Ziua Mondială a Auzului

UNICEF a donat 40 de echipamente medicale de screening audiologic pentru nou-născuți

02 Martie 2024
image
UNICEF/Moldova/2024
Anual, pe 3 martie, este marcată Ziua Mondială a Auzului, pentru a spori gradul de conștientizare a motivelor pierderii auzului și a metodelor de prevenire a acestui fenomen.

3 martie 2024, Chișinău. Începând cu acest an, în Moldova a fost introdus screeningul audiologic universal, care ar putea îmbunătăți semnificativ identificarea precoce a problemelor de auz la nou-născuți.

Aliniindu-se inițiativelor globale de prevenire a deficiențelor de auz de la vârste foarte fragede, UNICEF a donat, cu suportul financiar al Guvernului Japoniei, sistemului medical din Republica Moldova 40 de dispozitive medicale de screening audiologic pentru nou-născuți de tip EroScan, Maico Diagnostics GmbH, produse în Germania, inclusiv   consumabilele necesare, cum ar fi 360 de cutii cu căști de unică folosință, sonde și huse de transportare.

Echipamentele, în valoare de circa patru milioane de lei, au fost distribuite de către Ministerul Sănătății Centrelor Perinatale din toată țara, iar pediatrii și neonatologii din țară au fost instruiți cum să utilizeze echipamentele în diagnosticarea precoce a deficiențelor de auz la nou-născuți.

„Înainte de această donație, existau doar patru echipamente în toată țara pentru testarea nou-născuților și depistarea eventualelor deficiențe de auz. Acestea nu erau suficiente. Mă bucur că am avut privilegiul de a lucra cu Ministerul Sănătății și cu Guvernul Japoniei pentru a echipa Centrele Perinatale din întreaga țară cu 40 de dispozitive suplimentare și, de asemenea, pentru a instrui 70 de cadre medicale cum să utilizeze aceste aparate și să interpreteze rezultatele. Atunci când sunt depistați la timp, copiii cu deficiențe de auz au șanse mult mai mari la dezvoltarea limbajului și la terapie logopedică, ceea ce le permite să participe la viața de zi cu zi și să își atingă potențialul maxim”

Maha Damaj, Reprezentanta de țară UNICEF în Moldova

Ala Nemerenco, Ministra Sănătății a Republicii Moldova:

„De la începutul anului, fiecare nou-născut este supus verificării auzului prin screening audiologic care permite depistarea patologii urechii și prevenirea toate cazurile de surditate, astfel ca noi să putem ajuta acești mici copii. Este foarte important că această investigație este absolut gratuită, accesibilă în fiecare maternitate de pe teritoriul țării, este efectuată cu utilaj nou, performant, modern și echipamentul este absolut inofensiv”.

Yamada Yoichiro, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în Republica Moldova:

„Mă bucur foarte mult să contribui la donația de dispozitive de screening audiologic pentru nou-născuții din Moldova. La fel ca în multe alte cazuri, identificarea timpurie este cheia unei intervenții mai bune, iar cu cât mai devreme este identificată invaliditatea, cu atât mai devreme copilul poate beneficia de un tratament adecvat, de servicii sociale și de instruire în limbajul semnelor. Și aici, limbajul semnelor primește un impuls extraordinar din partea inteligenței artificiale. Înțeleg că inteligența artificială a permis traducerea între limbajul semnelor, vorbire și text, de exemplu. Era noastră este foarte promițătoare pentru copiii cu deficiențe de auz și cred că aceștia vor putea prospera mai mult ca niciodată. Le doresc tot ce este mai bun!”.

Potrivit Anghelinei Chiaburu, Șefa Centrului de Audiologie, screeningul universal audiologic al nou-născuților a demarat la 1 ianuarie 2024. Au fost deja examinați 1400 de nou-născuți, dintre care la doi copii a fost confirmată surditatea neurosenzorială în baza unui examen audiologic complex.

Institutul Mamei și Copilului va asigura și în continuare examenul audiologic complex al tuturor nou-născuților identificați cu probleme audiologice, stabilirea diagnosticului și a conduitei de tratament, inclusiv asistența medicală specializată și calificată, protezare auditivă și reabilitarea medico-pedagogică, reieșind din necesitățile individuale ale fiecărui copil.

De asemenea, Institutul Mamei și Copilului va crea, pe parcursul primului semestru al anului curent, o bază de date unică a copiilor cu surditate și va asigura schimbul periodic de informații între instituțiile medicale, educaționale și sociale.

Screeningul audiologic la nou-născuți reprezintă o etapă esențială în asigurarea dezvoltării sănătoase a acestora. Detectarea timpurie a pierderii de auz poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții copilului și a familiei sale, oferind oportunitatea intervenției precoce și a începerii tratamentului în cel mai timpuriu stadiu posibil.

Prin identificarea precoce a problemelor auditive, se pot preveni întârzierile în dezvoltare și se poate îmbunătăți performanța academică și socială a copilului în viitor. Inițierea promptă a intervențiilor adecvate, precum terapia auditivă și utilizarea dispozitivelor auditive sau implanturilor Cohlear pot maximiza dezvoltarea limbajului și a abilităților de comunicare ale copilului într-un moment crucial al creșterii sale. Mai mult decât atât, identificarea și tratamentul precoce pot ajuta la prevenirea problemelor de dezvoltare ulterioare și la reducerea impactului negativ asupra calității vieții copilului și a familiei sale.

Conform datelor statistice furnizate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică, în anul 2022, în Republica Moldova, acuitatea auditivă scăzută reprezintă aproximativ 2,4  la 1000 de copii cu vârsta cuprinsă între 0 și 17 ani examinați. La copiii de 2-3 ani indicatorul este de circa 1,8 la 1000 de copii, cu o creștere semnificativă pentru copiii de 6-7 ani până la 3,3 la fiecare 1000 de copii examinați.

Peste 5% din populația lumii sau 430 de milioane de oameni au deficiențe de auz, dintre care peste 34 de milioane sunt copii. Aproape 80% din persoanele care au suferit pierderea auzului trăiesc în țările cu venituri mici și mijlocii.

Contacte media

Valeria Dumitriu
Ofițer în Comunicare
UNICEF Moldova
Tel: +373 68878436

About UNICEF

UNICEF promotes the rights and wellbeing of every child, in everything we do. Together with our partners, we work in 190 countries and territories to translate that commitment into practical action, focusing special effort on reaching the most vulnerable and excluded children, to the benefit of all children, everywhere.

For more information about UNICEF and its work for children, visit https://www.unicef.org/

Follow UNICEF on Twitter and Facebook