Încrederea în vaccinuri: Comorbiditățile și COVID-19

Sugestii pentru lucrătorii din domeniul sănătății privind răspunsurile la întrebările referitoare la COVID-19

UNICEF
Nurse is vaccinating a patient amidst Coronavirus at AUA in Yerevan.
UNICEF / Lilian Galstyan
29 Decembrie 2021

Comorbiditățile sunt afecțiuni medicale asociate cu perspective mai slabe din punct de vedere al stării de sănătate.

În cazul COVID-19, acestea sunt afecțiuni medicale preexistente asociate cu risc ridicat de formă gravă a infecției cu COVID-19, spitalizare și chiar deces.

Ce spun dovezile?

Persoanele de orice vârstă cu afecțiuni pre-existente au o probabilitate mai ridicată să se îmbolnăvească grav, să necesite spitalizare și să moară din cauza COVID-19.

Cu cât mai multe afecțiuni pre-existente are o persoană, cu atât mai mare este riscul de a face o formă gravă de COVID-19.

De aceea, vaccinarea este recomandată cu tărie pentru aceste persoane. S-a dovedit că vaccinurile împotriva COVID-19 sunt sigure și eficiente pentru persoanele cu comorbidități.

Prin urmare, prezența uneia sau mai multor afecțiuni de sănătate pre-existente ar trebui să fie un motiv suplimentar pentru vaccinare, și nu pentru a amâna vaccinarea.

AFECȚIUNI ASOCIATE CU UN RISC MAI RIDICAT DE FORMĂ GRAVĂ A COVID-19

Aceasta nu este o listă exhaustivă. Ar putea fi adăugate mai multe afecțiuni pe măsură ce apar informații.

INIMĂ - Afecțiuni cardiovasculare, hipertensiune arterială, boli coronariene, insuficiență cardiacă congestivă și cardiomiopatii.

PLĂMÂNI - Astm, boală pulmonară obstructivă cronică, bronșiectazie, tuberculoză, displazie bronhopulmonară, fibroză chistică, embolie pulmonară și infecții respiratorii, altele decât pneumonia.

RINICHI - Afecțiuni renale cronice

FICAT - Afecțiuni hepatice cronice, cum ar fi afecțiuni hepatice cronice cauzate de alcool și boala ficatului gras.

NEURO - Demența, o problemă gravă a creierului sau a nervilor, cum ar fi paralizia cerebrală, afecțiunile de sănătate mintală, inclusiv tulburările din spectrul schizofreniei și alte afecțiuni neurologice.

PERSOANE IMUNOCOMPROMISE - Persoane cu sistem imunitar slăbit, inclusiv persoanele cu HIV/SIDA, cancer, pacienții cu transplant care iau medicamente imunosupresoare și persoanele cu afecțiuni ereditare care afectează sistemul imunitar, cum ar fi agammaglobulinemia congenitală, deficitul congenital de IgA etc.

OBEZITATE, DIABET, AVC

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

Persoanele cu comorbidități se pot vaccina împotriva COVID-19?

Da.

Vaccinarea împotriva COVID-19 este recomandată persoanelor cu comorbidități sau afecțiuni de sănătate pre-existente, deoarece acestea prezintă un risc mai mare de a face o formă gravă de COVID-19.

Grupurile de populație cu boală pulmonară cronică, afecțiuni cardiace semnificative, boli respiratorii, obezitate severă, diabet, cancer, boli hepatice și infecție cu virusul imunodeficienței umane (HIV) și SIDA au fost incluse în câteva dintre studiile clinice ale vaccinurilor COVID-19.

Rezultatele au demonstrat profiluri de siguranță similare, iar vaccinurile împotriva COVID-19 s-au dovedit a fi sigure și eficiente la persoanele cu afecțiuni medicale preexistente care sunt asociate cu risc crescut de boală severă.

Vaccinurile sunt, de asemenea, foarte recomandate femeilor însărcinate și care alăptează, precum și persoanelor care au avut COVID-19 în trecut.

Ce afecțiuni sunt considerate comorbidități pentru vaccinarea COVID-19?

Persoanele de orice vârstă cu una sau mai multe afecțiuni medicale preexistente prezintă un risc crescut de formă gravă a COVID-19.

Puteți vedea lista comorbidităților la subiectul „Afecțiuni asociate cu un risc mai mare de a face o formă gravă de COVID-19”.

Este important să reținem că aceasta nu este o listă completă și include doar afecțiunile pentru care există dovezi suficiente pentru a trage concluzii. Persoanele care au aceste afecțiuni ar trebui să aibă prioritate pentru vaccinare.

Persoanele cu sistem imunitar slăbit sau imunocompromise trebuie să se vaccineze?

Sistemul imunitar slăbit înseamnă că sistemul imunitar din corpul cuiva funcționează suboptim, fie din cauza unei afecțiuni medicale, fie din cauza medicamentelor pe care le iau. Persoanele cu sistem imunitar slăbit sau imunocompromise ar trebui să se vaccineze împotriva COVID-19.

Faptul că au un sistem imunitar slăbit îi expune un risc mai mare de a face o formă gravă de COVID-19, iar vaccinarea oferă un anumit nivel de protecție, care este mai bună decât nicio protecție.

Beneficiile potențiale ale vaccinării depășesc cu mult riscurile posibile, iar persoanele cu sistem imunitar slăbit ar trebui să se vaccineze împotriva COVID-19.

