Ludoteca, șansa copiilor romi la integrarea în procesul educațional

O bibliotecă de integrare și educație într-un sat din Moldova

UNICEF
08 Octombrie 2018

Pe timp de vară, copii de etnie romă din satul Vulcăneşti, raionul Nisporeni beneficiază de oportunităţi de învăţare care le va permite să meargă pregătiți la școală. Astfel, după ce la începutul lunii iunie au participat la o tabără de vară organizată pentru prima dată  în localitatea lor, aceștia continuă să se adune pentru a învăța unul de la altul și să obțină deprinderi necesare la integrarea mai reușită în procesul educational. Zilnic, peste 50 de copii frecventează ludoteca înființată în cadrul unui proiect implementat de UNICEF Moldova împreuna cu Centrul de Resurse pentru Tineret „Dacia”.

Pe Viorel l-am găsit în incinta ludotecii din satul Vulcănești. Împreună cu prietenii din vecinătate jucau fotbal de masă. La cei 11 ani ai săi, este pentru prima dată când frecventează un spațiu educațional prietenos tinerilor. A fost mai întâi la tabăra de vară, iar atunci cînd aceasta și-a încheiat activitatea, a continuat să vină la ludotecă. Zice că nevoia de a comunica cu semenii săi îl aduce în fiecare dimineață  aici.

„Vin în fiecare zi. Mi-am făcut prieteni noi, iar împreună ne jucăm la calculator, răsfoim enciclopedia sau jucăm jocuri de masă. Dacă nu aș veni, aș sta toată ziua acasă fără nici o ocupație” ne-a comunicat Viorel Alla.

În timp ce Viorel vine la ludotecă pentru a comunica și a deprinde abilități de învățare, Ruslan și-a găsit aici un post de muncă. S-a angajat ca și voluntar la ludoteca și zilnic supraveghează și ghidează cei peste 50 de copii care frecventează acest spațiu. Are 15 ani și visează să învețe muzica și limba engleză.

„Vin aici de la primele ore ale dimineții. Deoarece este unicul centru de acest fel la noi în localitate, copiii vin imediat ce se trezesc. Am grijă să păstrez ordinea în incinta ludotecii, îi ajut să se organizeze. Pe lângă calculatoare și cărți, vom avea și niște instrumente muzicale, astfel îmi voi putea studia muzica” a spus Ruslan.

Ludoteca din satul Vulcănești este un spaţiu accesibil pentru toți. Potrivit lui Petru Cobzaru, coordonator local în cadrul proiectului, ludoteca este dotată cu tot ce poate însemna joc şi învățare. Copiii aleg jocul și partenerii de joc, fapt ce îi ajută să respecte anumite reguli.

„Până la înființarea ludotecii, copiii stăteau mai mult pe drumuri. Nu aveau nici un gen de ocupație. În sat nu este nici poștă, nici casă de cultură nici spațiu amenajat pentru joacă. Ludoteca este o oportunitate pentru ei. O șansă de a deprinde abilități necesare integrării lor în societate. Atunci când au venit prima dată era un haos total. Fiecare își impunea regulile deprinse în familia sa. Trepat însă, au învățat să se comporte în societate. Înțeleg ce e bine și ce e rău. Se observă schimbări mari în comportamentul lor” a specificat Petru Cobzaru

Ludoteca este este realizată în cadrul Proiectului „Promovarea sporită a participării copiilor romi în educație”, implementat de către Centrul de Resurse pentru Tineret „DACIA”, în parteneriat și cu suportul oferit de către Reprezentanța UNICEF în Moldova. Obiectivul general al proiectului este axat pe incluziunea tuturor copiilor în educație de calitate.