Ce trebuie să știți despre vaccinurile împotriva COVID-19

Răspunsuri la cele mai frecvente întrebări despre vaccinurile împotriva coronavirusului.

UNICEF
A health volunteer fills a syringe with a dose of tetanus vaccine in the village of Buaw in Koch county, South Sudan, Sunday 7 May 2017.
UNICEF/Hatcher-Moore
31 August 2021

Vaccinurile salvează milioane de vieți în fiecare an. Dezvoltarea unor vaccinuri sigure și eficiente împotriva COVID-19 este un progres important în eforturile noastre globale de a pune capăt pandemiei și de a relua și mai mult activitățile pe care ne place să le facem împreună cu cei dragi.

Am strâns cele mai recente informații de specialitate pentru a răspunde unora dintre cele mai frecvente întrebări cu privire la vaccinurile împotriva COVID-19. Vom actualiza în permanență acest articol pe măsură cei noi informați devin disponibile.

Cum funcționează vaccinurile împotriva COVID-19?

Vaccinurile utilizate în România au avantajul că pentru declanșarea răspunsului imun NU folosesc  particule virale SARS CoV2 atenuate sau inactive ca alte vaccinuri. Vaccinurile ARN mesager precum și cele bazate pe vector viral învață doar celulele corpului uman cum să producă o proteină numită „proteina spyke”  care declanșează un răspuns imun care protejează organismul împotriva infectării cu adevăratul virus SARS CoV2.  

Vaccinurile COVID-19 NU pot produce boala COVID-19. 

Sunt sigure vaccinurile împotriva COVID-19?

Da. Deși vaccinurile împotriva COVID-19 sunt dezvoltate cât se poate de rapid, ele sunt supuse unor testări riguroase prin studii clinice pentru a dovedi că respectă standardele internaționale pentru siguranță și eficacitate. Doar dacă sunt conforme acestor standarde vaccinurile primesc validarea OMS și a organismelor naționale de reglementare.

UNICEF va achiziționa și distribui doar vaccinuri împotriva COVID-19 care respectă criteriile de siguranță și eficacitate ale OMS și care au primit aprobările de reglementare necesare.

Cum de au fost dezvoltate atât de rapid vaccinurile împotriva COVID-19?

Din cauza gravități situației, pentru a lucra la aceste vaccinuri, finanțarea nu a fost un obstacol și mii de oameni de știință au contribuit la efort.  

Multe zeci de mii de oameni s-au înscris rapid pentru a participa la testarea vaccinului COVID-19 în 2020, comparativ cu cele 12-18 luni care erau necesare în trecut pentru a găsi mult mai puțini voluntari. Tocmai datorită numărului mare de doritori, aceste vaccinuri au fost testate cu mai mulți participanți decât cele mai multe vaccinuri de până acum care protejează împotriva altor boli.  

Singurul efect pozitiv al numărului mare de bolnavi de COVID-19 a fost faptul că aceasta a ajutat la observarea eficacității vaccinurilor pe baza infecțiilor naturale mult mai rapid decât în cazul bolilor mai rare.  

În plus, companiile farmaceutice și-au asumat riscuri financiare și au început să investească în producție de la început, astfel încât au fost posibile mai multe abărdări concurențiale cu rezultate diferite. Autoritățile de reglementare au lucrat în paralel la evaluarea tehnologiilor și vaccinurilor propuse spre aprobare și astfel nu a existat nicio întârziere între finalizarea testării și lansarea vaccinului. 

Descoperirea rapidă a vaccinului a fost posibilă și datorită inteligenței artificiale și a inovațiilor în tehnologie. Genomul virusului a fost publicat rapid, apoi a fost clarificat mecanismul prin care acesta pătrunde în celule, a fost identificată proteina spike, cea care facilitează intrarea în celule și este puternic imunogenă.  

Vaccinul care a reușit să aducă pentru prima oară dovezi privind siguranța și eficacitatea se bazează pe o tehnologie cercetată de multă vreme prin care este învățat organismul să își producă singur antigenul împotriva căruia va fabrica apoi apărarea. În acest fel este evitată producerea antigenului în laborator, fapt care scurtează mult etapele de producție. 

Care vaccin împotriva COVID-19 este cel mai bun pentru mine?

Toate vaccinurile  împotriva COVID-19 aprobate de OMS s-au dovedit eficiente împotriva formelor severe de COVID-19. Cel mai bun vaccin pe care îl puteți face este cel care vă este disponibil imediat!

Vaccinurile împotriva COVID-19 sunt eficiente împotriva noilor variante?

Potrivit OMS, se preconizează că vaccinurile aprobate până în prezent vor oferi cel puțin o protecție parțială împotriva noilor variante.

