Reacțiile adverse la vaccinurile împotriva COVID-19

La ce să ne așteptăm după vaccinare

UNICEF
24 Octombrie 2021

Cum mă ajută vaccinul COVID-19, dacă-l fac?

Odată cu vaccinarea, scade riscul de infectare și de a face boala.

Practic, persoana care face vaccinul, chiar dacă intră în contact cu virusul, are un risc mult mai mic de a face o boală gravă, cu complicații, spitalizare și efecte secundare pe termen lung.

În plus, scade posibilitatea  de a transmite altora infecția.  

Pe scurt, vaccinarea cu un vaccin COVID-19, împreună cu metodele deja știute (cum ar fi purtarea măștilor, distanțarea fizică, spălarea mâinilor) oferă persoanei protecție împotriva infectării, îmbolnăvirii sau transmiterii virusului. Astfel sunt evitate decesele.

De ce atâta grabă să fac vaccinul acum?

Singura posibilitate de a reveni la viața de dinainte de pandemie este vaccinarea populației în număr cât mai mare (peste 60%-70% din populație), iar fiecare persoană care acceptă să se vaccineze ne aduce mai aproape de acest țel.

Doar atunci virusul va înceta să dețină controlul asupra vieților noastre, ne putem recapătă viața de dinainte de pandemie, ne putem bucura de întâlnirea cu familia, colegii, prietenii, vecinii, arta, de călătorii, de mersul la târguri, la spectacole, la piața. Copiii vor merge la cursuri în persoană, față în față, se vor putea juca fără teamă unii cu alții …vom putea reveni la ceea ce ne-a fost interzis sau limitat timp de peste 1 an.

Este adevărat că unii oameni au unele rezerve, în general, legate de vaccinare. Pentru aceasta se fac eforturi de informare și explicare a datelor științifice și a motivelor pentru care majoritatea oamenilor se grăbesc să se vaccineze.

Dacă vor apărea efecte secundare?

Similar cu alte medicamente pe care le luam, reacțiile adverse pot apărea și după administrarea unui vaccin COVID-19.

Cu toate acestea, aceste reacții adverse dispar repede (în 24 până la 48 de ore), iar reacțiile adverse grave (reacții alergice) sunt extrem de rare. În cadrul centrelor de vaccinare există personal specializat (medic și asistenți medicali) care pot interveni în cazurile speciale.

Să nu uităm, riscurile pentru oricare dintre noi și pentru cei din jurul nostru, dacă facem boala, sunt incomparabil mai mari.

Ce ajută să știm este că micile neplăceri precum febra sau durere musculară sunt doar semne că vaccinul lucrează pentru a pregăti organismul să lupte cu boala. Unii dintre noi le percep mai mult, alții mai puțin sau deloc.

Deci nu e cazul să mă tem de efecte secundare?

Aceste vaccinuri au fost testate pe zeci de mii de oameni și, de când au fost aprobate de autoritățile responsabile de controlul medicamentelor, mai mult de 3.8 miliarde de doze de vaccin au fost administrate până la sfârșitul lunii iulie 2021.Toate reacțiile adverse sunt atent monitorizate.

Este adevărat că unii oameni au unele rezerve legate tocmai de efectele secundare.

Adevărul este că în unele cazuri vaccinurile pot fi acuzate de efecte care nu li se datorează. Aceasta se întâmplă mai ales din cauza faptului că vaccinul este acum administrat în primul rând persoanelor în vârstă, dintre care unele pot fi foarte fragile.

E important să înțelegem că unele evenimente negative se pot întâmpla după vaccinare, chiar dacă vaccinarea nu are nimic de-a face cu ele. În primul rând, nu trebuie să tragem automat concluzia că este o legătură între acele evenimente și vaccin.

Singurul mod de a determina dacă vaccinurile au efecte secundare grave este prin mijloace științifice, examinând datele de la foarte mulți oameni vaccinați și comparându-le cu ceea ce s-ar aștepta să se întâmple în acea grupă de vârstă.

Făcând acest lucru, oamenii de știință găsesc dovezi clare că vaccinările nu cauzează marea majoritate a bolilor și afecțiunilor grave care le-au fost atribuite în diverse știri neverificate.

În timpul studiului pentru unul dintre vaccinurile COVID-19, care a implicat aproape 40.000 de participanți, unele efecte secundare, cum ar fi durerile de cap și oboseala, au fost mai frecvente în grupul persoanelor vaccinate decât în grupul de control, în timp ce altele (cum ar fi diareea) au fost egale între grupuri.

Oamenii de știință vor continua să monitorizeze meticulos vaccinurile COVID-19 pentru a detecta orice efecte secundare potențial grave care sunt plauzibile din punct de vedere biologic. De exemplu, OMS a publicat un manual detaliat despre supravegherea siguranței vaccinurilor COVID-19, iar Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din S.U.A. are un sistem de raportare în timp real, în care pot fi verificate diversele efecte adverse.

Tocmai de aceea, este recomandată raportarea reacțiilor adverse la vaccin. Acest lucru se poate face pe site-ul  www.anm.ro (AICI).

 

Cele două lucruri cu adevărat negative care se pot întâmpla sunt continuarea îmbolnăvirilor și numărul mare de decese și irosirea singurului remediu eficient demonstrat până acum la nivel mondial - vaccinurile descoperite.

Ce reacții adverse pot avea?

În marea majoritate a cazurilor nu se înregistrează reacții adverse.  Unele persoane, însă, pot dezvolta reacții locale precum durere, roșeață și umflătură la locul injectării. Alte persoane pot avea manifestări generale precum durere de cap (cefalee), dureri musculare, febră, oboseală. În astfel de cazuri,  sfatul este să vă păstrați calmul. Aceste simptome vor dispărea după o scurtă perioadă de timp. Pentru ameliorarea stării generale, puteți lua medicamente antitermice obișnuite în cazul în care apare febra (paracetamol, ibuprofen, etc.). Majoritatea persoanelor cu astfel de simptome își pot continua activitatea, fără ca programul lor normal să fie afectat în vreun fel. Este recomandat ca să discutați cu medicul de familie toate semnele sau simptomele  apărute după vaccinare.

În România au fost înregistrate puține reacții anafilactice, care s-au rezolvat imediat după administrarea tratamentului adecvat. Aceasta este o reacție adversă gravă care se raportează în proporție de una la peste un milion de persoane vaccinate.

De ce mi se cere să aștept 15 minute după vaccin?

Chiar dacă se administrează un antibiotic (de exemplu) injectabil tot este nevoie să așteptați 15 minute în unitatea sanitară pentru a acționa în caz de anafilaxie.

La fel, indiferent de vaccinul pe care-l faceți (cum ar fi, de exemplu, vaccinul pentru prevenirea gripei sezoniere), după vaccinare, trebuie să așteptați 15 minute. În acest timp, starea dumneavoastră de sănătate este monitorizată. Dacă apar reacții imediate, ele pot fi tratate cu ușurință de către personalul medical aflat în centrul de vaccinare.

Persoanele cu reacții alergice în istoricul medical vor fi monitorizate timp de 30 de minute, pentru siguranță.