Crnogorski đedovi i bake poručuju Svi u vrtić

Bake i đedovi iz Šavnika, Žabljaka i Pljevalja pridružili su se kampanji Svi u Vrtić

UNICEF Crna Gora
Bake I đedovi, koji su se pridružili kampanji Svi u vrtić, igraju se sa djecom u vrtiću u Šavniku
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2016
07 Jun 2016

Šavnik, Pljevlja, Žabljak, 7. jun 2016. - Bake i đedovi iz Šavnika, Žabljaka i Pljevalja pridružili su se kampanji UNICEF-a i Ministarstva prosvjete “Svi u vrtić”. Oni su proveli dan u vrtiću igrajući se sa unucima i njihovim vršnjacima i razgovarajući sa vaspitačima i psiholozima o predškolskom obrazovanju.

Poručili su da i pored druženja sa babom, đedom i roditeljima kod kuće, djeca obavezno treba da pohađaju predškolsko obrazovanje.

"Pošto nam je to bilo prvo unuče, mi smo našeg unuka više razmazili i nismo ga slali u vrtić, a tu smo pogrešili. Sasvim se dijete promijenilo kada je pošao u vrtić. Vidjeli smo razliku u njegovom ponašanju odmah nakon sedam dana koje je proveo u vrtiću", kazala je baka iz Šavnika Radenka Kadić.

Sa njom je saglasan Momir Janjušević koji je dan proveo sa svojom unukom  Brankom  u vrtiću "Eko bajka" u Pljevljima.

Đed sa unukom u posjeti vrtiću na Žabljaku u okviru kampanje Svi u vrtić
UNICEF Crna Gora / Danilo Papić/ 2016
Đed sa unukom u posjeti vrtiću na Žabljaku u okviru kampanje Svi u vrtić

Izuzetno je bitno zbog druženja. Djed može da bude djed, a baba baba, ali ne mogu ja da budem dječak sa kim Branka voli da se igra i da se posvađa. Sa mnom se ne može posvađati, ali među dječacima i djevojčicama ima rivaliteta, ima takmičenja u igri i trčanju. Zato je neophodno da svako dijete prođe kroz vrtić.

Momir Janjušević, đed

Najniža stopa upisa u vrtiće je na sjeveru Crne Gore, gdje značajan broj roditelja smatra da nema potrebe da dijete ide u vrtić ako ima ko da ga čuva kod kuće. Roditelji koji žive u naseljima udaljenim od grada kao problem navode i nedostatak prevoza do vrtića.

To ipak nije problem za Miliju Ćeranića iz sela Duži, udaljenog 10 kilomatara od Šavnika, koji svakog dana svoju unuku vodi u vrtić.

Baka s unukom u posjeti vrtiću na Žabljaku u okviru kampanje Svi u vrtić
UNICEF Crna Gora / Danilo Papić/ 2016
Baka s unukom u posjeti vrtiću na Žabljaku u okviru kampanje Svi u vrtić

"Ja idem na posao, onda nju dovedem u vrtić gdje cjelodnevno provodi vrijeme i onda se vraćamo na selo. Pošto radim u školi, onda i znam značaj vrtića za obrazovanje i socijalizaciju djeteta ", kazao je Milija i predložio organizovanje zajedničkog prevoza za djecu koja žive u naseljima udaljenim od vrtića.

Pored Šavnika, Žabljaka, Pljevalja, Kolašina i Mojkovca, gdje se kampanja "Svi u vrtić" sprovodi ove godine, ona je, prošle godine, realizovana i u Bijelom Polju, Beranama, Rožaju, Plavu i Andrijevici. U tim opštinama povećan je upis u vrtiće do 25 odsto, a 43 odsto roditelja kazalo je da ih je kampanja motivisala da djecu upišu u vrtić.

Kampanja je dio nastojanja Crne Gore da do 2020. godine svu djecu uzrasta od 3 do 6 godina upiše u vrtiće.

UNICEF Crna Gora
Crnogorske bake i đedovi poručili "Svi u vrtić"