Experți din întreaga lume studiază în permanență felul în care noile variante afectează comportamentul virusului, inclusiv orice impact potențial asupra eficacității vaccinurilor împotriva COVID-19.

În situația în care unul dintre aceste vaccinuri se dovedește mai puțin eficace împotriva uneia sau a mai multora dintre aceste variante, va fi posibilă modificarea compoziției vaccinurilor pentru a asigura protecția împotriva lor. Pe viitor este posibilă modificarea schemei de vaccinare precum folosirea unor doze de rapel și ar putea deveni necesare și alte actualizări.

Dar până atunci, este important să vă vaccinați și să respectați în continuarea măsurile de prevenire pentru a reduce răspândirea virusului, ceea ce contribuie la reducerea șanselor de mutație a virusului, inclusiv purtarea măștii, o bună ventilare a spațiilor, spălarea frecventă a mâinilor și consultarea unui medic în cazul în care prezentați simptome de boală.

Cine ar trebui să se vaccineze întâi?

Cum capacitățile de producție nu sunt suficiente în 2021 pentru a răspunde tuturor nevoilor globale, nu vor fi disponibile vaccinuri pentru toată lumea în același timp. Statele trebuie să identifice categoriile de populație prioritare, iar recomandările OMS sunt pentru personalul medical din prima linie (pentru a proteja sistemele medicale) și pentru cei cu risc crescut de deces din cauza COVID-19, precum vârstnicii și persoanele cu anumite afecțiuni medicale. Apoi trebuie să li se acorde prioritate altor lucrători esențiali, precum profesorii și asistenții sociali, urmați de alte categorii pe măsură ce noi doze de vaccinuri devin disponibile.

Când nu ar trebui să faceți vaccinul împotriva COVID-19?

Dacă aveți întrebări legate de vaccinarea dumneavoastră, adresați-vă medicului. În prezent, persoanele cu următoarele afecțiuni medicale nu ar trebui să fie vaccinate împotriva COVID-19 pentru a evita posibile efecte adverse:

  • Dacă aveți un istoric de reacții alergice severe la oricare dintre ingredientele unui vaccin împotriva COVID-19.
  • Dacă sunteți bolnav sau prezentați simptome de COVID-19 (deși vă puteți vaccina odată ce v-ați recuperat, iar medicul dumneavoastră este de acord cu vaccinarea).

Ar trebui să mă vaccinez dacă am avut deja COVID-19?

Da, ar trebui să vă vaccinați chiar dacă ați avut deja COVID-19. Deși unele persoane care se recuperează după COVID-19 pot dezvolta imunitate naturală împotriva virusului, încă nu știm cât durează aceasta și cât de bine sunteți protejați. Vaccinurile oferă mai multă protecție sigură.

Ar trebui să mă vaccinez împotriva COVID-19 dacă alăptez?

Cercetătorii studiază în prezent vaccinarea împotriva COVID-19 în rândul femeilor care alăptează, însă informațiile sunt limitate în acest moment. OMS recomandă vaccinarea în cazul femeilor care alăptează și fac parte dintr-un grup prioritar pentru vaccinare, de exemplu, dacă faceți parte din personalul medical. Alăptarea poate continua după vaccinare și rămâne una dintre cele mai bune metode de protecție a copilului împotriva bolilor și care îl ajută să rămână sănătos. 

Ar trebui să mă vaccinez împotriva COVID-19 dacă sunt însărcinată?

Deși riscul general de a dezvolta o formă severă de COVID-19 rămâne mic, sarcina vă supune unui risc crescut de a dezvolta o formă severă, spre deosebire de persoanele care nu sunt însărcinate.

Cercetările făcute în scopul înțelegerii siguranței și efectelor vaccinării împotriva COVID-19 în cazul femeilor însărcinate continuă, dar nu se cunoaște până acum niciun motiv care să cântărească mai mult decât beneficiile vaccinării în cazul femeilor însărcinate.

Dovezile existente arată că femeile însărcinate, având COVID-19 (în trimestrul II-III), prezintă un risc mai mare de forme severe comparativ cu alte femei de vârstă reproductivă. COVID-19 în timpul sarcinii a fost asociat de asemenea cu un risc crescut de naștere prematură și de nou-născuți care necesită terapie intensivă neonatală. Femeile gravide care cu vârsta de peste 35 de ani, sau care au un indice de masă corporală ridicat, sau care au o comorbiditate existentă, cum ar fi diabetul sau hipertensiunea, prezintă un risc deosebit de forme severe ale bolii COVID-19

Vaccinul împotriva COVID-19 poate afecta fertilitatea?

