UNICEF și Ministerul Sănătății au inaugurat primul Centru Consultativ Metodologic de Vaccinare în Republica Moldova

14 Mai 2024
UNICEF și Ministerul Sănătății au inaugurat primul Centru Consultativ Metodologic de Vaccinare în  Republica Moldova
UNICEF/Moldova/ Bogoș

14 mai 2024, Chișinău: Copiii din Moldova, inclusiv refugiații din Ucraina, au acces mai bun la imunizare. În premieră, Ministerul Sănătății, în parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), a înființat un Centru Consultativ Metodologic de Vaccinare în cadrul Departamentului Consultativ Specializat Integrat al IMSP Institutul Mamei și Copilului din Chișinău.

Pe lângă asigurarea vaccinării copiilor din toată țara, inclusiv celor care au ratat anumite doze de vaccin și refugiaților din Ucraina, misiunea acestei intervenții este de a informa părinții despre importanța vaccinării și îmbunătăți capacitățile lucrătorilor medicali de a reduce rata morbidității și mortalității cauzate de bolile, care pot fi prevenite prin vaccinare. 

De asemenea, echipa centrului va fi responsabilă de identificarea și gestionarea decalajelor în imunizarea copiilor, organizarea unui șir de seminare la nivel național pentru a aborda provocările în domeni, dar și de elaborarea programelor de cercetare științifică cu implicarea instituțiilor medicale de profil din țară și de peste hotare.

Edificiul centrului a fost renovat, modernizat și dispune de toate echipamentele necesare pentru a asigura documentarea, examinarea, vaccinarea și monitorizarea copiilor care au fost sau urmează să fie vaccinați. Investițiile în lucrările de reparație și dotare au constituit circa 750 mii de lei, mijloace financiare alocate din bugetul IMSP Institutul Mamei și Copilului și al UNICEF.

Până în anul 2027, Ministerul Sănătății își propune să atingă o rată națională de acoperire vaccinală de până la 95%, obiectiv prevăzut în Programul Național de Vaccinare 2023 - 2027. Vaccinarea salvează milioane de vieți la nivel global. Cel puțin 350 de decese și 42 de mii de cazuri de boli prevenibile prin vaccinare sunt evitate anual în Republica Moldova datorită imunizării. 

UNICEF lucrează în parteneriat cu autoritățile și cu OMS pentru a asigura consolidarea sistemului național de imunizare și îmbunătăți acoperirea imunizării de rutină, care în 2020 era de circa 86%. În acest context, UNICEF achiziționează anual circa 1,2 milioane de doze de vaccinuri pentru vaccinarea de rutină a copiilor, precum și frigidere pentru a extinde capacitatea de stocare a vaccinurilor. Doar în 2021, UNICEF a achiziționat 432 de frigidere și congelatoare pentru instituțiile medicale din Moldova.  

Contacte media

Angela Munteanu
Ofițer Comunicare
UNICEF Moldova
Tel: + 373 22 26 91 53

About UNICEF

UNICEF promotes the rights and wellbeing of every child, in everything we do. Together with our partners, we work in 190 countries and territories to translate that commitment into practical action, focusing special effort on reaching the most vulnerable and excluded children, to the benefit of all children, everywhere.

For more information about UNICEF and its work for children, visit www.unicef.org

Follow UNICEF on Twitter and Facebook