Ce trebuie să știți despre vaccinurile împotriva COVID-19

Răspunsuri la cele mai frecvente întrebări despre vaccinurile împotriva coronavirusului.

UNICEF
A health volunteer fills a syringe with a dose of tetanus vaccine in the village of Buaw in Koch county, South Sudan, Sunday 7 May 2017.
UNICEF/Hatcher-Moore
31 August 2021

Vaccinurile salvează milioane de vieți în fiecare an. Dezvoltarea unor vaccinuri sigure și eficiente împotriva COVID-19 este un progres important în eforturile noastre globale de a pune capăt pandemiei și de a relua și mai mult activitățile pe care ne place să le facem împreună cu cei dragi.

Am strâns cele mai recente informații de specialitate pentru a răspunde unora dintre cele mai frecvente întrebări cu privire la vaccinurile împotriva COVID-19. Vom actualiza în permanență acest articol pe măsură cei noi informați devin disponibile.

Cum funcționează vaccinurile împotriva COVID-19?

Vaccinurile funcționează prin imitarea agentului infecțios: virusuri, bacterii sau alte microorganisme care pot provoca o boală. Acest lucru ‘învață’ sistemul nostru imunitar să răspundă rapid și eficient împotriva agentului patogen. 

În mod obișnuit, vaccinurile au făcut acest lucru prin introducerea unei forme slăbite a agentului infecțios care îi permite sistemului imunitar să își „amintească“ de acesta. În acest fel, sistemul nostru imunitar îl poate recunoaște rapid și poate lupta împotriva lui înainte de a ne îmbolnăvi. 

Pentru mai multe informații despre felul în care funcționează vaccinurile, vizitați site-ul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Sunt sigure vaccinurile împotriva COVID-19?

Da. Deși vaccinurile împotriva COVID-19 sunt dezvoltate cât se poate de rapid, ele sunt supuse unor testări riguroase prin studii clinice pentru a dovedi că respectă standardele internaționale pentru siguranță și eficacitate. Doar dacă sunt conforme acestor standarde vaccinurile primesc validarea OMS și a organismelor naționale de reglementare.

UNICEF va achiziționa și distribui doar vaccinuri împotriva COVID-19 care respectă criteriile de siguranță și eficacitate ale OMS și care au primit aprobările de reglementare necesare.

Cum de au fost dezvoltate atât de rapid vaccinurile împotriva COVID-19?

Datorită unor investiții fără precedent în cercetare și dezvoltare și datorită cooperării internaționale, oamenii de știință au putut dezvolta vaccinuri sigure și eficiente împotriva COVID-19 într-un timp record. Pentru toate acestea s-au respectat procedurile de siguranță și standardele de reglementare.

Pe lângă vaccinurile împotriva COVID-19 folosite în prezent în multe state ale lumii, este extrem de încurajator că există peste 200 de vaccinuri candidate în diferite stadii de dezvoltare. Unele dintre acestea sunt în Faza a treia a studiilor clinice, adică pasul final înainte de aprobarea unui vaccin. 

Care vaccin împotriva COVID-19 este cel mai bun pentru mine?

Toate vaccinurile  împotriva COVID-19 aprobate de OMS s-au dovedit eficiente împotriva formelor severe de COVID-19. Cel mai bun vaccin pe care îl puteți face este cel care vă este disponibil imediat!

Vaccinurile împotriva COVID-19 sunt eficiente împotriva noilor variante?

Potrivit OMS, se preconizează că vaccinurile aprobate până în prezent vor oferi cel puțin o protecție parțială împotriva noilor variante.

Experți din întreaga lume studiază în permanență felul în care noile variante afectează comportamentul virusului, inclusiv orice impact potențial asupra eficacității vaccinurilor împotriva COVID-19.