Nu, este posibil să fi întâlnit astfel de afirmații false pe rețelele de socializare, însă nu există dovezi că vreun vaccin, inclusiv vaccinurile împotriva COVID-19, poate afecta fertilitatea la femei sau bărbați. Dacă în prezent intenționați să rămâneți însărcinată, nu trebuie să evitați sarcina după ce ați făcut vaccinul împotriva COVID-19.

Vaccinul îmi va modifica ADN-ul?

Vaccinurile ARN mesager NU interacționează și NU afectează ADN-ul uman în niciun fel. 

Unele vaccinuri COVID-19, inclusiv vaccinurile Pfizer-BioNTech și Moderna, se bazează pe tehnologia ARN mesager (ARNm).  

Aceste vaccinuri funcționează diferit față de tipurile tradiționale de vaccin.  

Vaccinurile clasice introduc în organism un agent patogen inactivat sau o parte a unui agent patogen pentru a-l „învăța” cum să producă un răspuns imun.  

În schimb, un vaccin ARNm oferă instrucțiunile pentru fabricarea proteinei unui agent patogen în celulele noastre.  

Odată ce proteina este creată, sistemul imunitar răspunde la aceasta, pregătind răspunsul la viitoarele atacuri ale aceluiași agent patogen.  

ARNm nu rămâne în corp și nu este integrat în ADN-ul nostru. Odată ce a furnizat instrucțiunile, celula îl descompune.  

ARNm nu va ajunge la nucleul celulei, care este locul în care este adăpostit ADN-ul nostru. 

Ce este COVAX?

COVAX face parte din eforturile internaționale de a accelera dezvoltarea și producția vaccinurilor împotriva COVID-19 și de a garanta accesul egal și echitabil la vaccinuri în întreaga lume. Nicio țară nu va fi protejată împotriva COVID-19 până când toate țările nu vor fi protejate.

190 de țări și teritorii sunt implicate în Mecanismul COVAX, ceea ce reprezintă peste 90% din populația lumii. În colaborare cu CEPI, GAVI, OMS și alți parteneri, UNICEF conduce eforturile de achiziție și livrare a vaccinurilor împotriva COVID-19 în numele COVAX.  

Am citit informații inexacte în mediul online cu privire la vaccinurile împotriva COVID-19. Ce ar trebui să fac?

Din nefericire, sunt multe informații inexacte în mediul online despre virusul care provoacă COVID-19 și despre vaccinurile împotriva acestei boli. Informațiile eronate într-o criză sanitară pot răspândi atitudini paranoice, teamă și stigmatizare. De asemenea, pot conduce și la situații în care oamenii rămân neprotejați sau devin mai vulnerabili în fața virusului. Consultați informațiile și recomandările surselor de încredere precum autoritățile naționale din domeniul sănătății, ONUUNICEFOMS.

Dacă identificați informații în mediul online pe care le considerați false sau înșelătoare, puteți contribui la eliminarea lor prin raportarea conținutului către platforma rețelei sociale respective.

După primirea vaccinului, mai pot transmite virusul?

Purtarea măștii după vaccinare este importantă în continuare, la fel ca și celelalte măsuri de protecție.  

Vaccinurile COVID-19 sunt concepute pentru a preveni îmbolnăvirea persoanelor în urma unei infecții cu SARS-CoV-2. În studiile clinice nu s-a stabilit dacă o persoană care a fost vaccinată poate încă să fie purtătoare a virusului, ceea ce ar însemna că ar putea fi capabilă să-l transmită. 

Deoarece oamenii de știință nu știu încă în ce măsură vaccinurile vor preveni infectarea, odată ce o persoană a fost vaccinată, trebuie să continue să poarte o mască în anumite situații, să se spele pe mâini și să practice distanțarea fizică, așa cum recomandă autoritățile naționale. Pe măsură ce contextul epidemiologic se modifică iar numărul posibilelor surse se reduce este posibil ca aceste recomandări să fie relaxate.

Vaccinurile împotriva COVID-19 conțin produse de origine animală?

Nu, niciunul din vaccinurile împotriva COVID-19 aprobate de OMS nu conține produse de origine animală.

Cum îmi pot proteja familia până putem beneficia cu toții de un vaccin împotriva COVID-19?

Vaccinurile sigure și eficiente sunt revoluționare, însă nu este încă clar gradul în care ne pot proteja împotriva infecțiilor și transmiterii virusului. Deocamdată, chiar dacă ne-am vaccinat trebuie să continuăm să ne luăm măsuri de precauție pentru a ne proteja pe noi și pe ceilalți. Toate acestea includ purtarea măștii, distanțarea fizică și spălarea frecventă a mâinilor.