obrađuju.

Istraživanje nam potvrđuje da je pristup internetu i digitalnim tehnologijama izuzetno značajan za nastavnike u Crnoj Gori i njihov svakodnevni rad. Svjesni smo uloge digitalne tehnologije u unapređenju procesa prenošenja znanja, zato Telenor pomaže napore Ministarstva prosvjete i UNICEF-a u tom pravcu.

Branko Mitrović, direktor Telenora u Crnoj Gori

Nastavnici najčešće posjećuju školski portal za nastavnike u Crnoj Gori, zatim sajt Ministarstva prosvjete, škole i Vikipedije. Pored tih, za pripremu časova najviše koriste stručne sajtove iz oblasti koju  predaju.

Samo dva odsto nastavnika osnovnih i srednjih škola u Crnoj Gori ne koristi internet, naspram 20 odsto roditelja i 9 odsto djece uzrasta 9−17 godina. Najčešće se radi o nastavnicima koji imaju preko 46 godina, od kojih je svaki treći svjestan da nešto propušta time što ne koristi internet. Skoro dvije trećine nastavnika ima profile na društvenim mrežama i to najčešće na Fejsbuku, pa na Instagramu, koji koriste uglavnom mlađi nastavnici, ispod 35 godina starosti.

Zahvaljujući saradnji UNICEF-a i Telenora, Crna Gora je postala prva zemlja članica globalne istraživačke mreže Global Kids Online, koja ima uporedive podatke o digitalnim vještinama djece, roditelja i nastavnika.

Naime, istraživanje o nastavnicima i internetu u Crnoj Gori sprovela je istraživačka agencija Ipsos, tokom 2018. godine, po metodologiji koja je razvijena u partnerstvu s Londonskom školom ekonomije i političkih nauka i UNICEF-ovom kancelarijom za istraživanja - Inoćenti, u okviru globalne istraživačke mreže o djeci i internetu Global Kids Online (www.globalkidsonline.net). Ova metodologija je 2016. godine korišćena za istraživanje o djeci, roditeljima i internetu u Crnoj Gori, uz podršku UNICEF-a.

Partnerstvo Telenora s UNICEF-om oformilo se upravo kao odgovor na podatke iz istraživanja iz 2016. godine, koje je pokazalo da svaki peti roditelj i svako deseto dijete u Crnoj Gori ne koriste internet, kao i da svaki drugi roditelj želi da u školi koju dijete pohađa dobije informacije o tome kako da mu pomogne da se digitalno i medijski opismeni.