Mladi volonteri pomažu u zaštiti zajednice od COVID-19

Kada su vakcinacije protiv COVID-19 postale dostupne na Kosovu, mladi su bili ti koji su podržali svoje starije da se zaštite.

Leonora Aliu
Young volunteers
©UNICEF/2021/L.Aliu
19 Decembar 2022

Godinu dana i nekoliko meseci nakon prvog slučaja COVID-19 na Kosovu, vakcina je uvedena u određene centre za vakcinu. U Prištini, Sportska hala “1Tetori” transformisana je u glavni centar za vakcinaciju na Kosovu. Potražnja za vakcinama bila je tolika da medicinsko osoblje nije moglo samo da se nosi sa tim. 

Zajedno sa svojim partnerima, UNICEF je na Kosovu mobilisao mlade volontere da podrže kampanju vakcinacije. Niman Bardhi iz Ministarstva zdravlja koordinirao je inicijativu. 

Mr. Bardhi
©UNICEF/2021/L.Aliu

“Od prve nedelje vakcinacije angažovali smo mlade volontere da pomognu starijim osobama da prime vakcinu protiv COVID-19. Ovo je bila velika podrška kada je bio veliki talas registrovanih starijih ljudi da se vakcinišu. Ova podrška je trajala oko dva meseca, a neki volonteri su s vremenom zamenjeni novim volonterima”, rekao je gospodin Bardhi. 

Mnogi od mladih volontera bili su budući lekari iz Kosovske organizacije studenata medicine koje je mobilisao NVO „Mreža vršnjačkih edukatora, PEN“. Ovi volonteri su pratili starije osobe kroz proces registracije i vakcinacije i pratili njihovo stanje nakon primitka vakcine protiv COVID-19. 

Erona Osmani, 24, i Miri Këpuska, 23, obe studentkinje šeste godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Prištini, volontirale su u Sportskoj sali “1 Tetori”. 

Ms Osmani
©UNICEF/2021/L.Aliu

Bez svačije pomoći, pandemija se neće završiti“, rekla je gđa. Osmani. “Ovo je bio glavni razlog zašto sam htela barem malo doprineti u suočavanju sa ovom pandemijom.” 

Takođe je cenila priliku da radi sa starijim pacijentima. 

“Neki od njih su imali hronične bolesti i jedva su mogli doći u centar za vakcinaciju. Bili su veoma zahvalni kada su dobili pomoć od nas”, rekla je ona. 

Mr Këpuska
©UNICEF/2021/L.Aliu

Gdin. Këpuska se složio da je izgradnja odnosa sa ljudima koji dolaze da se vakcinišu posebno iskustvo. Rekao je da na medicinskom fakultetu studenti nisu imali mnogo mogućnosti da komuniciraju sa pacijentima. 

„Ovo iskustvo je učvrstilo humanitarni aspekt rada kao doktora – kako pristupiti pacijentima, kako se ponašati, šta reći i kako odgovoriti na njihove potrebe; ovo su najbolje praktične lekcije koje smo naučili”, rekao je on. 

Mladi ljudi, voljni i spremni da pomognu 

Gdin. Bardhi, menadžer medicinskog tima u centru za vakcinaciju u Prištini, rekao je da su volonteri vredni koliko i stručno medicinsko osoblje. 

„U svakom zadatku koji im je delegiran, do sada se nije desilo da se ne izvrši tačno... Izuzetno sam zadovoljan njihovim učinkom i doprinosom“, rekao je on. 

“Ovo je pokazatelj da imamo velikodušne i odgovorne mlade ljude kojima se mogu poveriti ovakvi zadaci.” 

Uz podršku UNICEF-a, volonterski rad na Kosovu je priznat kao radno iskustvo od 2016. godine, kada je usvojeno Administrativno uputstvo o dobrovoljnom radu mladih. UNICEF je u partnerstvu sa Ministarstvom kulture, omladine i sporta kreirao prvu platformu za povezivanje www.KosovoVolunteers.org za OCD-ove i mlade ljude koji traže učešće u dobrovoljnom angažovanju. Danas je na platformi registrovana 11.901 mlada osoba, 2.115 OCD-ova i drugih neformalnih grupa, a stvoreno je 409 prilika za volontere. 

Gospođa Osmani, student medicine, rekla je da su prilike za doprinos i učenje kao volonter izuzetno važne, jer, osim što jačaju profesionalne veštine mladih, ova iskustva im daju i priliku da doprinesu svojim zajednicama. 

“Ne postoji cena koja se plaća za uslugu i rezultat humanitarnog rada. Rad ne bi trebao biti zasnovan samo na plaćanju, već na tome kako možete pomoći drugima”, rekla je gospođa Osmani. 

Mobilizacija volontera jedan je od mnogih načina na koje UNICEF nastavlja da podržava kosovske institucije da odgovore na pandemiju COVID-19 i zaštite ugrožene ljude pogođene virusom. Ova podrška će se nastaviti.