Rezultatele Sondajului U-Report: Ce așteptări au copiii din România de la Parlament și de la Senat?
Peste 75% din copiii intervievați își doresc ca parlamentarii să aibă întâlniri mai dese cu copiii, pentru a le asculta preocupările

- Disponibil în:
- English
- Română
-
90% dintre copiii și adolescenții din România vor ca Parlamentul să fie mai preocupat de drepturile copilului în procesul legislativ.
-
Jumătate dintre copii își doresc ca Parlamentul să fie mai activ în creșterea calității educației, prin asigurarea unui buget mai mare, adoptarea noii legi a educației și asigurarea unui consilier/psiholog școlar în fiecare școală.
-
Aproape jumătate dintre copiii intervievați consideră că platforma www.senatjunior.ro le este utilă pentru a înțelege mai bine activitatea Senatului.
București, 6 februarie 2023. În Noiembrie 2022, peste 500 de copii din întreaga țară, înscriși pe platforma U-Report, au răspuns la sondajul privind așteptările pe care copiii le au de la Parlament. Copiii și adolescenții din România își doresc ca Parlamentul, în general, și Senatul, în mod special, să fie proactiv în a-i consulta atunci când sunt luate decizii ce îi afectează în mod direct. Ei și-ar dori ca Parlamentul să dezvolte și să adopte propuneri legislative care să promoveze drepturile copilului și care să contribuie la asigurarea accesului tuturor copiilor la educație incluzivă de calitate.
9 din 10 copii care au răspuns la sondaj consideră că Parlamentul ar trebui să fie mai preocupat de drepturile copilului, prin promovarea propunerilor legislative pe teme ce îi vizează în mod direct.
În ceea ce privește Grupul de Prietenie senatori-copii, 62% dintre copii consideră că acesta ar trebui să reprezinte o legătură directă între copii și senatori, care să contribuie la urgentarea proiectelor pentru copii și care să dezvolte colaborarea dintre Parlament în general, copii și organizațiile din domeniul drepturilor copiilor.
Pentru a se asigura de faptul că vocea lor este ascultată atunci când se iau decizii ce îi afectează direct, 78% dintre copii consideră că senatorii ar trebui să aibă întâlniri mai dese cu copiii, atât cu privire la teme specifice, precum educația, sănătatea mintală, alocațiile și bursele, cât și cu privire la implicarea copiilor în procesele decizionale în general.
Copiii și adolescenții au semnalat o multitudine de probleme pe care consideră ca Parlamentul ar trebui să le dezbată, precum educație pentru sănătate, scăderea vârstei de vot de la 18 la 16 ani, sănătatea mintală, sarcinile la mamele minore, sărăcia copiilor și abandonul școlar. 7 din 10 copii consideră că aceste teme ar trebui tratate de către legislativ.
Pentru a crește nivelul de înțelegere în rândul copiilor cu privire la activitatea Senatului și a senatorilor, copiii pot folosi platforma www.senatjunior.ro, lansată la data de 1 Iunie 2022. 42% dintre copiii care au participat la sondaj consideră că platforma îi ajută să înțeleagă mai bine procesul legislativ și rolul senatorilor.
50% dintre copiii și adolescenții din România care au participat la sondaj consideră că o nouă lege a educației, o alocare bugetară mai mare pentru educație, precum și servicii de consiliere școlară/psihologică în unitățile de învățământ ar trebui să se afle pe agenda Parlamentului în următorul an.
Despre U-Report
U-Report este un mecanism de consultare dezvoltat de UNICEF prin care copiii și tinerii sunt încurajați să vorbească despre lucrurile care contează cu adevărat pentru ei. În acest moment sunt aproape 9 milioane de U-Reporteri în 63 de țări din întreaga lume, iar comunitatea este în continuă creștere. În România, sunt în prezent peste 11.900 de U-Reporteri. Platforma de consultare U-Report este inspirată de Convenția Națiunilor Unite privind Drepturile Copilului, care promovează drepturile tuturor copiilor și adolescenților de a își exprima liber opinia asupra oricărei probleme care îi privește (articolul 12), libertatea de exprimare (articolul 13), dreptul de întrunire și asociere cu alte persoane (articolul 15) și dreptul de a avea acces la informații (articolul 17).
Despre UNICEF
UNICEF este prezent în unele dintre cele mai dificile locuri din lume, pentru a-i ajuta pe cei mai defavorizați copii ai planetei. În 190 de țări și teritorii, pretutindeni, ne desfășurăm activitatea în sprijinul fiecărui copil, pentru a construi o lume mai bună pentru toți. Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa, vizitați www.unicef.org.