În situația în care unul dintre aceste vaccinuri se dovedește mai puțin eficace împotriva uneia sau a mai multora dintre aceste variante, va fi posibilă modificarea compoziției vaccinurilor pentru a asigura protecția împotriva lor. Pe viitor este posibilă modificarea schemei de vaccinare precum folosirea unor doze de rapel și ar putea deveni necesare și alte actualizări.

Dar până atunci, este important să vă vaccinați și să respectați în continuarea măsurile de prevenire pentru a reduce răspândirea virusului, ceea ce contribuie la reducerea șanselor de mutație a virusului, inclusiv purtarea măștii, o bună ventilare a spațiilor, spălarea frecventă a mâinilor și consultarea unui medic în cazul în care prezentați simptome de boală.

Cine ar trebui să se vaccineze întâi?

Cum capacitățile de producție nu sunt suficiente în 2021 pentru a răspunde tuturor nevoilor globale, nu vor fi disponibile vaccinuri pentru toată lumea în același timp. Statele trebuie să identifice categoriile de populație prioritare, iar recomandările OMS sunt pentru personalul medical din prima linie (pentru a proteja sistemele medicale) și pentru cei cu risc crescut de deces din cauza COVID-19, precum vârstnicii și persoanele cu anumite afecțiuni medicale. Apoi trebuie să li se acorde prioritate altor lucrători esențiali, precum profesorii și asistenții sociali, urmați de alte categorii pe măsură ce noi doze de vaccinuri devin disponibile.

Când nu ar trebui să faceți vaccinul împotriva COVID-19?

Dacă aveți întrebări legate de vaccinarea dumneavoastră, adresați-vă medicului. În prezent, persoanele cu următoarele afecțiuni medicale nu ar trebui să fie vaccinate împotriva COVID-19 pentru a evita posibile efecte adverse:

  • Dacă aveți un istoric de reacții alergice severe la oricare dintre ingredientele unui vaccin împotriva COVID-19.
  • Dacă sunteți bolnav sau prezentați simptome de COVID-19 (deși vă puteți vaccina odată ce v-ați recuperat, iar medicul dumneavoastră este de acord cu vaccinarea).

Ar trebui să mă vaccinez dacă am avut deja COVID-19?

Da, ar trebui să vă vaccinați chiar dacă ați avut deja COVID-19. Deși unele persoane care se recuperează după COVID-19 pot dezvolta imunitate naturală împotriva virusului, încă nu știm cât durează aceasta și cât de bine sunteți protejați. Vaccinurile oferă mai multă protecție sigură.

Ar trebui să mă vaccinez împotriva COVID-19 dacă alăptez?

Cercetătorii studiază în prezent vaccinarea împotriva COVID-19 în rândul femeilor care alăptează, însă informațiile sunt limitate în acest moment. OMS recomandă vaccinarea în cazul femeilor care alăptează și fac parte dintr-un grup prioritar pentru vaccinare, de exemplu, dacă faceți parte din personalul medical. Alăptarea poate continua după vaccinare și rămâne una dintre cele mai bune metode de protecție a copilului împotriva bolilor și care îl ajută să rămână sănătos. 

Ar trebui să mă vaccinez împotriva COVID-19 dacă sunt însărcinată?

Deși riscul general de a dezvolta o formă severă de COVID-19 rămâne mic, sarcina vă supune unui risc crescut de a dezvolta o formă severă, spre deosebire de persoanele care nu sunt însărcinate.

Cercetările făcute în scopul înțelegerii siguranței și efectelor vaccinării împotriva COVID-19 în cazul femeilor însărcinate continuă, dar nu se cunoaște până acum niciun motiv care să cântărească mai mult decât beneficiile vaccinării în cazul femeilor însărcinate. Din acest motiv, femeile însărcinate cu risc crescut de expunere la infecția cu COVID-19 (ex: personalul medical) sau cele care au afecțiuni preexistente care se adaugă riscului de a face o formă severă pot fi vaccinate în urma consultării medicului acestora.

Vaccinul împotriva COVID-19 poate afecta fertilitatea?