Se recomandă consultarea medicilor care tratează pacienți cu afecțiuni care au efect de imunocompromitere pentru a discuta și a înțelege riscurile și beneficiile vaccinării, inclusiv dacă ar putea fi necesară administrarea vaccinului la un anumit interval după administrarea medicamentelor pe care le iau pentru afecțiunea lor.

Sunt vaccinurile împotriva COVID-19 sigure pentru persoanele cu comorbidități?

Nu există dovezi care să sugereze că un anumit vaccin împotriva COVID-19 oferă un nivel mai bun de imunitate persoanelor cu comorbidități. Oricare dintre vaccinurile aprobate împotriva COVID-19 în țara dvs. ar trebui să fie adecvat.

Chiar dacă situația actuală a persoanei indică faptul că acesta/ea poate să nu ducă la declanșarea unui răspuns puternic la vaccin, este totuși important ca persoana să se vaccineze împotriva COVID-19 pentru a se proteja la un anumit nivel, pe sine și pe cei dragi.

Vaccinurile nu reduc la zero riscul de infectare. Unele persoane vaccinate se pot infecta în continuare. Cu toate acestea, vaccinul va preveni dezvoltarea de forme severe de boală, care necesită spitalizare, și decesul.

Respectarea altor măsuri preventive (de exemplu, purtarea măștilor, menținerea unei distanțe fizice de cel puțin 1 metru distanță față de ceilalți și ventilație în spațiile interioare) ar trebui să fie recomandată chiar și după vaccinarea împotriva COVID-19.

Copiii cu comorbidități ar trebui să se vaccineze împotriva COVID-19?

Copiii cu comorbidități prezintă un risc crescut de a dezvolta o formă mai gravă de COVID-19. O complicație potențial periculoasă, sindromul inflamator multisistemic, poate apărea la copiii infectați cu virusul COVID-19, ducând la probleme care pun viața în pericol.

Vaccinarea este o modalitate sigură și eficientă de a-i proteja și poate ajuta copiii să nu se îmbolnăvească grav chiar și ei COVID-19.

Dacă un copil are 12 ani sau mai mult și are o comorbiditate, este vital să primească unul dintre vaccinurile aprobate împotriva COVID-19 pentru copii.

DEMONTAREA MITULUI CONFORM CĂRUIA „VACCINURILE ARNM ÎMPOTRIVA COVID-19 MODIFICĂ ADN-UL“

Vaccinurile împotriva COVID-19 sunt sigure pentru persoanele cu comorbidități sau imuncompromise.

O dezinformare care circulă sugerează că vaccinurile COVID-19 prezintă un risc mare pentru persoanele cu comorbidități.

Toate vaccinurile au fost testate în mod riguros și s-au dovedit a fi eficiente în prevenirea îmbolnăvirilor grave, spitalizării și decesului în rândul majorității oamenilor.

Mai multe studii arată că persoanele cu comorbidități, inclusiv cancer, boală cronică de rinichi, demență, diabet, obezitate, boli de inimă, HIV, SIDA, boli hepatice și altele, prezintă un risc mai mare de îmbolnăvire gravă sau deces din cauza COVID-19. De aceea este atât de important ca ei să se vaccineze. Chiar dacă vaccinul nu poate reduce riscul de infecție la zero, acesta oferă o protecție semnificativă împotriva formelor grave ale bolii, spitalizării și decesului.

Deși este posibil ca vaccinurile să nu declanșeze un răspuns la fel de puternic ca cineva cu un sistem imunitar pe deplin funcțional, ele pot proteja persoanele cu comorbidități de forme foarte grave ale bolii. Vaccinarea este cea mai sigură modalitate de a ne consolida imunitatea fără a ne îmbolnăvi de COVID-19 și a-l transmite altora.

DEMONTAREA MITULUI CONFORM CĂRUIA „VACCINURILE ÎMPOTRIVA COVID-19 COMPROMIT IMUNITATEA“

Vaccinurile împotriva COVID-19 nu compromit sistemul imunitar natural al persoanei. Una dintre miturile cele mai răspândite despre vaccinul COVID-19 este că acesta ne distruge sau compromite sistemul imunitar natural.

Un vaccin este un instrument care „învață“ sistemul imunitar despre infecție, dar fără riscul de a ne îmbolnăvi cu virusul real. Este ca atunci când creierul învață despre un anumit subiect în școală – învățarea de lucruri noi nu „șterge” sau compromite ceea ce știi deja, ci se adaugă la ceea ce este deja cunoscut.

În același mod, vaccinurile COVID-19 nu pot „șterge“ sistemul imunitar al unei persoane sau nu-l pot compromite în niciun fel, ci adaugă la tipurile de infecții pe care sistemul imunitar le va putea combate

CONSOLIDAȚI ÎNCREDEREA ÎN VACCINURILE ÎMPOTRIVA COVID-19

Ca lucrători în domeniul sănătății, jucați un rol esențial în acceptarea, încrederea și adoptarea vaccinului COVID-19 în rândul populației generale, precum și al persoanelor cu comorbidități.

Pacienții pot avea întrebări cu privire la siguranța și eficacitatea vaccinurilor COVID-19, iar răspunsurile dvs. le pot influența decizia de a se vaccina și de a se proteja împotriva infectării.

Manifestați deschidere față de preocupările pacienților și faceți-vă timp pentru a răspunde întrebărilor acestora. Subliniați beneficiile vaccinării, fiind în același timp sinceri cu privire la potențialele efecte secundare. Asigurați-i că efectele secundare grave sunt foarte rare. Cele obișnuite sunt, de regulă, ușoare și dispar în câteva zile.

Dimpotrivă, efectele secundare ale infectării cu COVID-19 pot dura mult mai mult.