Un viitor mai bun pentru fetele din comunitatea romă

Fiecare copil are dreptul la o educație de calitate

UNICEF
Roma girl going to school
UNICEF/Moldova/2018/Munteanu
22 Octombrie 2018

„Tata spune: De plouă, de ninge trebuie să mergi la școală. Eu vreau la școală, dar uneori mai lipsesc, mă mai duc cu mama la Nisporeni, la Chișinău, dar la școală tot mă duc." Renata, 13 ani

Cu toate că îi place somnul și dimineața cu greu ar renunța la plapuma caldă, Renata face totuși un efort și se ridică din pat. Geanta e pregătită pentru școală. La cei 13 ani, e deja fată bună de măritat, în opinia localnicilor din satul Vulcănești, raionul Nisporeni. Renata însă are altă părere. Este în clasa a opta la Gimnaziul din localitate în timp ce pentru fetele din comunitatea romă este o mare realizare să mergi la școală după clasa a patra.

„Eu vreau foarte mult ca ei, cei mai mici să știe carte, să meargă la școală. Eu am vrut să fiu psiholog, dar mama nu m-a lăsat, mi-a zis: că tu ești fată mare și eu nu pot să-ți dau voie să te duci singură din casă. Da pe mama o rog să le dea voie la cei mici să învețe." Rândunica, 24 ani

Familia Renatei vrea un alt viitor pentru mezinii familiei. Primii doi copii ai familiei, Grigore și Rândunica au absolvit școala, însă nu au reușit să-și continue studiile. Grigore pleacă frecvent la muncă peste hotare, dar nu întotdeauna are norocul să-și găsească de lucru. Rândunica s-a căsătorit la 17 ani, dar e deja divorțată de două ori și mereu își îndeamnă sora mai mică să nu facă greșelile ei.

„Mă duc la școală să învăț, să am o profesie. Îmi place să cânt la acordeon,  deja un pic pot, o să văd ce o să fac după examene..." Petru Caracuian, clasa a IX-a

Împreună cu Renata la școală merge și fratele ei, Petru, care este în clasa a noua. Băiatul spune că nu-și dorește să calce pe urmele fratelui său mai mare, Grigore, ci vrea să învețe o profesie.

În familiile rome, fetele au multe obligații în gospodărie. Ele sunt cele care fac menajul, gătesc, spală hainele. Cu toate că are mult de lucru prin gospodărie, Renata nu uită să se pregătească pentru școală, iar când mai are un pic de timp liber îl dedică desenului, una din pasiunile și aspirațiile ei de viitor.

De educația fetelor în familiile rome se ocupă mai mult mama. Mama Renatei știe doar să se semneze și un pic să citească, de aceea insistă ca fiica mai mică să meargă la școală și să-și facă un drum în viață. Și pentru ea Renata e deja fată mare și frica de a se duce la o școală din altă localitate persistă, deoarece tradiția de a fura o fată bună de măritat încă mai există în comunitățile rome.  Renata e decisă să respecte toate tradițiile rome, doar să frecventeze școală și să meargă mai departe la studii.

În Vulcănești, Nisporeni, din 85 de copii romi, 70 frecventează în prezent școala și au rezultate academice bune, datorită unei inițiative locale implementate de UNICEF Moldova și Centrul de Resurse pentru Tineret Dacia. Parteneriatul a început acum un an și a urmărit schimbarea situației din Vulcanești, un sat din raionul Nisporeni, populat de romi. Anul trecut, doar 7 copii din sat frecventau școala.

Rezultatele inițiativei sunt în concordanță cu prioritățile UNICEF Moldova de îmbunătățire a accesului la educația de calitate pentru toți copiii, precum și cu obiectivele guvernamentale stabilite în Programul Național de Dezvoltare a Educației Incluzive pentru anii 2011-2020 și Planul de Acțiune pentru Sprijinirea Populației Romilor în Moldova pentru 2016-2020.