Răspândiți spiritul Paștelui, nu virusul!

Mesaj privind Sărbătorile de Paște de anul acesta

UNICEF și Organizația Mondială a Sănătății
O fetiță ține în mână un Glob Pământesc.
UNICEF/Anamaria Dinulescu
18 Aprilie 2020

Pentru majoritatea oamenilor care trăiesc în România, Paștele este o sărbătoare specială care aduce multă bucurie. Este o perioadă în care familiile se bucură împreună de o sărbătoare dragă sufletului, în spiritul unității.

UNICEF în România și Organizația Mondială a Sănătății transmit cele mai calde urări tuturor celor care sărbătoresc Paștele.

Spiritul comunității, simbol central al Paștelui, capătă valențe noi în acest an. Trăim vremuri fără precedent, în care gesturi fizice semne ale păcii și respectului, ca strângerea unei mâini sau întâlnirile unui număr mare de persoane, ne expun riscului de a ne infecta cu COVID-19. Prin urmare, în acest an, spiritul Paștelui presupune și un simț al solidarității și responsabilității de a ne proteja pe noi și pe ceilalți de COVID-19.

Apelul nostru către toate familiile din România este: Răspândiți spiritul Paștelui, nu virusul!

Mai mult ca oricând ne putem folosi de tehnologia modernă pentru a ne conecta cu rudele și prietenii care locuiesc atât departe, cât și aproape: distanța fizică nu înseamnă izolare socială. Să păstrăm legătura sărbătorind Paștele în moduri noi și inovatoare.

Măsurile de distanțare fizică ne protejează pe noi, pe cei dragi și întreaga comunitate. Îi protejează în mod special pe cei mai vulnerabili: persoane vârstnice, persoane cu afecțiuni medicale preexistente, persoane fără adăpost și persoane marginalizate. 

Respectarea recomandărilor de distanțare fizică îi protejează și pe cei care lucrează în sistemul sanitar, care, cu mult curaj, neobosiți, zi și noapte, au luptat împotriva pandemiei încă de la primele cazuri semnalate. Noi trebuie să stăm acasă pentru ca ei să poată merge la muncă, sănătoși, pentru a-i îngriji pe cei bolnavi. UNICEF în România face apel la toți cetățenii acestei țări să joace în continuare un rol esențial în lupta contra pandemiei de coronavirus, rămânând acasă.

Secretarul General al ONU, Antonio Gutierrez, ne reamintește ca în această perioadă a sărbătorilor creștine, cât și a altor sărbători religioase, să “transmitem gânduri speciale personalului medical care luptă eroic în prima linie împotriva acestui virus teribil și tuturor celor care lucrează pentru ca localitățile în care trăim să continue să funcționeze, să ni-i amintim pe cei mai vulnerabili dintre cei vulnerabili, să ne reînnoim credința unul în celălalt și să ne regăsim puterea în binele de care dăm dovadă în aceste vremuri tulburi, întrucât comunitățile de diferite confesiuni religioase și tradiții se unesc în spiritul solidarității. Împreună putem și vom înfrânge acest virus, prin cooperare, solidaritate și credință în umanitatea noastră comună.”

 

Îndrumări din partea Organizației Mondiale a Sănătății

Îndrumările OMS  Considerații și recomandări practice pentru liderii religioși și comunitățile religioase în contextul COVID-19  recunosc rolul special pe care îl au liderii religioși, organizațiile de natură religioasă și comunitățile religioase în educarea, pregătirea și în acțiunile de răspuns împotriva COVID-19.

Elaborate împreună cu diferite grupuri religioase și inter-religioase la nivel internațional, aceste îndrumări evidențiază felul în care actorii relevanți susțin măsurile de răspuns în diferite feluri, precum: distribuirea unor mesaje corecte despre COVID-19, evitarea reuniunilor cu un număr mare de persoane și organizarea activităților de natură religioasă în mod alternativ, pe cât de mult posibil, asigurându-se că orice decizie de organizare a unor întâlniri în scop religios, educativ sau social, este în conformitate cu îndrumările autorităților naționale și locale și întărirea sănătății mintale și spirituale, a stării de bine și a rezistenței.

Această abordare contribuie la consolidarea măsurilor naționale, regionale și internaționale în vederea salvării vieților și reducerea bolilor și a suferinței provocate de coronavirus.