SUMAR DE POLITICI: Prevenirea sarcinilor și a consecințelor acestora la adolescente

Despre

În medie, rata natalității (exprimată ca procent din totalul nașterilor) la fetele românce de 10 -14 ani este de 8,5 ori mai mare decât media UE, în timp ce rata la 15-19 ani este de 3,4 ori mai mare decât media UE.

Pentru dezvoltarea unei imagini precise a fenomenului mamelor adolescente din România, este necesară dezvoltarea unei înțelegeri a motivului pentru care există astfel de disparități atât între județe, cât și în interiorul județelor. Pentru a explora cu acuratețe situația, trebuie colectate date granulare, la nivel de comunitate, atât în ceea ce privește rata natalității la adolescente, cât și în ceea ce privește determinanții sociali ai acesteia.

Cercetările internaționale au identificat asocieri puternice între sarcina la adolescente și o varietate de factori. În special, tinerii care cresc în sărăcie sau sunt dezavantajați în alt mod specific, prezintă un risc mai mare de a suferi o sarcină timpurie (menarha precoce, sărăcia, lipsa educației, structura și contextul familiei, abuzul, neimplicarea în comunitate a mamelor adolescente, minoritățile etnice).

Data publicării: ianuarie 2022.

SUMAR DE POLITICI prevenirea sarcinilor și a consecințelor acestora la adolescente
Autor
Andrea Neculau, Diana Neguț, Mihai Văcaru, Cristina Vladu