Alarm za roditelje, medije i društvo u cjelini

Prvi medijski barometar s djecom i roditeljima u Crnoj Gori ukazuje na zabrinjavajuće podatke

Tina Dimić Raičević
Mladi reporter govori na konferenciji za novinare
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2018

12 Novembar 2018

PODGORICA, 12. NOVEMBAR 2018 - Dijete uzrasta 12‒17 godina u prosjeku provede oko osam sati dnevno ispred raznih ekrana – tri i po sata dnevno koristi mobilni telefon, oko dva sata dnevno gleda TV, oko sat i po je ispred kompjutera ili laptopa, nešto manje od sat vremena dnevno igra igrice i oko dvadesetak minuta dnevno provede ispred tableta.

To je pokazalo prvo nacionalno reprezentativno istraživanje s djecom uzrasta 9‒17 godina i njihovim roditeljima o korišćenju raznih medija, koje je sprovedeno u okviru kampanje medijske pismenosti Agencije za elektronske medije i UNICEF-a „Birajmo šta gledamo”.

Direktor istraživačke agencije Ipsos u Crnoj Gori, koja je sprovela ovo istraživanje, Vladimir Raičević, smatra da je „posebno zabrinjavajući podatak da roditelji ne pokazuju posebnu zabrinutost u odnosu na vrijeme koje njihova djeca provode uz neki od ekrana“.

Mladi reporter kampanje medijske pismenosti Matija Sekulić poručio je roditeljima u Crnoj Gori da se zapitaju da li svojoj djeci time što im ne uskraćuju, na primjer, telefon, uskraćuju nešto drugo.

Da li nam time uskraćujete igru, stvarna, a ne virtuelna druženja i brojna iskustava koja se dešavaju u ovom, realnom svijetu?

Matija, mladi reporter

Njegova koleginica, mlada reporterka Milica Vujošević istakla je da je za brigu i podatak iz istraživanja da većina djece i roditelja u posljednjih godinu nije bila u pozorištu, muzeju, bioskopu, kao i da više od 40 odsto roditelja nije pročitalo nijednu knjigu.

Zato, umjesto što nam dozvoljavate da ovih osam sati provodimo pred ekranom, predlažem da svi porodično češće odemo u pozorište, bioskop, muzej ili u biblioteku. Tamo sigurno ima sadržaja za koje i sami znate da su za naše dobro.

Milica, mlada reporterka

Istraživanje je pokazalo i da djeca procjenjuju da medijske sadržaje koji odgovaraju njihovim potrebama, interesovanjima i uzrastu mogu najprije pronaći na internetu, pa na inostranim kablovskim TV kanalima, što domaćoj medijskoj produkciji postavlja nove izazove.

Osama Khogali, UNICEF representative to Montenegro
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2018
Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Osama Kogali, pozvao crnogorske medije da pruže djeci i mladima mogućnost da učestvuju u produkciji medijskog programa za mlade u Podgorici u novembru 2018.

Svako drugo dijete želi da učestvuje u produkciji medijskog programa za mlade u Crnoj Gori, a njihovi roditelji podržavaju ih u toj ideji. Zato je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Osama Kogali, pozvao crnogorske medije da pruže djeci i mladima ovakve mogućnosti.

Produkcija inovativnih medijskih programa s djecom i za djecu ne samo da će biti korisna za samu djecu, već će učiniti i da lokalni mediji postanu novi brend za porodice u Crnoj Gori.

Osama Kogali, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori

Kogali je najavio da će, u saradnji s Agencijom za elektronske medije, početkom godine obezbijediti visokokvalitetne obuke za crnogorske medije o tome kako da zajedno s mladima prave kvalitetne medijske programe.

Direktor Agencije za elektronske medije, Abaz Beli Džafić, ističe da su rezultati ovog istraživanja izuzetno značajni za definisanje budućih aktivnosti Agencije za elektronske medije usmjerenih na razvoj medijske pismenosti u Crnoj Gori.

„Ovi rezultati moraju biti osnova za dalje aktivnosti ne samo AEM-a nego i mnogih drugih institucija iz domena kulture i obrazovanja“, istakao je Džafić.

Antonije Pušić alias Rambo Amadeus
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2018
Ambasador dobre volje UNICEF-a u Crnoj Gori Antonije Pušić, alias Rambo Amadeuspoziva institucije da omoguće da sportovi, rekreacije i kulturno-umjetnička društva za djecu budu besplatni u Podgorici u novembru 2018.

Ambasador dobre volje UNICEF-a u Crnoj Gori Antonije Pušić, alias Rambo Amadeus, smatra da je ključni razlog zbog čega su djeca tako mnogo na internetu ‒ to što je besplatan.

Zato država treba da omogući da sportovi, rekreacije i kulturno-umjetnička društva za djecu budu besplatni. To što se plaća članarina u nekom klubu 10 ili 20 eura, to je nekim roditeljima mnogo. Jeftinije im je da onda dijete bleji po vas cijeli dan u ekran. Moja poruka je: Život je offline, a simulacija života je online. Živite, ne simulirajte život.

Antonije Pušić, ambasador dobre volje UNICEF-a u Crnoj Gori

Istraživanje o korišćenju medija sprovedeno je na nacionalno reprezentativnom uzorku od 1050 roditelja i 655 djece uzrasta 9‒17 godina, kroz upitnik koji se popunjavao u domaćinstvima širom Crne Gore tokom avgusta 2018.