Грудне вигодовування: міні-курс для батьків

Експерт з грудного вигодовування відповідає на найпоширеніші запитання мам.

UNICEF
16 Жовтень 2022

Я говорив з докторкою Мішель Грізвольд, експерт з грудного вигодовування та колишній президент Міжнародної асоціації консультантів з лактації, щоб відповісти на деякі з численних запитань про грудне вигодовування.

UNICEF

Стенограма відеозапису “Грудне вигодовування: Міні-майстер-клас для батьків.

 

"Чи знали ви, що на ваших сосках є корисні бактерії? Тому їх не потрібно мити перед годуванням груддю.

Мене звати докторка Мішель Грісвальд, і це мій міні-майстер-клас для батьків з грудного вигодовування". 

Чи легко годувати грудьми?

Іноді матерям повідомляють, що грудне вигодовування є природним і легким. Однак, у однієї і тієї ж матері може бути легке грудне вигодовування з першою дитиною і важке з другою. Отже буває по-різному.

Чи повинна я припинити грудне вигодовування, якщо є біль?

Не слід припиняти грудне вигодовування, якщо ви відчули біль у сосках. Слід продовжувати грудне вигодовування і спробувати отримати допомогу фахівця для з'ясування причини болю.

Скільки повинен смоктати мій малюк?

Зазвичай дитина відчуває голод 8-12 разів протягом 24 годин. Новонародженим потрібно багато їсти, тому що вони швидко ростуть. Вони подвоюють свою вагу при народженні в перші шість місяців життя або навіть раніше. Уявіть, скільки б вам довелося з'їсти аби подвоїти свою вагу.

Чи потрібно мити соски перед годуванням груддю?

Не обов'язково мити соски перед годуванням груддю, оскільки груди і шкіра навколо соска насправді виробляють корисні бактерії. І ці корисні бактерії запобігають інфікуванню материнських грудей.

Коли слід починати грудне вигодовування?

Перша година після народження дуже важлива для мами і малюка. Грудне вигодовування є високоорганізованою неврологічною поведінкою. Тому важливо, щоб малюк був притиснутий до шкіри матері, оскільки це може допомогти дитині заспокоїтися і почати шукати груди.

Що мені слід їсти, якщо я годую грудьми?

Більшість матерів протягом періоду годування груддю можуть їсти все, що їм заманеться. Вони можуть їсти ті продукти, які зазвичай їдять. Цікавим є той факт, що будь-яка їжа, яку споживає мати, потрапляє до дитини через молоко, таким чином готуючи дитину до диверсифікації приблизно у 6-місячному віці.

Коли слід відлучати дитину від грудей?

Відлучення немовлят від грудей природним чином відбувається приблизно у віці одного року, коли вони розвиваються і зазнають багато змін. Вони починають менше уваги приділяти мамі і все більше переймаються пізнанням навколишнього світу.

Чи потрібно буде відлучати дитину від грудей, коли я вийду на роботу?

Сподіваємося, що мамам, які повертаються на роботу, не доведеться відлучати дітей від грудей. Матерям потрібен час та підтримка для продовження грудного вигодовування своїх діток. Їм потрібна підтримка родини, їм потрібна підтримка від роботодавців, їм потрібна підтримка всієї громади.

Грудне вигодовування - це не просто процес годування. Це частина комплексу належного догляду, який допомагає дітям рости і розвиватися протягом усього життя.

 


Міні-майстер-клас ЮНІСЕФ для батьків з доктоомр Мішель Грісволд, доктором філософії, магістром охорони здоров'я, дипломованою медсестрою, членом МАКГВ. Доктор Грісволд є консультантом із грудного вигодовування, дипломованою медсестрою, дослідником і захисником грудного вигодовування. Вона представляє Міжнародну асоціацію консультантів з грудного вигодовування у Глобальному колективі ВООЗ/ЮНІСЕФ з грудного вигодовування, який закликає уряди та суспільство загалом надавати матерям підтримку, необхідну їм для грудного вигодовування.