UNICEF na Kosovu i Veliko Vojvodstvo Luksemburg obnavljaju partnerstvo za unapređenje zdravstvenih i obrazovnih usluga za svu decu

21 Novembar 2023
English
UNICEF/2022/S.Karahoda

UNICEF na Kosovu i Veliko Vojvodstvo Luksemburg obnovili su svoje trogodišnje partnerstvo kako bi poboljšali zdravstvene, obrazovne i usluge blagostanja za malu decu. Novi sporazum se zasniva na uspesima prethodne saradnje – jedno značajno dostignuće je proširenje programa kućnih poseta za zdravlje majke i deteta širom Kosova.

Ova nova faza partnerstva će blisko sarađivati sa Ministarstvom zdravlja kako bi se nastavio unapređivati kvalitet programa kućnih poseta, krećući se ka progresivnijem modelu koji pruža intenzivnije usluge za decu u riziku, posebno onu sa zaostajanjem u razvoju ili smetnjama u razvoju, i oni koji su u opasnosti od nasilja. Nadalje, unaprediće se kapaciteti centara porodične medicine za pružanje usluga rizičnoj deci i uvođenje redovnog praćenja razvoja u primarnu zdravstvenu zaštitu.

Novi program će takođe podržati širenje mreže centara za rano obrazovanje dece u ruralnim područjima, usmerenih na decu iz najmarginalizovanijih zajednica u kojima će više dečaka i devojčica biti izloženo mogućnostima za rano učenje i razvoj.

UNICEF je zahvalan Velikom Vojvodstvu Luksemburg na njihovoj podršci i posvećenosti poboljšanju zdravlja, dobrobiti i ishoda obrazovanja male dece na Kosovu.

Kontakti za medije.

Dafina Zuna
Službenik za komunikacije
UNICEF na Kosovu

O UNICEF-u
UNICEF radi na nekim od najtežih mesta na svetu, kako bi došao do najugroženije dece na svetu. U više od 190 zemalja i teritorija, radimo za svako dete, na svakom mestu, kako bismo izgradili bolji svet za sve.

Za više informacija o UNICEF-u i njegovom radu, posetite:

https://www.unicef.org/kosovoprogramme/