Nu, este posibil să fi întâlnit astfel de afirmații false pe rețelele de socializare, însă nu există dovezi că vreun vaccin, inclusiv vaccinurile împotriva COVID-19, poate afecta fertilitatea la femei sau bărbați. Dacă în prezent intenționați să rămâneți însărcinată, nu trebuie să evitați sarcina după ce ați făcut vaccinul împotriva COVID-19.

Când va deveni disponibil un vaccin împotriva COVID-19 în țara mea?

Distribuția vaccinurilor este în desfășurare în prezent, iar disponibilitatea vaccinurilor variază de la un stat la altul. Vă recomandăm să consultați informațiile actualizate furnizate de Ministerul Sănătății din țara dumneavoastră.

În cadrul Mecanismului COVAX, UNICEF achiziționează vaccinuri împotriva COVID-19  și le distribuie în întreaga lume pentru a se asigura că nicio țară nu este lăsată în urmă. Obiectivul nostru este de a avea două miliarde de doze disponibile pentru distribuire până la finalul anului 2021. Dozele sunt alocate statelor care participă la Mecanismul COVAX pe baza unei formule de alocare proporțională cu mărimea totală a populației.

Ce este COVAX?

COVAX face parte din eforturile internaționale de a accelera dezvoltarea și producția vaccinurilor împotriva COVID-19 și de a garanta accesul egal și echitabil la vaccinuri în întreaga lume. Nicio țară nu va fi protejată împotriva COVID-19 până când toate țările nu vor fi protejate.

190 de țări și teritorii sunt implicate în Mecanismul COVAX, ceea ce reprezintă peste 90% din populația lumii. În colaborare cu CEPI, GAVI, OMS și alți parteneri, UNICEF conduce eforturile de achiziție și livrare a vaccinurilor împotriva COVID-19 în numele COVAX.  

Am citit informații inexacte în mediul online cu privire la vaccinurile împotriva COVID-19. Ce ar trebui să fac?

Din nefericire, sunt multe informații inexacte în mediul online despre virusul care provoacă COVID-19 și despre vaccinurile împotriva acestei boli. Informațiile eronate într-o criză sanitară pot răspândi atitudini paranoice, teamă și stigmatizare. De asemenea, pot conduce și la situații în care oamenii rămân neprotejați sau devin mai vulnerabili în fața virusului. Consultați informațiile și recomandările surselor de încredere precum autoritățile naționale din domeniul sănătății, ONUUNICEFOMS.

Dacă identificați informații în mediul online pe care le considerați false sau înșelătoare, puteți contribui la eliminarea lor prin raportarea conținutului către platforma rețelei sociale respective.

Vaccinul împotriva COVID-19 poate afecta ADN-ul ?

Nu, niciunul din vaccinurile împotriva COVID-19 nu afectează și nici nu interacționează în vreun fel cu ADN-ul. Vaccinurile pe bază de ARN mesager (sau ARNm) învață celulele să creeze o proteină care generează un răspuns imun în organism. Acest răspuns produce anticorpi care vă protejează împotriva virusului. ARNm este diferit de ADN și rămâne în celulă doar aproximativ 72 de ore înainte de a se degrada. Totuși, niciodată nu pătrunde în nucleul celulei, acolo unde este păstrat ADN-ul.

Vaccinurile împotriva COVID-19 conțin produse de origine animală?

Nu, niciunul din vaccinurile împotriva COVID-19 aprobate de OMS nu conține produse de origine animală.

Cum îmi pot proteja familia până putem beneficia cu toții de un vaccin împotriva COVID-19?

Vaccinurile sigure și eficiente sunt revoluționare, însă nu este încă clar gradul în care ne pot proteja împotriva infecțiilor și transmiterii virusului. Deocamdată, chiar dacă ne-am vaccinat trebuie să continuăm să ne luăm măsuri de precauție pentru a ne proteja pe noi și pe ceilalți. Toate acestea includ purtarea măștii, distanțarea fizică și spălarea frecventă a mâinilor.