Cum vorbim cu copiii de vârste mici despre noul coronavirus

Căi de a interacționa cu cei mici atunci când vorbim despre COVID-19

UNICEF
Un baiat zâmbește
UNICEF/Cybermedia
20 Martie 2020

Acest document se adresează comunităților, familiilor, lucrătorilor din domeniul sănătății și al educației, precum și adulților care au în grijă copii de vârste mici. 

Rolul său este de ghidare în discuțiile despre noul coronavirus, cu o exprimare simplă, clară și reconfortantă. Materialul abordează totodată emoțiile pe care copiii le pot avea în perioada copilăriei timpurii. 

Acest document a fost elaborat de echipa departamentului pentru Dezvoltarea Timpurie a Copilului și a fost revizuit de UNICEF LACRO (America Latină și Caraibe), Sănătate, Protecția copilului și Educație în zonele de urgență. 

Iată câteva metode de a dialoga cu cei mici. 

1. De ce atât de mulți oameni vorbesc despre ceva numit noul coronavirus? 

Noul coronavirus face parte dintr-un grup de virusuri care îi fac pe oameni să se simtă rău. 

Virusurile sunt organisme minuscule pe care nu le putem vedea cu ochiul liber, pot fi văzute doar cu lentile speciale, prin care privești lucrurile mărunte. Cum sunt atât de mici, pot pătrunde cu ușurință în corp și îi pot îmbolnăvi pe oameni. 

Coronavirusurile sunt un tip de virus care poartă denumirea de corona pentru că, văzute prin acele lentile speciale, par să poarte o coroană. 

Coronavirusurile există de mulți ani, dar recent, un nou membru, pe care nimeni nu îl cunoștea, a apărut în această familie și este numit “coronavirus 2019”! 

În prezent aflăm cum se transmite de la un om la altul și ce face în interiorul corpului nostru când ajungem să ne simțim rău. 

A devenit foarte celebru pentru că este ceva nou! 

2. Poate intra în corpul meu? 

Da. Dar nu călătorește de unul singur. Pentru a călători are nevoie să treacă de la o persoană la alta. Acest lucru se numește „contaminare“ și este felul în care virusul se transmite de la un corp la altul. 

Coronavirusul nu poate călători prea departe, așa că pentru a fi transmis: 

  • Poate să sară de pe o mână pe alta când oamenii se salută printr-o strângere de mâini sau se ating. De aceea este important să îți speli mâinile cu apă și săpun atât de mult cât durează să cânți un cântecel. Poți folosi și un dezinfectant cu alcool care se usucă singur.  
  • În următoarele câteva zile, dacă o persoană vine să te salute călduros, îi poți face cu mâna fără a o atinge. Salutul vostru poate fi la fel de călduros doar prin gesturi și zâmbete! 
  • Virusul poate călători în picăturile de salivă care se transmit atunci când vorbim, ne atingem sau strănutăm. Dacă vezi că cineva tușește sau strănută, cel mai bine este să stai departe de acea persoană, astfel încât picăturile de salivă să nu ajungă la tine.  
  • Sau poate rămâne în așteptare pe masa sau mobilierul pe care o persoană care are virusul le-a atins și astfel ajunge la următoarea persoană care atinge masa sau obiectul respectiv. Dar nu îți face griji pentru că, dacă obiectele sunt curățate bine, virusul dispare de pe suprafața lor.  

3. Și ce se întâmplă dacă virusul intră în corpul meu? 

Este posibil să te simți puțin rău, ca atunci când ai o răceală. S-ar putea să îți crească temperatură, să tușești și să simți că îți este mai greu să respiri.  

Dar ca în celelalte dăți când ai mai avut o răceală, după câteva zile te vei simți mai bine și te vei juca din nou cu prietenii tăi! 

După câteva zile, aproape toată lumea se simte din nou mai bine. 

4. Persoanele care te îngrijesc se vor asigura că ești în siguranță și protejat. 

Așadar adulții urmăresc știrile despre noul coronavirus. Aceștia învață cum să aibă grijă de tine și cum să te protejeze pentru ca tu să fii bine. 

Dacă te simți rău, adulții vor avea grijă de tine pentru ca tu să te însănătoșești cât mai repede.  

Și dacă te-ai întâlnit cu cineva care s-a îmbolnăvit din cauza coronavirusului, va fi nevoie să stai acasă câteva zile chiar dacă te simți bine. Astfel ei te pot îngriji mai bine dacă începi să te simți rău și virusul nu va mai putea ajunge și la alți copii. 

Mulți oameni de știință lucrează pentru a opri transmiterea virusului și pentru a crea vaccinuri care să ne protejeze pe toți.  

Vorbește cu adulții care te îngrijesc și pune-le toate întrebările pe care le ai. 

Copiii pot să se exprime și prin desen. Iată câteva modalități de dialog cu ajutorul desenului. 

  1. Ce ai văzut sau auzit legat de coronavirus? Poți desena ce ai văzut sau poți ruga un adult să scrie pentru tine.
  2. Ești îngrijorat în ceea ce privește coronavirusul? Dacă da, încercuiește forma de mărimea corespunzătoare îngrijorării tale.  
  3. Ai mai simțit și altceva? Este normal să te simți trist, îngrijorat, confuz, speriat sau furios când lucrurile se schimbă mult. Poți desena ce ai văzut sau poți ruga un adult să scrie pentru tine. 

Tot ceea ce ai simțit sau simți este normal. 

Este normal să te simți astfel când vezi adulții preocupați de ceva sau când trebuie să te oprești din a face ceva ce făceai în fiecare zi. 

Uneori aceste boli afectează multe persoane. Important este că cei care te îngrijesc, te protejează. 

Și nu uita, poți opri virusul dacă îți speli mâinile și dacă urmezi și celelalte sfaturi pe care ți le-am dat!