Ce trebuie să știi despre vaccinul împotriva COVID-19

Răspunsuri la cele mai frecvente întrebări privind dezvoltarea vaccinului împotriva coronavirusului.

UNICEF
What you need to know about a COVID-19 vaccine
UNICEF/UN0200242/Singh [NOTE: This is a file photo]
18 August 2021

 

Vaccinurile salvează milioane de vieți în fiecare an. Dezvoltarea  vaccinurilor sigure și eficiente împotriva COVID-19 este un pas uriaș al efortului global de a pune capăt pandemiei și de a reveni la o viață normală, alături de oamenii pe care îi iubim.

Am adunat cele mai recente informații ale experților în domeniu pentru a răspunde cele mai frecvente întrebări despre vaccinurile împotriva  COVID-19.

Cum funcționează vaccinurile COVID-19?

Vaccinurile funcționează prin imitarea unui agent infecțios – viruși, bacterii sau alte microorganisme care pot provoca o boală. Acest lucru „învață” sistemul nostru imunitar să răspundă rapid și eficient împotriva acestuia.

În mod tradițional, vaccinurile  funcționează prin introducerea unei forme slăbite a unui agent infecțios care permite sistemului nostru imunitar să-și construiască o amintire. În acest fel, sistemul nostru imunitar îl poate recunoaște și combate rapid înainte de a ne îmbolnăvi. În așa mod au fost concepute unele dintre vaccinurile împotriva  COVID-19.

Alte vaccinuri împotriva COVID-19 au fost dezvoltate folosind noi abordări, care sunt numite vaccinuri cu ARN mesager sau ARNm. În loc să introducă antigene (o substanță care determină sistemul imunitar să producă anticorpi), vaccinurile ARNm oferă corpului nostru codul genetic de care are nevoie pentru a permite sistemului nostru imunitar să producă antigenul însuși. Tehnologia vaccinului ARNm a fost studiată de câteva decenii. Nu conține virusul viu și nu interferează cu ADN-ul uman.

Sunt vaccinurile împotriva COVID-19 sigure?

Da, chiar dacă vaccinurile împotriva COVID-19 sunt dezvoltate rapid, acestea trebuie să treacă prin teste riguroase și studii clinice pentru a demonstra că îndeplinesc criteriile de referință convenite la nivel internațional pentru siguranță și eficacitate.

 Numai dacă îndeplinesc aceste standarde,  un vaccin este validat de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și agențiile naționale de reglementare.

UNICEF va procura și furniza numai vaccinuri împotriva COVID-19 care îndeplinesc criteriile de siguranță și eficacitate stabilite de OMS și care au primit aprobarea necesară.

Cum au fost dezvoltate atât de repede vaccinurile COVID-19?

Oamenii de știință au reușit să dezvolte vaccinuri eficiente și sigure într-un interval de timp relativ scurt, datorită unei combinații de factori care le-au permis să extindă cercetarea și producția fără a compromite siguranța:

• Din cauza pandemiei globale, a existat o dimensiune mai mare a eșantionului de studii și zeci de mii de voluntari, care au oferit suport pentru a face un pas înainte;

• Progrese tehnologice (cum ar fi vaccinurile cu ARNm) care s-au realizat ani de zile;

• Guvernele și alte organisme s-au unit pentru a elimina obstacolul din calea finanțării cercetării și dezvoltării;

• Producerea vaccinurilor a avut loc în paralel cu studiile clinice pentru a accelera producția;

Deși au fost dezvoltate rapid, toate vaccinurile împotriva COVID-19 aprobate pentru utilizare de către OMS sunt sigure și eficiente.

Care vaccin împotriva COVID-19 este cel mai bun pentru mine?

S-a dovedit că toate vaccinurile aprobate de OMS sunt extrem de eficiente pentru a vă proteja împotriva formelor severe cauzate de COVID-19. Cel mai bun vaccin este cel care este astăzi disponibil pentru tine!

Vaccinurile împotriva COVID-19 sunt eficiente împotriva noilor variante?

OMS menționează că vaccinurile aprobate până în prezent sunt eficiente și protejează împotriva noilor variante.

Experții din întreaga lume studiază continuu modul în care noile variante afectează comportamentul virusului, inclusiv orice impact potențial asupra eficacității vaccinurilor COVID-19.

