Apa și criza climatică globală: 10 lucruri pe care ar trebui să le știi

Lumea trebuie să consume inteligent apa. Fiecare are un rol de jucat și nu ne permitem să așteptăm.

UNICEF
Climate changes are a risk for children
UNICEF/UN0328236/Chakma
22 Martie 2022

Schimbările climatice pot perturba variabilele meteorologice, ducând la apariția unor evenimente meteorologice extreme, disponibilitatea redusă a apei potabile, agravarea situației deficitului de apă și contaminarea rezervelor de apă. Un astfel de impact poate afecta drastic cantitatea și calitatea apei de care au nevoie copiii pentru a supraviețui.

Astăzi, schimbările climatice sunt resimțite în primul rând printr-o schimbare a calității apei. Milioane de copii sunt în pericol.

  1. Evenimentele meteorologice extreme și schimbările climatice fac mai dificil accesul la apa potabilă, în special pentru copiii cei mai vulnerabili.
  2. Aproximativ 74% dintre dezastrele naturale dintre 2001 și 2018 au fost legate de apă, inclusiv secetele și inundațiile. Se așteaptă ca frecvența și intensitatea unor astfel de evenimente să crească doar odată cu schimbările climatice.
  3. Aproximativ 450 de milioane de copii trăiesc în zone cu vulnerabilitate ridicată sau extrem de ridicată în ceea ce privește accesul la apă. Acest lucru înseamnă că nu au suficientă apă pentru a-și satisface nevoile zilnice.
  4. Dezastrele meteorologice pot distruge sau contamina surse întregi de apă, crescând riscul apariției anumitor boli precum holera și febra tifoidă la care copiii sunt deosebit de vulnerabili.
  5. Creșterea temperaturilor poate duce la apariția unor agenți patogeni mortali în sursele de apă dulce, făcând apa periculoasă de băut pentru oameni.
  6. Apa contaminată reprezintă o amenințare imensă pentru viața copiilor. Bolile legate de apă și canalizare sunt una dintre principalele cauze de deces la copiii sub 5 ani.
  7. În fiecare zi, peste 700 de copii sub 5 ani mor din cauza diareei cauzate de lipsa de apă, canalizare și igienă.
  8. Schimbările climatice accentuează stresul hidric – astfel, în zonele cu resurse de apă extrem de limitate pot apărea competiții sporite pentru apă, sau chiar și conflicte.
  9. Până în 2040, aproape 1 din 4 copii va trăi în zone cu acces redus la apă.
  10. Creșterea nivelului mării face ca apa dulce să devină sărată, compromițând resursele de apă pe care se bazează milioane de oameni.

Schimbările climatice au loc acum. Trebuie să acționăm, iar apa face parte din soluție.

Adaptarea la efectele schimbărilor climatice asupra apei va proteja sănătatea copiilor și le va salva viețile. Utilizarea mai eficientă a apei și trecerea la sistemele de apă alimentate cu energie solară vor reduce gazele cu efect de seră și vor proteja în continuare viitorul copiilor.

Lumea trebuie să consume inteligent apa. Fiecare are un rol de jucat și nu ne permitem să așteptăm.