Sosyal Politikalar
UNICEF, Türkiye'de çocuk yoksulluğunu azaltmak ve sosyal refah sistemlerini güçlendirmek için çalışıyor. Böylece her çocuğun gelişme şansı daha yüksek oluyor.
- Mevcut:
- Türkçe
- English
Zorluk
Yoksulluk içinde büyüyen çocuklar, hayatta kalmak ve gelişmek için ihtiyaç duydukları gıda, temizlik, barınma, koruma, sağlık ve eğitim hizmetlerine yeterli erişimden yoksun kalırlar.
Yoksulluk içinde büyüyen çocukların, büyüdüklerinde de yoksul olma riskleri daha yüksektir. Bu da bir yoksulluk ve dezavantajlılık döngüsüne yol açar. Ancak çocuk yoksulluğu kaçınılmaz değildir; düzenli müdahaleler yoluyla azaltılabilir, ve ortadan kaldırılabilir. Sosyal politikalar, yoksullukla mücadele etmek, çocuk ve ailelerin refahını artırmak için önemli bir araçlardır.
Türkiye; 84 milyon vatandaşına ve 5 milyon mülteciye hizmet veren gelişmiş kurumları, kamu hizmetleri ve altyapıları ile üst-orta gelirli bir ülkedir.
Bununla birlikte, sosyo-ekonomik gelir ve servet eşitsizlikleri söz konusudur. Ayrıca sosyal koruma, eğitim, istihdam, sağlık ve aile hizmetleri alanındaki kamu hizmetlerinin niteliğinde, yeterliliğinde ve kapsamında boşluklar bulunmaktadır. Bu durum, çocuk haklarının ve refahının daha kapsamlı ve sürdürülebilir bir şekilde gerçekleştirilmesini kısıtlamaktadır.

Çözüm
UNICEF, paydaşları ve kamu yönetimiyle birlikte; çocuk yoksulluğunun azaltılmasına ve çocuk refahının güçlendirilmesine katkıda bulunacak kanıta dayalı sosyal koruma politikaları için çalışmaktadır.
UNICEF çalışmaları öncelikli olarak şunlara odaklanmaktadır:
- Çocuk yoksulluğunu ve yoksunluğunu azaltmak için sosyal koruma sistemlerinin güçlendirilmesi
- Çocuklara yönelik ulusal ve yerel bütçelerin arttırılması, plan ve bütçe bağlantılarının güçlendirilmesi ve harcama verimliliğin yükseltilmesi
- Çocuk işçiliğinin ortadan kaldırılması için kamu, özel sektör ve sivil toplumla çalışmalar yürütülmesi