În cazul în care se demonstrează că unul dintre vaccinuri este mai puțin eficient împotriva uneia sau mai multor dintre aceste variante, va fi posibilă modificarea compoziției vaccinurilor pentru a fi eficiente împotriva virusului.

Dar, între timp, este extrem de important să vă vaccinați și să continuați să respectați măsurile de reducere a răspândirii virusului – ceea ce ajută la reducerea șanselor ca virusul să se mute, precum: distanțarea fizică, purtarea măștii, ventilație bună a încăperilor, spălarea regulată a mâinilor și adresarea la medic la primele simptome ale bolii.

Când nu ar trebui să faci un vaccin împotriva COVID-19?

Dacă aveți întrebări legate de vaccinarea împotriva COVID-19, discutați cu medicul dumneavoastră. În prezent, persoanele cu următoarele afecțiuni de sănătate nu ar trebui să primească un vaccin împotriva COVID-19, pentru a evita eventualele efecte adverse:

• Dacă aveți reacții alergice severe la oricare dintre ingredientele unui vaccin împotriva COVID-19.

• Dacă sunteți bolnav în prezent sau prezentați simptome de COVID-19 ( vă puteți vaccina după ce v-ați recuperat și medicul dumneavoastră a aprobat acest lucru).

Ar trebui să fac un vaccin dacă am avut deja COVID-19?

Da, ar trebui să vă vaccinați chiar dacă ați avut anterior COVID-19. În timp ce persoanele care se recuperează de COVID-19 pot dezvolta o oarecare imunitate naturală la virus, încă nu știm cât durează aceasta sau cât de bine ești protejat. Vaccinurile oferă o protecție mai de lungă durată.

Ar trebui să fac vaccinul împotriva COVID-19 dacă alăptez?

Cercetătorii studiază în prezent vaccinarea împotriva COVID-19 la femeile care alăptează, dar există încă informații limitate în acest moment. OMS recomandă vaccinarea femeilor care alăptează din grupurile prioritare, de exemplu lucrătorii medicali. Alăptarea poate continua după vaccinare și rămâne una dintre cele mai bune modalități de a-ți proteja copilul de boli și de a-l ajuta să rămână sănătos.

Ar trebui să fac vaccinul împotriva COVID-19 dacă sunt însărcinată?

Cercetările sunt încă în desfășurare pentru a înțelege siguranța și efectele vaccinării împotriva COVID-19 la femeile însărcinate, dar nu există niciun motiv cunoscut care ar depăși beneficiile vaccinării pentru femeile însărcinate. Din acest motiv, femeile însărcinate cu un risc mai mare de expunere la COVID-19 (de exemplu, lucrătorii din domeniul sănătății) sau care au probleme de sănătate care se adaugă riscului de boală severă, pot fi vaccinate în consultare cu medicul lor de familie.

Vaccinurile împotriva COVID-19 pot afecta fertilitatea?

Nu există dovezi că vreun vaccin, inclusiv vaccinurile împotriva COVID-19, poate afecta fertilitatea la femei sau la bărbați. Dacă în prezent încercați să rămâneți însărcinată,  nu trebuie să evitați sarcina după ce ați primit un vaccin împotriva COVID-19.

Vaccinurile împotriva COVID-19  pot afecta ADN-ul?

Nu, niciunul dintre vaccinurile împotriva COVID-19 nu afectează sau interacționează cu ADN-ul tău în vreun fel. Vaccinurile cu ARN mesager sau ARNm le învață pe celule cum să producă o proteină care declanșează un răspuns imun în interiorul corpului. Acest răspuns produce anticorpi care vă mențin protejat împotriva virusului. ARNm este diferit de ADN și rămâne în interiorul celulei doar aproximativ 72 de ore înainte de a se degrada. Cu toate acestea, nu intră niciodată în nucleul celulei, unde este păstrat ADN-ul.

Vaccinurile împotriva COVID-19 conțin produse de origine animală?

Nu, niciunul dintre vaccinurile împotriva COVID-19 aprobate de OMS nu conține produse de origine animală.

Cum îmi pot proteja familia până când primim cu toții un vaccin COVID-19?

Chiar și odată vaccinați trebuie să continuăm să respectăm măsurilede precauție pentru a ne proteja pe noi și pe ceilalți. Aceasta include purtarea măștii, distanțarea fizică și spălarea regulată a mâinilor.

Mai multe informații legate de procesul de vaccinare în Republica Moldova le găsiți pe pagina guvernamentală: www.vaccinare.gov.md.