Noul coronavirus – Întrebări și răspunsuri pentru părinți

COVID-19 a fost descrisă ca fiind o pandemie de Organizația Mondială a Sănătății. Ce înseamnă acest lucru?

UNICEF
A girl in a red jacket looks through the window outside
CUI
16 Martie 2020

Caracterizarea COVID-19 drept pandemie nu înseamnă că virusul a devenit mai agresiv. Este, mai degrabă, o recunoaștere a răspândirii geografice a bolii.

UNICEF se pregătește și acționează pentru a stopa epidemia de COVID-19 din întreaga lume, luând în considerație faptul că virusul s-ar putea răspândi la copii și la familiile lor în orice țară sau comunitate. UNICEF va continua să colaboreze cu guvernele și partenerii săi pentru a opri transmiterea virusului și pentru a-i ține pe copii și pe familiile lor în siguranță.

Există multe informații pe Internet. Ce ar trebui să fac?

Pe Internet se găsesc multe zvonuri și dezinformări cu privire la coronavirus, inclusiv despre modul în care se răspândește COVID-19, cum să fii în siguranță și ce să faci dacă ești îngrijorat că ai fi putut contracta virusul.

Așadar, este important să vă selectați cu grijă sursele de informații și recomandări. Acest articol conține informații și recomandări cu privire la modul de reducere a riscului de infecție și răspunde la întrebări precum cele legate de mersul copiilor la școală și alăptare. De asemenea, articolul cuprinde o serie de măsuri de precauție care trebuie luate atunci când călătoriți. Pe site-ul UNICEF puteți găsi mai multe informații și îndrumări legate de COVID-19, iar Organizația Mondială a Sănătății are o secțiune utilă care abordează unele dintre cele mai frecvente întrebări.

De asemenea, este recomandabil să fiți la curent cu privire la recomandările și informațiile cele mai recente privind călătoriile, cursurile școlare și alte îndrumări oferite de autoritățile naționale sau locale.

Ce ar trebui să fac în cazul în care copilul meu are simptome de COVID-19?

Contactați medicul, dar amintiți-vă că încă este sezonul gripei în emisfera nordică, iar simptomele COVID-19, cum ar fi tusea sau febra, pot fi similare cu ale gripei sau răcelilor obișnuite, care sunt mult mai frecvente.

Continuați să urmați bunele practici de igienă a mâinilor și a căilor respiratorii, precum spălarea periodică a mâinilor, și vaccinați-vă copilul conform schemei naționale de vaccinare, astfel încât copilul să fie protejat împotriva altor virusuri și bacterii care provoacă boli.

La fel ca în cazul altor infecții respiratorii precum gripa, contactați medicul din timp dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveți simptome. De asemenea, încercați să evitați să mergeți în locuri publice aglomerate,  evitați mijloacele de transport în comun, lucrați de acasă când acest lucru este posibil, pentru a preveni răspândirea către alții.

Ce ar trebui să fac dacă un membru al familiei prezintă simptome?

Contactați cât mai curând medicul dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveți febră, tuse sau dificultăți de respirație. Dacă ați călătorit într-o zonă în care a fost raportat COVID-19 sau dacă ați fost în contact strâns cu cineva care a venit dintr-una din aceste zone și are simptome respiratorii, contactați medicul de familie și autoritățile la numărul de telefon 0800 800 358 și spuneți-le acest lucru.

Ar trebui să îmi țin copilul acasă?

În cazul în care copilul prezintă simptome, solicitați îngrijiri medicale și urmați recomandările medicului. În plus, la fel ca în cazul altor infecții respiratorii precum gripa, pe perioada când prezintă simptome, țineți copilul acasă, asigurați-vă că se odihnește, și evitați să mergeți în locuri publice, pentru a preveni răspândirea către ceilalți.

Învățați-i pe cei mici bunele practici de igienă a mâinilor și a căilor respiratorii, pe care ei să le urmeze la școală și oriunde altundeva, cum ar fi spălarea frecventă a mâinilor (vezi mai jos), acoperirea tusei sau a strănutului cu cotul îndoit sau un șervețel (care trebuie apoi aruncat într-un coș cu capac), să nu se atingă la ochi, gură sau nas dacă nu s-au spălat corect pe mâini.

Ce măsuri de precauție ar trebui să îmi iau pentru mine și familia mea atunci când călătorim?

Dacă plănuiți o călătorie în străinătate, ar trebui să verificați întotdeauna avertismentele și interdicțiile de călătorie privind țara de destinație, pentru a vedea dacă există restricții de intrare, cerințe de carantină la intrare sau alte informații relevante.

Pe lângă luarea măsurilor de precauție standard pentru călătorii și pentru a evita reintrarea în carantină sau refuzul reintrării în țara de origine, vi se recomandă, de asemenea, să verificați cele mai recente informații referitoare la COVID-19 pe site-ul Asociației Internaționale a Transportului Aerian (iata.org), care include o listă de țări și măsuri de restricție.

Pe durata călătoriei, toți părinții ar trebui să urmeze măsurile de igienă standard pentru ei și copiii lor:

  • spălați-vă frecvent mâinile sau folosiți un produs dezinfectant cu ​​cel puțin 60% alcool;
  • acoperiți-vă gura și nasul cu pliul cotului sau un șervețel atunci când tușiți sau strănutați și aruncați imediat șervețelul folosit;
  • evitați contactul  cu oricine tușește sau strănută;
  • evitați aglomerațiile.

În plus, este recomandat ca părinții să aibă întotdeauna la ei un produs dezinfectant pentru mâini, un pachet de șervețele de unică folosință și lavete dezinfectante.

Recomandările suplimentare includ:

  • curățați-vă scaunul, cotiera, ecranul tactil etc., cu o lavetă dezinfectantă atunci când sunteți într-un avion sau în orice alt vehicul;
  • folosiți, de asemenea, o lavetă dezinfectantă pentru a curăța suprafețele cheilor, mânerele ușilor, telecomenzile etc în camera de hotel sau alte spații de cazare.

Mă îngrijorează bullying-ul, discriminarea și stigmatizarea. Care este cel mai bun mod de a vorbi despre ceea ce se întâmplă?

Este de înțeles dacă vă îngrijorează coronavirusul. Dar frica și stigmatul înrăutățesc o situație dificilă. De exemplu, reportaje din întreaga lume evocă situații în care diverse persoane, mai ales de origine asiatică, sunt supuse unor abuzuri verbale sau chiar fizice. Noul coronavirus poate afecta pe oricine, indiferent de naționalitate, etnie, gen, religie sau vârstă.

Urgențele de sănătate publică sunt perioade stresante pentru toți cei afectați. Este important să vă informați, să fiți amabili cu ceilalți și să vă susțineți unii pe alții. Cuvintele contează, iar folosirea unui limbaj care perpetuează stereotipurile existente îi poate face pe oameni reticenți să se testeze și să ia măsurile necesare pentru a se proteja pe ei înșiși și comunitățile lor.

Iată câteva sfaturi privind discuțiile cu copiii, familia și prietenii dumneavoastră pe tema noului coronavirus.